Ders Öğretim Planı

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Yıl Dönem AKTS
BBB306 Yazlık Sebze Yetiştiriciliği 927001 3 6 6

Dersin Amacı

Bu ders öğrencilere açık arazide yaz yetiştirme döneminde yetiştirilen sebzelerin özel olarak yetiştirilmesinin temel kavramları hakkında bilgi verir ve onları bu sebzelerin önemi konusunda yetiştirir.

Dersin Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri

Prof. Dr. Ahmet BALKAYA

Ön Koşul Dersleri

Yok

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

1. Bayraktar, K., 1976. Sebze Yetiştirme, Volume I, II, III. Textbooks. 2. Günay, A., 1984. Özel Sebze Yetiştiriciliği, Volume I, II, III. Textbooks. 3. Phillips, R., Rix, M., 1995. Vegetables. Cavage Place London. Textbook. 4. Tindall, H.D.,1992. Vegetables in the Tropics. The Macmillan Press Ltd., London, Textbooks. 5. Biggs, T., 1993. Vegetables. The RHS., Textbook.

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Dersin İçeriği

Açıkta sebze yetiştiriciliğinde son yıllarda pratik öneme sahip olan gelişmeler, tohum ekim ortam ve kapları, fide yetiştirme teknikleri, sulama, gübreleme ve topraksız tarım gibi teknikler.

Değerlendirme

# Etkinlikler Adet Yuzde Katkısı Yarıyıl İci Etkinlik Yıl Sonu Etkinlik
90 Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 1 40
91 Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 1 60
1 Ara Sınav 1 100 1
2 Final Sınavı 1 100 1

Ders İş Yükü Verisi

# Etkinlikler Adet Süresi(saat) Toplam İş Yükü(saat)
1 Ara Sınav 1 2 2
2 Final Sınavı 1 2 2
5 Derse Katılım 14 4 56
17 Alan Çalışması 5 1 5
29 Bireysel Çalışma 14 1 14
32 Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 4 5 20
33 Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 5 5 25
54 Ev Ödevi 4 5 20

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Giriş
2 Yazlık ebze yetiştiriciliğinde verimin temel belirleyicileri
3 Yazlık sebze yetiştiriciliğnde genel olarak arazi belirleme ve toprak hazırlığı
4 Domates yetiştiriciliği
5 Domates yetiştriciliği
6 Patlıcan yetiştiriciliği
7 Biber yetiştiriciliği
8 Hıyar, kavun, karpuz, kabak yetiştiriciliği
9 Ara sınav
10 Hıyar, kavun, karpuz, kabak yetiştiriciliği
11 Enginar yetiştiriciliği
12 Fasulye yetiştiriciliği
13 Kuşkonmaz yetiştiriciliği
14 Ravent yetiştiriciliği

Dersin Öğrenme Çıktıları

# Öğrenme Çıktı Id Açıklama
1 1121581 Yazlık sebzelerin yetiştirme tekniklerini öğrenecektir
2 1141034 Yazlık sebzelerin iklim ve toprak isteklerini öğrenecektir
3 1228963 Yazlık sebze yetiştiriciliğinde toprak hazırlığı, ekim-dikim, gübreleme ve sulama gibi kültürel işlemler konularında gerekli bilgiye sahip olacaktır.
4 1119499 Yazlık sebzelerle ile ilgili temel kavramları tanımlayabilecektir

Bölüm Program Çıktıları

# Program Çıktı Id Açıklama
1 63872 Tarımın genel prensiplerini, meyve, sebze, bağ ve süs bitkilerinin ıslahı, çoğaltılması, yetiştirilmesi, muhafazası, paketlenmesi ve pazarlanması konularını kavrar.
2 68413 Meyve, sebze, bağ ve süs bitkileri konularında projeler tasarlar, tesis kurma ve işletme becerisine sahip olur, alanında karşılaştığı sorunları tanımlayarak çözüm üretir.
3 68414 Bahçe bitkileri ile ilgili temel düzeydeki bir çalışmayı bağımsız veya farklı disiplinlerden oluşan takımlarda ekip üyesi olarak yürütür ve elde edilen sonuçları ilgililere aktarır.
4 68415 Mesleki gelişim ve iletişim için bilişim teknolojilerinden etkin bir şekilde yararlanarak mesleki bilgi ve becerilerini sürekli olarak geliştirir.
5 68416 Tarımsal uygulamaların çevre üzerine etkilerine eleştirel gözle bakarak, doğal kaynakların korunmasına yönelik uygulamalara katılır.
6 68417 Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisini sergiler.
7 68418 Bahçe Bitkileri ile ilgili mevzuata hakim olur, mesleki çalışmalarında bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun davranır.

Ögrenme Çıktı Matrisi

Program Çıktısı
1 2 3 4 5 6 7
Öğrenme Çıktısı
1 5 5 5 5 5 4 4
2 5 4 5 5 5 4 4
3 5 4 5 5 5 4 4
4 5 4 5 5 5 4 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek