Ders Öğretim Planı

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Yıl Dönem AKTS
OTP223 Organik Meyvecilik ve Bağcılık 927003 2 3 3

Dersin Amacı

Meyveciliğin tanımı, Organik meyveciliğin insan sağlığına ve çevreye yararları. Organik bağcılığın yararı.

Ön Koşul Dersleri

Yok

Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

ŞENİZ, V., TÜRK, R., Meyvecilik U.Ü. Ziraat Fak. Bahçe bitkileri yayınları, 2005, Bursa

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Staj Durumu

Yok

Dersin İçeriği

Meyvecilik nasıl yapılır? Bağcılık nedir?

Değerlendirme

# Etkinlikler Adet Yuzde Katkısı Yarıyıl İci Etkinlik Yıl Sonu Etkinlik
90 Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 0 40
91 Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 0 60
1 Ara Sınav 1 100 1
2 Final Sınavı 1 100 1

Ders İş Yükü Verisi

# Etkinlikler Adet Süresi(saat) Toplam İş Yükü(saat)
5 Derse Katılım 14 2 28
32 Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 10 2 20
33 Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 14 2 28

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Meyveciliğin tanımı
2 Türkiye’nin meyve yetiştiriciliği yönünden önemi ve organik meyveciliğin ülke ekonomisindeki yeri
3 Türkiye’nin meyve yetiştiriciliği yönünden önemi ve organik meyveciliğin ülke ekonomisindeki yeri
4 Meyve türlerinin meyve özelliklerine ve iklim isteklerine göre sınıflandırılması
5 Meyve türlerinin meyve özelliklerine ve iklim isteklerine göre sınıflandırılması
6 meyvelerin genel biyolojik özellikleri
7 meyve türlerinin genel ekolojik istekleri ve sorunları
8 meyve türlerinin genel ekolojik istekleri ve sorunları
9 Meyve ağaçlarında çiçek tomurcuğu oluşumu ve oluşumunu etkileyen faktörler
10 Ara Sınav
11 Meyve ağaçlarında çiçek tomurcuğu oluşumu ve oluşumunu etkileyen faktörler
12 Meyve yetiştiriciliğinde önemli fizyolojik olaylar
13 Meyve dökümleri ve periyodisite, ekolojik koşullarla ve kültürel işlemlerle ilişkisi
14 Hasat ve hasat kriterleri, Meyvelerin taşınması, sınıflandırılması ve depolanması

Dersin Öğrenme Çıktıları

# Öğrenme Çıktı Id Açıklama
1 1500709 Ders Sonunda öğrenci Organik meyvecilik ve organik bağcılık bir bilgiye erişmiş olacaktır.

Bölüm Program Çıktıları

# Program Çıktı Id Açıklama
1 73184 Bitkisel ve hayvansal alanda ıslah çalışmalarına katılır.
2 73185 Organik ürünlerin taşınması, depolanması, pazarlaması ile ilgili bilgi birikimine sahip olur
3 73186 Sektör içi ve dışındaki kişilerle rahatlıkla diyalog kurar, sağlıklı yaşam kurallarını, ülkesinin sosyal ve siyasi tarihini bilir, dilini iyi kullanır, teknolojiden yararlanır ve matematiği iyi bilir.
4 73175 Organik tarımın önemi, gerekliliği ve kapsamı hakkında bilgi sahibi olmak
5 73176 Bitki yetiştiriciliğinin temel prensiplerini kavrayarak meslekte nitelikli eleman olma becerisi kazanabilmek
6 73177 Bitkilerde hücre, doku, organ oluşumları, temel yapı taşları olan primer metabolitler ile kimyasal özelliklerhakkında bilgi sahibi olmak
7 73178 Bitkilerin sınıflandırmasını yaparak, bilimsel isimleri, botanik özellikleri ve sistematikteki yerleri, hayvanların genel özelliklerihakkında bilgi sahibi olmak
8 73179 Bitkilerin ekolojik isteklerini ve bünyelerinde gerçekleşen fizyolojik olayları kavramak
9 73180 Toprak su bitki ilişkileri ile organik yöntemlerle bitki besleme ve verimlilik konularında bilgi sahibi olmak
10 73181 Hayvansal ve bitkisel üretimlerdekarşılaşılabilecek hastalık ve zararlılar ile yabancı otları tanımak ve mücadelesini yapabilmek
11 73182 Bitkilerde hasat yöntemleri, zamanları, işleme ve ambalajlama gibi hasat sonu işlemleri ile standardizasyon ve muhafaza şartları hakkında bilgi edinmek
12 73183 Organik tarım konusunda meslek etiğini kavrayabilmek

Ögrenme Çıktı Matrisi

Program Çıktısı
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Öğrenme Çıktısı
1 3 5 4 5 4 3 4 4 4 5 4 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek