Ders Öğretim Planı

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Yıl Dönem AKTS
GDP163 Gıda Endüstrisi Makinaları 927003 1 1 3

Dersin Amacı

Öğrencilerin gıda işleme makineleri ve teknolojisi hakkında bilgi edinmesini sağlamak.

Dersin Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri

Öğr. Gör. Serdar KILIÇ

Ön Koşul Dersleri

Yok

Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Gıda Endüstrisi Makineleri, İlbilge Saldamlı, Engin Saldamlı

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Staj Durumu

Yok

Dersin İçeriği

Gıda endüstrisinde kullanılan ayırıcılar, karıştırıcılar, filtreler, ısı değiştiriciler, homojenizatörler, kurutucular, dondurucuların çalışma prensipleri ve özellikleri.

Değerlendirme

# Etkinlikler Adet Yuzde Katkısı Yarıyıl İci Etkinlik Yıl Sonu Etkinlik
90 Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 0 40
91 Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 0 60
1 Ara Sınav 1 100 1
2 Final Sınavı 1 100 1

Ders İş Yükü Verisi

# Etkinlikler Adet Süresi(saat) Toplam İş Yükü(saat)
1 Ara Sınav 1 2 2
2 Final Sınavı 1 2 2
5 Derse Katılım 14 2 28
32 Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 15 15
33 Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 15 15
54 Ev Ödevi 1 13 13

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Gıdaların Temel Özellikleri ve Üretiminde Kullanılan İlkeler 1- Gıdaların Temel Özellikleri ve Üretiminde Kullanılan İlkeler.pdf
2 Hammadde Hazırlık Makineleri (Tartma ve Ölçme Aletleri Tasıma ve İletim Düzenleri, Gıda Ön İşlem ve Temizlik Makineleri, 2- Hammadde Hazırlık Makineleri.pdf
3 Sınıflama ve Ayırma Makineleri , Karıştırma Makineleri 3- Sınıflama ve Ayırma Makineleri , Karıştırma Makineleri.pdf
4 Tanklar, Pervaneler, Çarklar 4- Tanklar, Pervaneler, Çarklar.pdf
5 Sürekli İsı Aktarım Düzenleri
6 Deaeratörler(Hava Çıkarıcılar), Deodorizatörler (Koku Alıcılar), Kondensörler(Yoğuşturucular),
7 Boyut Küçültme Makinaları 7- Boyut Küçültme Makinaları.pdf
8 Palper, Pres, Homojenizatörler 8- Palper, Pres, Homojenizatörler.pdf
9 Ara Sınav
10 Evaporatörler (Buharlaştırıcılar), 10- Evaporatörler (Buharlaştırıcılar).pdf
11 Kurutma işlemi ve Dehidratörler
12 Ambalaj Ve Ambalajlama Makineleri
13 Fabrika kuruluş teknikleri
14 Sistem temizliği ve otomasyon

Dersin Öğrenme Çıktıları

# Öğrenme Çıktı Id Açıklama
1 1268311 Gıda endüstrisinde kullanılan makinelerin çalışma prensiplerini inceler.
2 1268312 Üretilecek gıda ürününün özelliklerine göre seçilecek ekipman ve makineleri araştırır.
3 1268313 Gıda endüstrisinde kullanılan otomasyon tekniklerini araştırır, yararlarını tartışır ve uygular.
4 1268314 Gıda işlem makinelerini işlev ve enerji tüketimi açısından analiz eder.
5 1268315 Ürünlerin sağlıklı bir şekilde saklanması ve taşınması için gerekli yasal düzenlemeleri uygular.

Bölüm Program Çıktıları

# Program Çıktı Id Açıklama
1 69262 İş sağlığı ve güvenliği hakkında bilgi sahibi olur.
2 65718 Gıdaların kimyasal özelliklerini bilir.
3 65719 Gıdalarda temel işlemleri yapar.
4 65720 Hijyen ve sanitasyon kurallarını bilir ve uygular.
5 65721 Gıda endüstrisinde kullanılan alet ve ekipmanların özelliklerini bilir.
6 65722 Gıdaların mikrobiyolojik özelliklerini bilir ve analizlerini yapar.
7 65723 Gıda ürünlerini işleme ve kontrol teknolojisini bilir.
8 65724 Bitkisel yağ üretim teknolojisi ve kontrol işlemlerini bilir.
9 65725 Alkollü ve alkolsüz içecekler üretimindeki kontrol işlemlerini yapar.
10 65726 Özel gıda ürünlerini işleme ve kontrol teknolojini bilir.
11 65727 Gıda katkı maddelerinin özelliklerini bilir.
12 65728 Kalite yönetim sistemlerini uygulamayı bilir.
13 65729 Mesleki alanda sosyal sorumluluk ve etik değerler bilincine sahip olur.
14 65730 İletişim, araştırma ve bilişim olanaklarını kullanarak kendini geliştirir.
15 65731 Çevre ve insan sağlığını korumak için gerekli bilince sahip olur.
16 65704 Gıdaların kimyasal özelliklerini bilir.
17 65705 Gıda endüstrisinde kullanılan alet ve ekipmanların özelliklerini bilir.
18 65706 Gıda ürünlerini işleme ve kontrol teknolojisini bilir.
19 65711 Gıda katkı maddelerinin özelliklerini bilir.
20 65707 Gıdaların mikrobiyolojik özelliklerini bilir ve analizlerini yapar.
21 65717 Çevre ve insan sağlığını korumak için gerekli bilince sahip olur.
22 65708 Hijyen ve sanitasyon kurallarını bilir ve uygular.
23 65709 Gıdalarda temel işlemleri yapar.
24 65710 Kalite yönetim sistemlerini uygulamayı bilir.
25 65712 İletişim, araştırma ve bilişim olanaklarını kullanarak kendini geliştirir.
26 65713 Mesleki alanda sosyal sorumluluk ve etik değerler bilincine sahip olur.
27 65714 Özel gıda ürünlerini işleme ve kontrol teknolojini bilir.
28 65715 Alkollü ve alkolsüz içecekler üretimindeki kontrol işlemlerini yapar.
29 65716 Bitkisel yağ üretim teknolojisi ve kontrol işlemlerini bilir.

Ögrenme Çıktı Matrisi

Program Çıktısı
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29
Öğrenme Çıktısı
1 2 5 4 4 5 3 4 2 2 2 4 4 4 3 4 3 5 3 4 4 3 4 4 5 4 4 3 2 2
2 2 5 4 4 5 3 4 2 2 2 4 4 4 3 4 3 5 3 4 4 3 4 4 5 4 4 3 2 2
3 2 5 4 4 5 3 4 2 2 2 4 4 4 3 4 3 5 3 4 4 3 4 4 5 4 4 3 2 2
4 2 5 4 4 5 3 4 2 2 2 4 4 4 3 4 3 5 3 4 4 3 4 4 5 4 4 3 2 2
5 2 5 4 4 5 3 4 2 2 2 4 4 4 3 4 3 5 3 4 4 3 4 4 5 4 4 3 2 2
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek