Ders Öğretim Planı

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Yıl Dönem AKTS
GDP262 Duyusal Analizler 927003 2 4 3

Dersin Amacı

Bu dersin amacı öğrencilere gıdaların duyusal kalite karakteristiklerini, üretiminin değişik aşamalarında kullanılan duyusal test yöntemleri hakkında bilgi vermektir.

Dersin Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri

Öğr. Gör. Serdar KILIÇ

Ön Koşul Dersleri

Yok

Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Tomris Altuğ, T, Elmacı, Y. 2011. Gıdalarda Duyusal Değerlendirme. Sidas Medya Ltd. Şti. İzmir.

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Staj Durumu

Yok

Dersin İçeriği

Gıda kalitesi ve gıda kalite karakteristikleri, duyusal testin tarihsel gelişimi, duyusal test kullanım amaçları, panelist seçimi ve panel oluşturma, panel örneklerinin hazırlanması, duyusal test yöntemleri, farklılık testleri kalite-kantitite testleri

Değerlendirme

# Etkinlikler Adet Yuzde Katkısı Yarıyıl İci Etkinlik Yıl Sonu Etkinlik
90 Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 0 40
91 Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 0 60
1 Ara Sınav 1 100 1
2 Final Sınavı 1 100 1

Ders İş Yükü Verisi

# Etkinlikler Adet Süresi(saat) Toplam İş Yükü(saat)
1 Ara Sınav 1 2 2
2 Final Sınavı 1 2 2
5 Derse Katılım 14 1 14
7 Laboratuvar 14 1 14
12 Takım/Grup Çalışması 5 2 10
32 Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 16 16
33 Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 16 16

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Gıda Kalite Karakteristikleri 1- Gıda Kalite Karakteristikleri.pdf
2 Fiziksel Şekil Özellikleri 2- Fiziksel Şekil Özellikleri.pdf
3 Ağız Hissi Dokusal Özellikler 3- Ağız Hissi Dokusal Özellikler.pdf
4 Lezzet 4- Lezzet.pdf
5 Kusur 5- Kusur.pdf
6 Duyusal Değerlendirmenin Tanımı ve Tarihçesi 6- Duyusal Değerlendirmenin Tanımı ve Tarihçesi.pdf
7 Duyusal Algılama Zinciri 7- Duyusal Algılama Zinciri.pdf
8 Duyusal Değerlendirme Laboratuvarı 8- Duyusal Değerlendirme Laboratuvarı.pdf
9 Ara sınav
10 Panel Odası Yerleşim Düzeni 10- Panel Odası Yerleşim Düzeni.pdf
11 Kabin Özellikleri 11- Kabin Özellikleri.pdf
12 Örnek Hazırlama 12- Örnek Hazırlama.pdf
13 Panelist Kontrolleri 13- Panelist Kontrolleri.pdf
14 Panelist Kararını Etkileyen Faktörler 14- Panelist Kararını Etkileyen Faktörler.pdf

Dersin Öğrenme Çıktıları

# Öğrenme Çıktı Id Açıklama
1 1286117 Gıdaların duyusal özelliklerinin gıda kalitesi açısından önemini kavrama
2 1286118 Duyusal analiz için panelist seçme ve eğitme yeteneğini kazanma
3 1286119 Gıdaları satın almada tüketicilerin duyusal tercihlerinin önemini kavrama
4 1286120 Panel örneklerinin hazırlama yeteneğini kazanma
5 1286121 Duyusal test yöntemlerini öğrenebilme ve uygulayabilme

Bölüm Program Çıktıları

# Program Çıktı Id Açıklama
1 69262 İş sağlığı ve güvenliği hakkında bilgi sahibi olur.
2 65718 Gıdaların kimyasal özelliklerini bilir.
3 65719 Gıdalarda temel işlemleri yapar.
4 65720 Hijyen ve sanitasyon kurallarını bilir ve uygular.
5 65721 Gıda endüstrisinde kullanılan alet ve ekipmanların özelliklerini bilir.
6 65722 Gıdaların mikrobiyolojik özelliklerini bilir ve analizlerini yapar.
7 65723 Gıda ürünlerini işleme ve kontrol teknolojisini bilir.
8 65724 Bitkisel yağ üretim teknolojisi ve kontrol işlemlerini bilir.
9 65725 Alkollü ve alkolsüz içecekler üretimindeki kontrol işlemlerini yapar.
10 65726 Özel gıda ürünlerini işleme ve kontrol teknolojini bilir.
11 65727 Gıda katkı maddelerinin özelliklerini bilir.
12 65728 Kalite yönetim sistemlerini uygulamayı bilir.
13 65729 Mesleki alanda sosyal sorumluluk ve etik değerler bilincine sahip olur.
14 65730 İletişim, araştırma ve bilişim olanaklarını kullanarak kendini geliştirir.
15 65731 Çevre ve insan sağlığını korumak için gerekli bilince sahip olur.
16 65704 Gıdaların kimyasal özelliklerini bilir.
17 65705 Gıda endüstrisinde kullanılan alet ve ekipmanların özelliklerini bilir.
18 65706 Gıda ürünlerini işleme ve kontrol teknolojisini bilir.
19 65711 Gıda katkı maddelerinin özelliklerini bilir.
20 65707 Gıdaların mikrobiyolojik özelliklerini bilir ve analizlerini yapar.
21 65717 Çevre ve insan sağlığını korumak için gerekli bilince sahip olur.
22 65708 Hijyen ve sanitasyon kurallarını bilir ve uygular.
23 65709 Gıdalarda temel işlemleri yapar.
24 65710 Kalite yönetim sistemlerini uygulamayı bilir.
25 65712 İletişim, araştırma ve bilişim olanaklarını kullanarak kendini geliştirir.
26 65713 Mesleki alanda sosyal sorumluluk ve etik değerler bilincine sahip olur.
27 65714 Özel gıda ürünlerini işleme ve kontrol teknolojini bilir.
28 65715 Alkollü ve alkolsüz içecekler üretimindeki kontrol işlemlerini yapar.
29 65716 Bitkisel yağ üretim teknolojisi ve kontrol işlemlerini bilir.

Ögrenme Çıktı Matrisi

Program Çıktısı
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29
Öğrenme Çıktısı
1 1 5 1 2 3 1 1 1 1 1 1 5 1 2 3 5 3 2 1 1 1 2 1 5 1 1 1 1 1
2 1 5 1 2 3 1 1 1 1 1 1 5 1 2 3 5 3 2 1 1 1 2 1 5 1 1 1 1 1
3 1 5 1 2 3 1 1 1 1 1 1 5 1 2 3 5 3 1 1 1 1 2 1 5 1 1 1 1 1
4 1 5 1 2 3 1 1 1 1 1 1 5 1 2 3 5 3 1 1 1 1 2 1 5 1 1 1 1 1
5 1 5 1 2 3 1 1 1 1 1 1 5 1 2 3 5 3 1 1 1 1 2 1 5 1 1 1 1 1
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek