Ders Öğretim Planı

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Yıl Dönem AKTS
6202001132011 Özel Gıda Ürünleri 927003 1 1 0

Dersin Amacı

Öğrencileri özel gıdalar konusunda bilgilendirmek

Ön Koşul Dersleri

Yok

Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Ders kitapları ve CD ler

Staj Durumu

Yok

Dersin İçeriği

Birinci modül olan “Bal işlenmesini ve pekmez üretimini kontrol etmek” konulu bölümde ham balın kontrolü, balın harmanlanması, bala ısıl işlem uygulanması, homojenizasyon ve dolum aşamaları, pekmez üretiminin ön hazırlık işlemleri, bulanık üzüm şırası eldesi, berrak üzüm şırası eldesi ve ısıl işlem uygulamaları hakkında bilgi verilmektedir. İkinci modül olan “Çikolata, yumuşak şeker ve sert şeker üretimini kontrol etmek” konulu bölümde çikolata üretimi basamaklarından çikolata bileşenlerinin karıştırılması, inceltme, dinlendirme, temperleme, kalıplama ve soğutma işlemleri, yumuşak şeker için jelatin çözeltisinin hazırlanması, şurubun hazırlanması, karıştırma ve kalıplama işlemleri ve sert şeker için şurubun hazırlanması, yoğurma ve şekil verme işlemleri ile ilgili bilgi verilmektedir. Üçüncü modül olan “Lokum ve tahin helvası üretimini kontrol etmek” konulu bölümde lokum üretiminde şurubun hazırlanması, uygulanan ısıl işlem ve kalıplama işlemi ve tahin helvası üretiminde şurubun hazırlanması, uygulanan ısıl işlem, karıştırma ve kalıplama işlemleri hakkında bilgi verilmektedir. Son modül olan “Ketçap, mayonez ve toz halindeki gıda ürünleri üretimini kontrol etmek” konulu bölümde ketçap ve mayonez için tekniğine uygun olarak karışım hazırlama, ısıl işlem uygulama ve dolum işlemleri ve toz halindeki gıda ürünleri için tekniğine uygun olarak karışım hazırlama, kurutma ve dolum işlemleri hakkında bilgi verilmektedir.

Değerlendirme

# Etkinlikler Adet Yuzde Katkısı Yarıyıl İci Etkinlik Yıl Sonu Etkinlik
90 Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 0 40
91 Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 0 60
1 Ara Sınav 1 60 1
7 Laboratuvar 1 40 1
2 Final Sınavı 1 100 1

Ders İş Yükü Verisi

# Etkinlikler Adet Süresi(saat) Toplam İş Yükü(saat)
1 Ara Sınav 1 6 6
2 Final Sınavı 1 8 8
7 Laboratuvar 13 2 26
29 Bireysel Çalışma 10 5 50

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Bal işlenmesini kontrol etmek
2 Bal işlenmesini kontrol etmek Pekmez Üretimini Kontrol Etmek
3 Pekmez Üretimini Kontrol Etmek
4 Çikolata Üretimini Kontrol Etmek
5 Çikolata Üretimini Kontrol Etmek Lokum Üretimini Kontrol Etmek
6 Lokum Üretimini Kontrol Etmek
7 Tahin Helvası Üretimini Kontrol Etmek
8 Yumuşak Şeker Üretimini Kontrol Etmek
9 Yumuşak Şeker Üretimini Kontrol Etmek
10 Ara sınav
11 Sert Şeker Üretimini Kontrol Etmek
12 Sert Şeker Üretimini Kontrol Etmek Ketçap ve mayonez üretimini kontrol etmek
13 Ketçap ve mayonez üretimini kontrol etmek Toz halindeki gıda ürünleri Üretimini Kontrol Etmek
14 Toz halindeki gıda ürünleri Üretimini Kontrol Etmek
15
16

Dersin Öğrenme Çıktıları

# Öğrenme Çıktı Id Açıklama
75676 1176394 Bal işlenmesini kontrol etmek , Pekmez Üretimini Kontrol Etmek, Çikolata Üretimini Kontrol Etmek
75680 1193300 Lokum Üretimini Kontrol Etmek,Tahin Helvası Üretimini Kontrol Etmek , Yumuşak Şeker Üretimini Kontrol Etmek, Sert Şeker Üretimini Kontrol Etmek
75683 1180740 Ketçap ve mayonez üretimini kontrol etmek Toz halindeki gıda ürünleri Üretimini Kontrol Etmek

Bölüm Program Çıktıları

# Program Çıktı Id Açıklama
1 69262 İş sağlığı ve güvenliği hakkında bilgi sahibi olur.
2 65718 Gıdaların kimyasal özelliklerini bilir.
3 65719 Gıdalarda temel işlemleri yapar.
4 65720 Hijyen ve sanitasyon kurallarını bilir ve uygular.
5 65721 Gıda endüstrisinde kullanılan alet ve ekipmanların özelliklerini bilir.
6 65722 Gıdaların mikrobiyolojik özelliklerini bilir ve analizlerini yapar.
7 65723 Gıda ürünlerini işleme ve kontrol teknolojisini bilir.
8 65724 Bitkisel yağ üretim teknolojisi ve kontrol işlemlerini bilir.
9 65725 Alkollü ve alkolsüz içecekler üretimindeki kontrol işlemlerini yapar.
10 65726 Özel gıda ürünlerini işleme ve kontrol teknolojini bilir.
11 65727 Gıda katkı maddelerinin özelliklerini bilir.
12 65728 Kalite yönetim sistemlerini uygulamayı bilir.
13 65729 Mesleki alanda sosyal sorumluluk ve etik değerler bilincine sahip olur.
14 65730 İletişim, araştırma ve bilişim olanaklarını kullanarak kendini geliştirir.
15 65731 Çevre ve insan sağlığını korumak için gerekli bilince sahip olur.
16 65704 Gıdaların kimyasal özelliklerini bilir.
17 65705 Gıda endüstrisinde kullanılan alet ve ekipmanların özelliklerini bilir.
18 65706 Gıda ürünlerini işleme ve kontrol teknolojisini bilir.
19 65711 Gıda katkı maddelerinin özelliklerini bilir.
20 65707 Gıdaların mikrobiyolojik özelliklerini bilir ve analizlerini yapar.
21 65717 Çevre ve insan sağlığını korumak için gerekli bilince sahip olur.
22 65708 Hijyen ve sanitasyon kurallarını bilir ve uygular.
23 65709 Gıdalarda temel işlemleri yapar.
24 65710 Kalite yönetim sistemlerini uygulamayı bilir.
25 65712 İletişim, araştırma ve bilişim olanaklarını kullanarak kendini geliştirir.
26 65713 Mesleki alanda sosyal sorumluluk ve etik değerler bilincine sahip olur.
27 65714 Özel gıda ürünlerini işleme ve kontrol teknolojini bilir.
28 65715 Alkollü ve alkolsüz içecekler üretimindeki kontrol işlemlerini yapar.
29 65716 Bitkisel yağ üretim teknolojisi ve kontrol işlemlerini bilir.