Ders Öğretim Planı

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Yıl Dönem AKTS
TIB207 Baharat Bitkileri-I 927001 2 3 4

Dersin Amacı

Baharat bitkileri tanımı, kapsamı ve önemini kavratmak. ülkemizde yetişen önmeli baharatların yetiştiriciliği hakkında bilgi edinmek

Dersin Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri

Yrd.doç.dr. Ömer Çalışkan

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Hasan Baydar 2010. Baharat Bitkileri Süleyman Demirel Üniversitesi.

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Dersin İçeriği

Baharat bitkileri tanımı, kapsamı ve önemini bitkisel üretim metodları baharat ürünleri

Değerlendirme

# Etkinlikler Adet Yuzde Katkısı Yarıyıl İci Etkinlik Yıl Sonu Etkinlik
91 Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 1 60
1 Ara Sınav 1 40 1

Ders İş Yükü Verisi

# Etkinlikler Adet Süresi(saat) Toplam İş Yükü(saat)
1 Ara Sınav 1 15 15
2 Final Sınavı 1 20 20
5 Derse Katılım 14 3 42
8 Rehberli Problem Çözümü 14 1 14
24 Seminer 1 9 9

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Baharat tanımı ve baharat olarak kullanılan bitkilerin geçmişten günümüze ekonomik önemi BAHARAT KİTABI.pdf
2 baharat tarihi gelişimi BAHARAT KİTABI.pdf
3 önemli baharatlar ve sınıflandırılması BAHARAT KİTABI.pdf
4 Baharatlarda üretim ve doğadan toplama BAHARAT KİTABI.pdf
5 vejetatif üretim BAHARAT KİTABI.pdf
6 generatif üretim BAHARAT KİTABI.pdf
7 baharat çeşni ürünleri BAHARAT KİTABI.pdf
8 baharat türevleri BAHARAT KİTABI.pdf
atlla-baharat.pdf
9 baharataların ekonomik önemi atlla-baharat.pdf
10 Arasınav atlla-baharat.pdf
11 Fesleğen yetiştiriciliği FESLEĞEN-genel.doc
12 Biberiye yetiştiriciliği biberiye-genel.doc
13 çörekotu yetiştiriciliği HASAN BAYDAR.PDF
14 Genel tekrar Tıbbi Bitkilerin Türkiye Açısından Yeri ve Önemi.ppt

Dersin Öğrenme Çıktıları

# Öğrenme Çıktı Id Açıklama
1 1133246 ekonomik değeri olan, ülkemizde yetişen bazı önemli baharatların yetiştirme tekniği hakkında bilgiedinir
2 1134814 Baharat tanımı ve kapsamını bilir

Bölüm Program Çıktıları

# Program Çıktı Id Açıklama
1 65456 Dünya ve Türkiye tarımında tıbbi ve aromatik bitkilerin önemini kavrar.
2 65457 Tıbbi ve Aromatik bitkilerin genel özellikleri hakkında bilgi edinir. Yetiştiricilikte önemli konuları öğrenir. Tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştiriciliğinde toprak işleme, sulama, gübreleme, hastalık-zararlılarla mücadele, organik ve iyi tarım gibi alternatif üretim sistemlerini bilir ve uygular.
3 65458 Üreticilere Tıbbi ve Aromatik bitki türlerinin önerilmesinde materyal temini, üretim süreci, pazarlama konularında bilgi verir.
4 65459 Tıbbi ve Aromatik bitkiler alanında edindiği bilgi ve beceriler ile yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir.
5 65460 Tıbbi ve Aromatik Bitkileri alanında verimli ve kaliteli üretim yöntemlerini belirler, varsa sorunların çözümüne yönelik yöntemler geliştirir.
6 65461 Çevreyi, doğal kaynakları ve biyolojik çeşitliliği korur, ekonomiye kazandırır ve sürdürülebilirliğini sağlar.
7 65462 Tıbbi ve Aromatik bitkilerden elde edilen ürünlerin hasat sonrası işlemlerini, depolanmasını, standardizasyonunu ve kalite kriterlerini bilir ve uygular.
8 65463 Alanıyla ilgili güncel bilgilere ulaşır, kaynak araştırması yapar, veri tabanlarını ve diğer bilgi kaynaklarını kullanır, sunu hazırlar.
9 65464 Bireysel ve ekip çalışması yapar, sorumluluk alır, alanıyla ilgili sorunları çözer.
10 65455 Mesleğiyle ilgili kanun ve yönetmelikleri bilir ve takip eder.

Ögrenme Çıktı Matrisi

Program Çıktısı
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Öğrenme Çıktısı
1 3 3 3 2 4 2 3 2 4 1
2 2 3 3 5 4 3 3 4 4 3
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek