Ders Öğretim Planı

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Yıl Dönem AKTS
TOİ248 Dünya Mutfakları 927003 2 4 5

Dersin Amacı

Dünya mutfak kültürünü araştırarak bu mutfaklardan yemekler hazırlanması ve mesleki gelişime ilişkin faaliyetlerin yürütülmesi yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.

Dersin Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri

Öğr. Gör Olcay ÖZIŞIK YAPICI

Ön Koşul Dersleri

Yok

Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

-Dünya Mutfakları kitabı, Bektaş Gündüz. Detay yayıncılık -AOF Dünya mutfakları ders notları -Uluslararası Gastronomi, Ed. Mehmet Sarıışık, Detay Yayıncılık

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Staj Durumu

Yok

Dersin İçeriği

Mutfak kültürünü açıklar. Çeşitli mutfak kültürlerindeki pişirme yöntemlerini tanımlar. Çeşitli mutfak kültürlerindeki kullanılan ürün ve malzemeleri tanımlar. Dünyadaki çeşitli kültürlere ait yemekleri ilgili kültüre uygun bir şekilde hazırlamak Dünyadaki çeşitli kültürlere ait yemekleri uygular. Dünyadaki çeşitli kültürlere ait yemekleri sunar. Dünyadaki mutfaklarda yapılan yemek çeşitlerini uygulamak. Çeşitli kültürlerde yapılan tatlı çeşitlerini uygular. Çeşitli kültürlerde yapılan hamur işleri çeşitlerini uygular. Çeşitli kültürlerde yapılan içecek çeşitlerini uygular.

Değerlendirme

# Etkinlikler Adet Yuzde Katkısı Yarıyıl İci Etkinlik Yıl Sonu Etkinlik
90 Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 1 40
91 Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 1 60
1 Ara Sınav 1 100 1
2 Final Sınavı 1 100 1

Ders İş Yükü Verisi

# Etkinlikler Adet Süresi(saat) Toplam İş Yükü(saat)
1 Ara Sınav 1 1 1
2 Final Sınavı 1 1 1
5 Derse Katılım 14 3 42
29 Bireysel Çalışma 14 3 42
34 Okuma 14 3 42

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Dünya mutfakları giriş
2 Türk mutfağı ve Dünya mutfağı karşılaştırmaları
3 Dünyanın en tanınan ve önemli mutfakları ve yemekleri
4 Avrupa Mutfağı- Fransa-italya
5 Avrupa Mutfağı İspanya-Portekiz-Yunanistan
6 Avrupa Mutfağı, Ukrayna, Rusya
7 Avrupa Mutfağı, Azerbaycan, Gürcistan
8 Ara sınav
9 Asya Mutfağı Hindistan
10 Arap Mutfağı Lübnan, İran
11 Amerika Mutfağı, Meksika
12 Diğer Mutfaklar-1
13 Diğer Mutfaklar-2
14 Dünya mutfakları ile Türk mutfağına genel bir bakış
15 Dönem sonu sınavı

Dersin Öğrenme Çıktıları

# Öğrenme Çıktı Id Açıklama
1 1282190 uluslararası gastronomi konusunda bilgi sahibi olmak
2 1282191 Dünya ülkelerinin mutfaklarına ait reçete örnekleri konusunda bilgi sahibi olmak
3 1282192 dünya mutfaklarının gastronomi sözlüğüne hakim olmak

Bölüm Program Çıktıları

# Program Çıktı Id Açıklama
1 65325 Alanı ile ilgili kuramlar, olgular kavramlar ve ilkeler hakkında temel düzeyde bilgi sahibidir.
2 65326 Alanındaki yasal düzenlemeler, mesleki standartlar ve uygulamalar ile ilgili bilgi sahibidir.
3 69123 Alanı ile ilgili edindiği bilgileri iş ortamında ve mesleğinde kullanır.
4 69124 Alanı ile ilgili hizmet süreçlerini, tüketici ihtiyaç ve istekleri doğrultusunda ve tüketiciyi tatmin edecek biçimde yerine getirir, değerlendirir, geliştirir ve hizmet sürecini etkileyecek sorunlara çözüm önerir.
5 69125 Alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereçleri ve teknolojileri tanır ve kullanır.
6 69130 Alanı ile ilgili rapor hazırlar, bilgi, tartışma ve analizleri uzmanlara ve alan dışındakilere çeşitli şekillerde sunar.
7 69128 Alanı ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinlikleri yaşam boyu öğrenme bilinciyle sürekli günceller ve geliştirir.
8 69134 Hizmet alanı, iş ve mesleği ile ilgili olarak bir yabancı dilde an az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde yenilikleri takip eder ve iletişim kurar.
9 69126 Ekip üyesi olarak çalışır ve sorumluluk alır.
10 69136 Kişisel bakıma, hijyene, giyime ve görünüme alanının gerektirdiği şekilde özen gösterir.
11 69127 Birlikte çalıştığı insanların mesleki bilgi ve becerilerini geliştirir ve performanslarını adil biçimde değerlendirir.
12 69135 Alanındaki işleri yasalar ve meslek standartları çerçevesinde yerine getirir.

Ögrenme Çıktı Matrisi

Program Çıktısı
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Öğrenme Çıktısı
1 4 3 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4
2 4 3 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4
3 4 3 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek