Ders Öğretim Planı

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Yıl Dönem AKTS
TBT311 Gıda ve Mikrobiyal Biyoteknoloji 927003 3 5 5

Dersin Amacı

Biyoteknoloji ve gıda endüstrisindeki uygulamaları hakkında genel bilgiler vermek. Biyoteknolojinin modern ve klasik yöntemleri ve araçları hakkında bilgilendirmek. Fermente gıdaların üretimi hakkında temel bilgileri öğretmek

Dersin Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri

Prof.Dr. Ahmet Hilmi ÇON

Ön Koşul Dersleri

Yok

Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Arda, M. “Biyoteknoloji” Armoni Ltd.Şti. Basımevi, (1994) Aran, N. “Gıda Biyoteknolojisi” Nobel Yayın Dağıtım, (2010) Aktan, N., Kalkan, H. “Sirke Teknolojisi” Ege Üniv. Basımevi, (1998) Aktan, N., Kalkan, H. “Sofralık Zeytin Teknolojisi” Ege Üniv. Basımevi, (1999) Aktan, N., Kalkan, H., Yücel U. “Turşu Teknolojisi” Ege Üniv. Basımevi, (1999) Çetin, E.T. “Endüstriyel Mikrobiyoloji” İstanbul Tıp Fak. Vakfı Yayını, (1983) Telefoncu, A. “Biyoteknoloji” Ege Üniversitesi Basımevi, (1995) Ertugay, Z., Certel, M. “Biyoteknoloji I” Atatürk Üni. Ziraat Fak. Basımevi, (1995) Gilliland, S.E. “Bacterial Starter Cultures for Food” CRC Press, Inc.(1986)

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Staj Durumu

Yok

Dersin İçeriği

Biyoteknolojinin önemi ve tanımlanması; Tarihçesi; Genetik materyal tipleri; DNA ve RNA’nın yapısı; Mikroorganizmaların tanıtımı ve önemleri, Mikroorganizmaların sınıflandırması ve hücre yapıları, Starter kültürler ve suş geliştirme, Fermente gıdaların üretim yöntemleri (Sirke, turşu, zeytin, şalgam, boza, tarhana, bira, şarap), Öğrenciler tarafından modern endüstriyel uygulamaların yapılması.

Değerlendirme

# Etkinlikler Adet Yuzde Katkısı Yarıyıl İci Etkinlik Yıl Sonu Etkinlik
1 Ara Sınav 1 70 1
20 Rapor Hazırlama 1 30 1
2 Final Sınavı 1 100 1

Ders İş Yükü Verisi

# Etkinlikler Adet Süresi(saat) Toplam İş Yükü(saat)
1 Ara Sınav 1 2 2
2 Final Sınavı 1 2 2
5 Derse Katılım 14 2 28
7 Laboratuvar 14 2 28
20 Rapor Hazırlama 1 5 5
32 Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 18 18
33 Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 22 22
54 Ev Ödevi 1 20 20

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 1. Tanışma ve Ders İçeriği Laboratuar tanıtımı ve kurallar Tanışma, ders hakkında bilgi verme Bilgi aktarımı
2 Biyoteknolojinin önemi ve tarihçesi. Ekim yöntemleri Okuma, bilgi aktarma Laboratuvar çalışması
3 Genetik materyal tipleri; DNA ve RNA’nın yapısı Örnek alma ve ekim için hazırlama Okuma, bilgi aktarma Laboratuvar çalışması
4 Mikroorganizmaların tanıtımı ve önemleri Besiyeri hazırlama Okuma, bilgi aktarma Laboratuvar çalışması
5 Prokaryot ve ökaryot hücre yapısı Mikroorganizma izolasyonu ve identifikasyonu Okuma, bilgi aktarma Laboratuvar çalışması
6 Starter kültür ve suş geliştirme Kültür muhafaza yöntemleri (Dondurma, Dondurarak kurutma) Okuma, bilgi aktarma Laboratuvar çalışması
7 Mikrobiyal metabolizma Toplam % asit ve pH analizi Okuma, bilgi aktarma Laboratuvar çalışması
8 Fermantasyonun temelleri Fermantasyon takip yöntemleri; % asitlik, Einhorn, Durham, Longeron and Guerne) Okuma, bilgi aktarma Laboratuvar çalışması
9 Sirke üretimi Basit Boyama Okuma, bilgi aktarma Laboratuvar çalışması
10 Zeytin Üretimi Gram Boyama Okuma, bilgi aktarma Laboratuvar çalışması
11 Ara sınav Yazılı sınav
12 Turşu üretimi Turşu üretim uygulaması Okuma, bilgi aktarma Laboratuvar çalışması
13 Şalgam, boza ve tarhana üretimi Zeytin Üretim uygulaması Okuma, bilgi aktarma Laboratuvar çalışması
14 Bira üretimi Tarhana üretim uygulaması Okuma, bilgi aktarma Laboratuvar çalışması
15 Şarap üretimi Genel Değerlendirme Okuma, bilgi aktarma Laboratuvar çalışması
16

Dersin Öğrenme Çıktıları

# Öğrenme Çıktı Id Açıklama
79783 1171065 Biyoteknolojinin tanımı, tarihçesi ve önemi hakkında bilgi sahibi olmak.
79784 1173670 DNA ve RNA’nın yapısı, özellikleri ve genetik kodu öğrenmek
79785 1165325 Mikroorganizmaları tanımak
79786 1177158 Biyoteknolojide suş geliştirme yöntemleri; starter kültürler hakkında bilgi sahibi olmak
79787 1173895 Mikrobiyal metabolizma hakkında bilgi sahibi olmak
79793 1161680 Sirke, turşu, zeytin, şalgam, boza, tarhana, bira ve şarap gibi fermente gıdaların üretim yöntemleri hakkında bilgi sahibi olmak

Bölüm Program Çıktıları

# Program Çıktı Id Açıklama
1 64056 Daha önceki öğretim hayatında kazanılan yeterlikler üzerine ekonomik anlamda yapılan tarımsal üretim için gerekli olan kuramsal bilgilere sahiptir.
2 64057 Tarımsal faaliyeti içinde yer alan ve ekonomik üretimi yapılan tarımla ilgili ıslah, genetik gelişim, üreme, genetik mühendisliği, endüstriyel üretim, bitkisel, hayvansal ve mikrobiyal teknolojik yaklaşımlar, enzim teknolojisi konularında gerekli bilgiye sahiptir.
3 64060 Biyoteknoloji eğitim alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanabilir. Biyoteknoloji ile ilgili kavram ve düşünceleri bilimsel yöntemlerle inceleyebilir, yorumlayabilir, çözüm üretebilir.
4 64061 Biyoteknolojik konularla ilgili olarak karşılaşacağı sorunların tespit edebilir, elde ettiği verileri analiz edebilir, elde ettiği sonuçları yorumlayabilir.
5 64062 Biyoteknoloji alanında ileri düzeydeki bir çalışmayı bağımsız olarak yürütebilir.
6 64064 Sorumluluğu altında çalışan proje ekibinin çalışmalarını planlayabilir, yönetebilir ve ihtiyaç duyduğu doğru bilgiye hızlı ve güvenilir bir şekilde ulaşabilir.
7 64065 Yaşam boyu öğrenme gereçlerinin ve sistemlerinin farkındadır ve etkin olarak kullanabilir. İçinde bulunduğu sosyal çevre ile iletişim kurar, faydalı projeler üretir ve uygular
8 64066 Biyoteknoloji alanındaki ve yaşadığı sosyal çevre içerisindeki sorunlar hakkındaki düşünce ve önerilerini aktarmak amacıyla, Türkçe ve en az bir yabancı dilde (Avrupa Dil Potföyü Genel Düzeyi: B1 Düzeyi) etkin olarak sözlü ve yazılı iletişim kurabilme becerisine sahiptir.
9 64058 Tohum teknolojisinde girişimcilik yapabilir ve DNA testleriyle ilgili tarım, çevre ve tıp alanında çalışabilir
10 64063 Sorunların çözümünde bireysel ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir.
11 64059 Bitki, hayvan ve mikrobiyoloji alanda girişimcilik yapabilir ve Enzim ve gen teknolojilerinde proje üretebilir