Ders Öğretim Planı

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Yıl Dönem AKTS
ZOT701 Yumurta ve Yumurta Teknolojisi 927003 1 1 7.5

Dersin Amacı

Bu derste genelde yumurta, özelde ise tavuk yumurtasının oluşumundan tüketimine kadarki tüm safhaları ile yumurta teknolojisi ele alınacaktır

Dersin Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri

Prof. Dr. Musa SARICA

Ön Koşul Dersleri

Yok

Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Tavukçuluk Bilimi (2018, M.Türkoğlu, M. Sarıca) Egg Science and Technology (1995; Stadelman, W., Cotterill, O.,) Yumurta (2015; Ö. Altan)

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Staj Durumu

Yok

Dersin İçeriği

Yumurtanın oluşumu, yumurtanın bileşimi, mikrobiyolojik ve fiziksel özellikleri, kalite belirleme yöntemleri, yumurtanın üretim süreci ve kaliteye etkileri, yumurta yumurtlandıktan tüketime kadar korunması ve yumurtanın işlenmesi.

Değerlendirme

# Etkinlikler Adet Yuzde Katkısı Yarıyıl İci Etkinlik Yıl Sonu Etkinlik
90 Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 0 40
91 Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 0 60
1 Ara Sınav 1 30 1
5 Derse Katılım 1 30 1
24 Seminer 1 40 1
2 Final Sınavı 1 100 1

Ders İş Yükü Verisi

# Etkinlikler Adet Süresi(saat) Toplam İş Yükü(saat)
1 Ara Sınav 1 1 1
2 Final Sınavı 1 2 2
5 Derse Katılım 14 3 42
24 Seminer 1 30 30
28 Makale Kritik Etme 1 4 4
29 Bireysel Çalışma 15 7 105

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Yumurtanın oluşum süreci, fizyolojisi YUMURTA VE YUMURTA TEKNOLOJİSİ.docx
2 Yumurtanın yumurtlanması esnasında ortaya çıkan işlemler yum tebliği.pdf
3 Yumurta yumurtlandıktan sonra yapısal değişimi ve depolanması Effect of Testing Temperature on Internal Egg Quality Measurements, Poultry Sci., 2006.pdf
4 Yumurta taşıma ve pazara arz esasları Effects of egg shell color and storage duration on the external and , 2016.pdf
5 Yumurtanın mikrobiyolojik özellikleri Effects of Extended Storage on Egg Quality Factors poultrysci., 2005.pdf
storage/app/public/msarica/110428
6 Yumurtanın kimyasal bileşimi ve etkili faktörler Effects of Storage Time and Temperature on Egg Quality in Old Laying Hens, J.Appl.Poult.Res, 2005.pdf
7 Yumurta ve kolesterol Factors Affecting Quality and Quantity of Egg Production in Laying Hens. A Review, World Applied Sciences J 2011.pdf
8 Yumurta pazarlama kanalları
9 Yumurta ürünleri
10 Ara sınavı
11 Sıvı yumurta üretim süreci ve ortaya çıkan ürünler
12 Toz yumurta ve üretimi ve ortaya çıkan ürünler Impact of egg handling and conditions during extended storage on egg quality, Poultry Sci, 2018.pdf
13 Yumurta ambalajlama ve koruma
14 Değişik üretim sistemleri ve yumurta kalitesi
15
16

Dersin Öğrenme Çıktıları

# Öğrenme Çıktı Id Açıklama
1 1159526 Yumurta hakkında doğru bilgileri öğrenir
2 1170090 Yumurtanın bileşimine etkili faktörleri ve etkilerini ortaya koyabilir
3 1172737 Yumurtanın işlenmesi hakkında bilgi sahibidir
4 1158971 Yeni tekniklere ulaşabilmek için dil becerisini geliştirir

Bölüm Program Çıktıları

# Program Çıktı Id Açıklama
1 66905 Zootekni alanında ileri derecede bilgi ve beceriye sahip olur.
2 66906 Belirli konularda uzmanlık derecesinde bilgi sahibi olur.
3 66910 Öğretme yeteneği gelişir.
4 66907 Proje planlar, yürütür ve analiz eder.
5 66912 Bilişim teknolojilerinden etkin bir şekilde yararlanarak mesleki bilgi ve becerileri gelişir.
6 66909 Akademik bilgi ve beceri düzeyine ulaşır.
7 66908 Zootekni Alanında ulusal ve uluslararası etkinliklere katılma, bilgi paylaşımında bulunma gibi konularda yetkinliğe kavuşur.
8 66911 Akademik derecede ingilizce bilgi düzeyine kavuşur.

Ögrenme Çıktı Matrisi

Program Çıktısı
1 2 3 4 5 6 7 8
Öğrenme Çıktısı
1 4 5 4 4 5 5 5 5
2 4 4 4 4 4 5 5 5
3 5 5 5 4 5 4 5 4
4 5 5 5 5 5 4 4 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek