Ders Öğretim Planı

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Yıl Dönem AKTS
BBB302 Yumuşak ve Sert Çekirdekli Meyveler 927001 3 6 6

Dersin Amacı

Bu ders başta elma, armut ve ayva olmak üzere yumuşak çekirdekli meyve türlerinin; yine başta kiraz-vişne, şeftali-nektarin, erik ve kaysı olmak üzere sert çekirdekli meyve türlerinin, yetiştirilme ekolojilerinin, bu türlere ait ticari öneme sahip çeşitlerin, yetiştiricilikte kullanılan anaçların, yetiştirme sistemlerinin ve bu sistemler uygulanırken yapılacak kültürel uygulamaların öğrencilerimize öğretilmesini amaçlar

Dersin Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri

Prof. Dr. Hüsnü DEMİRSOY, Doç. Dr. Ahmet ÖZTÜRK

Ön Koşul Dersleri

Genel Meyvecilik

Önerilen Diğer Hususlar

Bu meyve türlerinin ülkemiz ve dünyada'ki üretim durumu ve ticaretine yönelik değerlendirmeler de yapılır.

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Özbek, S. 1978. Özel Meyvecilik. Ankara Ü. ders Kitabı 11. Ankara Westwood, MN., 1993. Temperate-zone pomology: physiology and culture Janick J., 2008. The Encyclopedia of Fruit ve Nuts.

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Dersin İçeriği

Bu ders uygulamalı bir şekilde elma, armut, ayva, kiraz, vişne, şeftali, nektarin, erik ve kayısı gibi ılıman iklim meyve türlerinin üretimi, ticareti ve yetiştiriciliğini içermektedir.

Değerlendirme

# Etkinlikler Adet Yuzde Katkısı Yarıyıl İci Etkinlik Yıl Sonu Etkinlik
90 Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 0 60
91 Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 0 40
1 Ara Sınav 1 75 1
4 Quiz 1 10 1
54 Ev Ödevi 1 15 1
2 Final Sınavı 1 100 1

Ders İş Yükü Verisi

# Etkinlikler Adet Süresi(saat) Toplam İş Yükü(saat)
1 Ara Sınav 1 2 2
2 Final Sınavı 1 2 2
4 Quiz 4 1 4
5 Derse Katılım 13 4 52
32 Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 25 25
33 Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 25 25
54 Ev Ödevi 2 20 40

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Elma yetiştirciliği 1. Ekolojisi; elma yetiştirciliği için gerekli olan ekolojinin anlatılması 2. Anaçlar; elma yetiştirciliğinde kullanılan anaçların tanıtımı 3. çeşitler; elma yetiştirciliğinde tüm dünyada ve ülkemizde yaygın kullanılan çeşitlerin tanıtımı 4.Kültürel işlemler 5.Budama ve terbiye sistemleri Elma Yetiştiriciliği.pdf
2 Armut yetiştirciliği 1. Ekolojisi; elma yetiştirciliği için gerekli olan ekolojinin anlatılması 2. Anaçlar; elma yetiştirciliğinde kullanılan anaçların tanıtımı 3. çeşitler; elma yetiştirciliğinde tüm dünyada ve ülkemizde yaygın kullanılan çeşitlerin tanıtımı 4.Kültürel işlemler 5.Budama ve terbiye sistemleri Armut Yetiştiriciliği .pdf
3 Ayva yetiştirciliği 1. Ekolojisi; elma yetiştirciliği için gerekli olan ekolojinin anlatılması 2. Anaçlar; elma yetiştirciliğinde kullanılan anaçların tanıtımı 3. çeşitler; elma yetiştirciliğinde tüm dünyada ve ülkemizde yaygın kullanılan çeşitlerin tanıtımı 4.Kültürel işlemler 5.Budama ve terbiye sistemleri Ayva_Yetiştiriciliği.pdf
4 Kiraz-Vişne yetiştirciliği 1. Ekolojisi; elma yetiştirciliği için gerekli olan ekolojinin anlatılması 2. Anaçlar; elma yetiştirciliğinde kullanılan anaçların tanıtımı Kiraz-Vişne Yetiştiriciliği-1.pdf
5 Kiraz-Vişne yetiştirciliği 1. çeşitler; elma yetiştirciliğinde tüm dünyada ve ülkemizde yaygın kullanılan çeşitlerin tanıtımı 2.Kültürel işlemler 3.Budama ve terbiye sistemleri Kiraz-Vişne Yetiştiriciliği-2.pdf
6 Şeftali-nektarin yetiştirciliği 1. Ekolojisi; elma yetiştirciliği için gerekli olan ekolojinin anlatılması 2. Anaçlar; elma yetiştirciliğinde kullanılan anaçların tanıtımı Şeftali-Nektarin Yetiştiriciliği-1.pdf
7 Şeftali-nektarin yetiştirciliği 1. çeşitler; elma yetiştirciliğinde tüm dünyada ve ülkemizde yaygın kullanılan çeşitlerin tanıtımı 2.Kültürel işlemler 3.Budama ve terbiye sistemleri Şeftali-Nektarin Yetiştiriciliği-2.pdf
8 Erik yetiştirciliği 1. Ekolojisi; elma yetiştirciliği için gerekli olan ekolojinin anlatılması 2. Anaçlar; elma yetiştirciliğinde kullanılan anaçların tanıtımı 3. çeşitler; elma yetiştirciliğinde tüm dünyada ve ülkemizde yaygın kullanılan çeşitlerin tanıtımı 4.Kültürel işlemler 5.Budama ve terbiye sistemleri Erik Yetiştiriciliği.pdf
9 Kaysı yetiştirciliği 1. Ekolojisi; elma yetiştirciliği için gerekli olan ekolojinin anlatılması 2. Anaçlar; elma yetiştirciliğinde kullanılan anaçların tanıtımı 3. çeşitler; elma yetiştirciliğinde tüm dünyada ve ülkemizde yaygın kullanılan çeşitlerin tanıtımı 4.Kültürel işlemler 5.Budama ve terbiye sistemleri Kayısı Yetiştiriciliği .pdf
10 Ara sınav
11 Öğrenci sunuları
12 Öğrenci sunuları
13 Öğrenci sunuları
14 Öğrenci sunuları

Dersin Öğrenme Çıktıları

# Öğrenme Çıktı Id Açıklama
1 1359445 Ilıman iklim meyve türlerinin üretimi ve ticareti hakkında gerekli bilgiyi temin eder.
2 1442396 Ilıman iklim meyve türlerinde kullanılan çeşitler ve anaçlar konusunda bilgi sahibi yapar.
3 1385822 Ilıman iklim meyve türlerinin beslenmesi, bakımı vb. konularda temel bilgileri öğretir.
4 1453455 Dünyada ve ülkemizde ılıman meyve türlerinin yayılış alanları ve ekolojik istekleri hakkında bilgi kazandırır.
5 1389446 Ilıman iklim meyve türlerinde budama ve terbiye sistemleri hakkında bilgi verir.

Bölüm Program Çıktıları

# Program Çıktı Id Açıklama
1 71631 Tarımın genel prensiplerini, meyve, sebze, bağ ve süs bitkilerinin ıslahı, çoğaltılması, yetiştirilmesi, muhafazası, paketlenmesi ve pazarlanması konularını kavrar.
2 76145 Meyve, sebze, bağ ve süs bitkileri konularında projeler tasarlar, tesis kurma ve işletme becerisine sahip olur, alanında karşılaştığı sorunları tanımlayarak çözüm üretir.
3 76146 Bahçe bitkileri ile ilgili temel düzeydeki bir çalışmayı bağımsız veya farklı disiplinlerden oluşan takımlarda ekip üyesi olarak yürütür ve elde edilen sonuçları ilgililere aktarır.
4 76147 Mesleki gelişim ve iletişim için bilişim teknolojilerinden etkin bir şekilde yararlanarak mesleki bilgi ve becerilerini sürekli olarak geliştirir.
5 76148 Tarımsal uygulamaların çevre üzerine etkilerine eleştirel gözle bakarak, doğal kaynakların korunmasına yönelik uygulamalara katılır.
6 76149 Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisini sergiler.
7 76150 Bahçe Bitkileri ile ilgili mevzuata hakim olur, mesleki çalışmalarında bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun davranır.

Ögrenme Çıktı Matrisi

Program Çıktısı
1 2 3 4 5 6 7
Öğrenme Çıktısı
1 4 3 5 4 3 4 5
2 3 4 4 5 5 4 3
3 5 5 3 3 4 5 4
4 4 4 4 5 4 3 4
5 5 4 5 4 3 4 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek