Ders Öğretim Planı

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Yıl Dönem AKTS
ZOT647 Hayvan Beslemede Lipidler 927003 1 1 6

Dersin Amacı

Değişik tür, ırk veya genotipte, değişik fizyolojik dönemlerde hayvanların karma yemlerinde bitkisel ve hayvansal yağların kullanımının verime etkilerini öğretmek

Dersin Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri

Prof Dr Ergin ÖZTÜRK

Ön Koşul Dersleri

Yok

Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Staj Durumu

Yok

Dersin İçeriği

5. Yem Tüketimi ve Enerji Metabolizması: Yem Tüketimi, Enerji Dengesi ve Yağlanma Arasındaki İlişkiler ve Enerji Metabolizması; Yemleme Programlarının Düzenlenmesi; Yağlanmaya sindirim sistemi Büyüklüğü ve Enzim Aktivitesinin Etkileri Protein Dönüşümü ve Enerji Metabolizması Lipidlerle diğer besin maddeleri arasındaki İlişkiler Çeşitli faktörlerin lipid metabolizmasına etkileri, lipid metabolizmasının sonucu oluşan diğer rahatsızlıklar Karma yem yapımında yaygın olarak kullanılan bitkisel ve hayvansal yağların yağ asiti kompozisyonları, ve çeşitli hayvanlar için kullanılabilirlikleri Yemlik yağların özellikleri; Hayvansal yağlar, Bitkisel yağlar, Lokanta artığı yağlar, Karışık yağlar, Yağların enerji değeri Yağlardan yararlanmayı etkileyen faktörler, Yaş-yağ düzeyi ilişkisi Yağlarda kalite kontrolü, Yağların bozulması ve stabilite Değişik tür, ırk veya genotipte, değişik fizyolojik dönemlerde hayvanların karma yemlerinde bitkisel ve hayvansal yağların kullanımının verime etkileri.

Değerlendirme

# Etkinlikler Adet Yuzde Katkısı Yarıyıl İci Etkinlik Yıl Sonu Etkinlik
90 Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 0 40
91 Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 0 60
1 Ara Sınav 1 100 1
2 Final Sınavı 1 100 1

Ders İş Yükü Verisi

# Etkinlikler Adet Süresi(saat) Toplam İş Yükü(saat)
1 Ara Sınav 1 2 2
2 Final Sınavı 1 2 2
5 Derse Katılım 13 3 39
28 Makale Kritik Etme 7 3 21
29 Bireysel Çalışma 3 9 27
32 Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 8 8
33 Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 14 14
54 Ev Ödevi 5 8 40

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Lipidlerin Sınıflandırılması, Özellikleri ve Fonksiyonları, Yağ Asitleri
2 Yağlar ve Mumlar. Yapıları, özellikleri, bozulmaları, oksidasyonları, hidrojenasyonları). LIPIDS_MARCH2013.pdf
3 Bileşik Lipidler (fosfolipidler, glikolipidler, kolin), Steroller (kolesterol, koprosterol, fitosteroller). LIPIDS_MARCH2013.pdf
4 Lipid metabolizması sindirimi, absorpsiyonu, depolanması, dinamik durum, yiyecek kaynağı ve vücut yağının tabiatı, yağların katabolizması, ketosis, esansiyel yağ asitleri, yağın özel besleme değeri. Yağların Sindirimi ve Emilimi5Nisan2013KKARASU.docx
5 Yem Tüketimi ve Enerji Metabolizması: Yem Tüketimi, Enerji Dengesi ve Yağlanma Arasındaki İlişkiler ve Enerji Metabolizması; Yemleme Programlarının Düzenlenmesi; Yağlanmaya sindirim sistemi Büyüklüğü ve Enzim Aktivitesinin Etkileri LİPİDLERİN DİĞER BESİN MADDELERİ İLE İLİŞKİSİ_AAKDAG_21thJune2013.docx
6 Hormonal Kontrol Yağların Sindirimi ve Emilimi5Nisan2013KKARASU.docx
7 Protein Dönüşümü ve Enerji Metabolizması LİPİDLERİN DİĞER BESİN MADDELERİ İLE İLİŞKİSİ_AAKDAG_21thJune2013.docx
8 Lipidlerle diğer besin maddeleri arasındaki İlişkiler, Çeşitli faktörlerin lipid metabolizmasına etkileri, lipid metabolizmasının sonucu oluşan diğer rahatsızlıklar LİPİDLERİN DİĞER BESİN MADDE İLİŞKİSİ13.docx
9 VİZE
10 Karma yem yapımında yaygın olarak kullanılan bitkisel ve hayvansal yağların yağ asiti kompozisyonları, ve çeşitli hayvanlar için kullanılabilirlikleri Yemlik Yağların Karşılaştırılması18NİSAN2013MSALMAN.pptx
11 Yağlardan yararlanmayı etkileyen faktörler, Yaş-yağ düzeyi ilişkisi Yağların Sindirimi ve Emilimi5Nisan2013KKARASU.docx
12 Yağlarda kalite kontrolü, Yağların bozulması ve stabilite LIPIDS_MARCH2013.pdf
13 Değişik tür, ırk veya genotipte, değişik fizyolojik dönemlerde hayvanların karma yemlerinde bitkisel ve hayvansal yağların kullanımının verime etkileri. LIPIDS_MARCH2013.pdf
14 Değişik tür, ırk veya genotipte, değişik fizyolojik dönemlerde hayvanların karma yemlerinde bitkisel ve hayvansal yağların kullanımının verime etkileri. LIPIDS_MARCH2013.pdf
15
16

Dersin Öğrenme Çıktıları

# Öğrenme Çıktı Id Açıklama
1 1169814 Lipidlerin Sınıflandırılması, Özellikleri ve Fonksiyonları, Yağ Asitleri, Yağlar ve Mumlar. Yapıları, özellikleri, bozulmaları, oksidasyonları, hidrojenasyonları).
2 1181860 Lipid metabolizması sindirimi, absorpsiyonu, depolanması, dinamik durum, yiyecek kaynağı ve vücut yağının tabiatı, yağların katabolizması, ketosis, esansiyel yağ asitleri, yağın özel besleme değeri.
3 1185359 Yemlik yağların özellikleri; Hayvansal yağlar, Bitkisel yağlar, Lokanta artığı yağlar, Karışık yağlar, Yağların enerji değeri , Yağlardan yararlanmayı etkileyen faktörler, Yaş-yağ düzeyi ilişkisi , Yağlarda kalite kontrolü, Yağların bozulması ve stabilite

Bölüm Program Çıktıları

# Program Çıktı Id Açıklama
1 66913 Zootekni Bölümünde üç ana bilim dalında teorik ve pratik bilgi düzeyine sahip olur.
2 66923 Zootekni bölümünün seçilen uzmanlık alanında gerekli yetenek ve bilgi düzeyine erişir.
3 66914 Zootekni alanında gelişmiş problem planlama ve yürütme becerisine ulaşır.
4 66922 Değişen ekonomik ve toplumsal koşullara göre hayvancılık işletmelerinin üretim yapısına ait düzenlemeleri yapacak yeteneği kazanır.
5 66915 Hayvancılıkta sevk ve idare yeteneği kazanır.
6 66916 Tez hazırlama kabiliyeti edinir.
7 66917 Sözlü sunum yeteneği gelişir.
8 66918 Tarımsal üretimin diğer kolları ile birlikte özellikle hayvancılık konularında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanma, sorunların çözümünde bireysel ve disiplinler arası çalışmaları planlama ve yürütme yeteneği kazanır.
9 66919 Üreticilerle iletişim yeteneğine ulaşır.
10 66920 Hayvansal üretimde genetik, ıslah, biyoteknoloji, yetiştirme, besleme, muhafaza, hayvan sağlığı, sürü sevk-idaresi, hayvancılıkta elde edilen verilerin analizi ve değerlendirilmesi ile pazarlama gibi konularda temel bilgi-beceriler kazanır
11 66921 Alanı ile ilgili konuları takip edebilecek düzeyde yabancı dil kullanma becerisine sahip olur.

Ögrenme Çıktı Matrisi

Program Çıktısı
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Öğrenme Çıktısı
1 4 4 4 4 4 4 4 4 5 4 4
2 4 4 4 5 4 4 5 4 5 4 5
3 5 4 4 4 4 4 4 5 4 5 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek