Ders Öğretim Planı

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Yıl Dönem AKTS
SKD523 Girişimcilik ve Yenilikcilik 927003 4 7 3

Dersin Amacı

Girişimcilik veyenilikçilik dersinin amacı lisans üstü öğrencilerimiz arasında girişimcilik kültürünü yaygınlaştırmak ve girişimci adaylarını iş planı kavramı ile tanıştırarak iş kurma ve girişimcilikle ilgili bilgi, beceri ve bilinç düzeylerini artırmaya katkı sağlamaktır.

Dersin Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri

Prof.Dr. Kürşat Demiryürek

Ön Koşul Dersleri

Yok

Önerilen Diğer Hususlar

İş modeli kanvası, iş modeli planı

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Marangoz, M. (2012). Girişimcilik, Beta, İstanbul. Karadal, H. (2014). Girişimcilik (3. Baskı). Beta, İstanbul Luecke, R. (2008) Girişimcinin El Kitabı, İş Bankası Kültür Yayınları, İstanbul Akın, H.B. (2010) Temel İşletme: Girişimcilik, İş Kurma ve Yönetim, Adres Yayınları,Ank. Küçük, O. (2009). Girişimcilik ve Küçük İşletme Yönetimi, Seçkin Yayınları, Ankara Hisrich, R. D., Peters,M.P. ve Shepherd, D.A. (2008). Entrepreneurship, Boston : McGraw Katz, J.A. ve Green, R.P. (2009). Entrepreneurial Small Business, Boston : McGraw-Hill Alexander Osterwalder, Yves Pigneur, 2012. İş Modeli Üretimi. Optimist Yayın Dağıtım Gürüz, D. ve Eğinli, A.T. (2013). Etkili Sunum Teknikleri, Detay Yayıncılık, Ankara Karaca, T. (2013). Girişimciler İçin Kolay ve Hızlı İş Planı Hazırlama. Sinemis Yayınları. Kotler, P., Keller, K. L., Ancarani, F., and Costabile, M. (2014). Marketing management 14/e. Pearson. Berk, N. (2010). Finansal yönetim, Türkmen Kitabevi. Ankara. Demir, H. ve Gümüşoğlu, Ş. (2009). Üretim Yönetimi, Beta Yayıncılık, İstanbul. Demirci, A.E. (2012).Yenilik Yönetimi, Anadolu Üniversitesi Yayını No: 2602 Uçkun, G. ve Kılınç, İ. (2005). Koçluk ve Mentorluk, Ürün Yayınları, Ankara Power point sunumları https://personel.omu.edu.tr/tr/kursatd/verdigi-dersler Girişimcilik [7.İnovasyon yönetimi] [7.İnovasyon çeşitleri-2] [7.inovasyon çeşitleri-1] [6.Pazarlama yönetimi] [5.yaratıcı düşünme] [4.etkili sunum hazırlama teknikleri] [3.başarılı bir iş planı hazırlam klavuzu] [3.iş planı] [3.iş planı başvuru formu] [2.iş modeli kanvası] [2.iş modellemesi] [2.iş modeli] [1.girişimciliğin temelleri] [1.girişimci iş planı] [1601-Tübitak proje sunumu] [Girişimcilik] [Girişimci olabilir miyim] [Bir iş fikri bulmak] [KOSGEB yeni girişimci desteği başvuru formu] [Yeni iş planı ders notları] [KOSGEB İŞ MODELİ 2019] İş modeli kanvası için bireysel (A3 veya A4) ve grup çalışması için poster boyutu, post it, kalem https://personel.omu.edu.tr/docs/ders_dokumanlari/7064_59386_345.pdf KOSGEB 2019 İş modeli formu https://www.kosgeb.gov.tr/Content/Upload/Dosya/Girisimciligi%20Gelistirme%20Destek%20Programi/4-FRM.15.02.02%20(00)%20Yeni%20Giris%CC%A7imci%20Program%C4%B1%20I%CC%87s%CC%A7%20Modeli%20Formu-Copy1.pdf

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Staj Durumu

Yok

Dersin İçeriği

Girişimcilik ve yenilik kavramları ve özellikleri, iş fikri geliştirme, yaratıcılık egzersizleri ve iş modellemesi, iş planı kavramı ve öğeleri ile geliştirilmesine yönelik uygulamalar, iş modeli ve iş planının hazırlanması, etkili iletişim ve sunum, pazarlama yönetimi ve yenilik yönetimi ile örnek girişimciler ile tecrübe paylaşımı.

Değerlendirme

# Etkinlikler Adet Yuzde Katkısı Yarıyıl İci Etkinlik Yıl Sonu Etkinlik
90 Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 0 40
91 Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 0 60
1 Ara Sınav 1 60 1
6 Uygulama/Pratik 1 10 1
19 Beyin Fırtınası 1 10 1
24 Seminer 1 10 1
31 Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma 1 10 1
2 Final Sınavı 1 50 1
40 Proje Hazırlama 1 50 1

Ders İş Yükü Verisi

# Etkinlikler Adet Süresi(saat) Toplam İş Yükü(saat)
1 Ara Sınav 1 6 6
2 Final Sınavı 1 9 9
5 Derse Katılım 13 2 26
22 Proje Hazırlama 2 4 8
32 Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 6 2 12
33 Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 7 2 14

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Dersin içeriği, planı, sunumlar, ödevler , öğrenim yöntemleri, değerlendirme, Girişimcilik eğilimi anketi Girişimcilik ve yenilikçilik kavramları ile girişimcilik özelliklerinin sınanması ve girişimciliğin temelleri Ders, uygulama, ödev Ders, grup çalışması
2 Yaratıcı düşünme ve fikir üretimi yöntemleri Ders, grup çalışması
3 Yaratıcı düşünme ve fikir üretimi yöntemleri uygulamaları Ders, ödev, grup çalışması
4 İş fikrinin geliştirilmesi ve yaratıcılık egzersizleri İş modeli kavramı ve kapsamı ile iş modeli tuvali Ders, ödev, örnek olay, grup çalışması Örnek olay, grup çalışması Ders, ödev, örnek olay, grup çalışması
5 İş modeli tuvali doldurulması uygulaması, bireysel sunumlar, grup çalışması Örnek olay, grup çalışması
6 İş planı kavramı ve öğeleri (pazar araştırma, pazarlama planı, üretim planı, yönetim planı, finansal plan) Ders, ödev, örnek olay, grup çalışması
7 İş planlarının doldurulmasına yönelik uygulama çalışmaları (pazar araştırma, pazarlama planı, üretim planı, yönetim planı, finansal plan) Ders, ödev, örnek olay, grup çalışması
8 Girişimcilik için etkili iletişim yöntemleri İş Planı Hazırlanması ve Sunulmasında Dikkat Edilecek Hususlar Ders, ödev, örnek olay, grup çalışması
9 Girişimcilik için etkili sunum yöntemleri İş Planı Hazırlanması ve Sunulmasında Dikkat Edilecek Hususlar Ders, ödev, örnek olay, grup çalışması
10 Pazarlama yönetimi İş Planı Hazırlanması ve Sunulmasında Dikkat Edilecek Hususlar Pazarlama Yönetimi İş Planı Hazırlanması ve Sunulmasında Dikkat Edilecek Hususlar Grup çalışması, İş planı hazırlama ve sunma
11 Pazarlama Yönetimi İş Planı Hazırlanması ve Sunulmasında Dikkat Edilecek Hususlar Grup çalışması, İş planı hazırlama ve sunma
12 İnovasyon ve Yenilik kavramları İnovasyon çeşitleri İş Planı Hazırlanması ve Sunulmasında Dikkat Edilecek Hususlar Grup çalışması, İş planı hazırlama ve sunma
13 Yenilik yönetimi İş Planı Hazırlanması ve Sunulmasında Dikkat Edilecek Hususlar Grup çalışması, İş planı hazırlama ve sunma
14 Örnek girişimcilerle tecrübe paylaşımı, mentörlük uygulaması ve İş Planı Hazırlanması ve Sunulmasında Dikkat Edilecek Hususlar Grup çalışması, İş planı hazırlama ve sunma
15
16

Dersin Öğrenme Çıktıları

# Öğrenme Çıktı Id Açıklama
1 1338514 Öğrenciler girişimcilik ve inovasyon kavramlarını ve özelliklerini öğrenir
2 1338515 Öğrenciler iş fikri geliştirme egzersizleri ve iş modellemesi yapar
3 1338516 Öğrenciler iş planı kavramı ve öğelerini (pazar araştırma, pazarlama planı, üretim planı, yönetim planı, finansal plan) öğrenir ve uygulama çalışmalarını yapar
4 1338517 İş planının yazılması ve sunumunda dikkat edilecek hususları öğrenir ve kendi planlarını hazırlarlar; Örnek girişimciler ile tecrübe paylaşımına katılır

Bölüm Program Çıktıları

# Program Çıktı Id Açıklama
1 63885 Ekonomik anlamda hayvansal üretim için gerekli olan teorik ve pratik bilgilere sahip olur.
2 63873 Hayvansal üretimde genetik, ıslah, biyoteknoloji, yetiştirme, besleme, muhafaza, hayvan sağlığı, sürü sevk-idaresi, hayvancılıkta elde edilen verilerin analiz eder ve değerlendirir.
3 63874 Tarımsal üretimin diğer kolları ile birlikte özellikle hayvancılık konularında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanır, sorunların çözümünde bireysel ve disiplinler arası çalışmaları planlar ve yürütür.
4 63882 Hayvansal üretim alanında proje tasarlama ve tesis işletme becerisine sahip olur.
5 63875 Hayvansal üretimle ilgili olarak karşılaşacağı sorunları tespit eder ve elde ettiği verileri analiz eder.
6 63880 Çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında gerekli bilince, ayrıca hukuksal farkındalık yanında girişimcilik ve yenilikçilik konularında farkındalığa sahiptir.
7 63876 Yaşam boyu öğrenme gereçlerinin ve sistemlerinin farkındadır ve etkin olarak kullanır.
8 63883 Bilişim teknolojilerinden etkin bir şekilde yararlanarak mesleki bilgi ve becerilerini geliştirir.
9 63877 Çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında gerekli bilince sahip olur.
10 63878 Alanı ile ilgili konuları takip edebilecek düzeyde yabancı dil kullanma becerisine sahip olur.
11 63879 Hayvancılıkla ilgili gelişmeleri izler, meslektaşları ve toplumun farklı kesimleriyle sözlü ve yazılı iletişim kurar ve yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir.
12 63881 Hayvansal üretim alanındaki mevzuatı bilir ve hayvan hakları başta olmak üzere etik kurallara uyar ve uygular.
13 63884 Değişen ekonomik ve toplumsal koşullara göre hayvancılık işletmelerinin üretim yapısına ait düzenlemeler yapar.

Ögrenme Çıktı Matrisi

Program Çıktısı
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Öğrenme Çıktısı
1 5
2 5
3 5
4 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek