Ders Öğretim Planı

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Yıl Dönem AKTS
ZOT708 Tavuk Eti ve Tavuk Eti Teknolojisi 927003 1 1 7.5

Dersin Amacı

Tavuk eti üretiminin ilkeleri ile üretilen etlerin üretim sistemlerine göre tanımlanması. Tavuk etinin bileşimi, mikrobiyolojisi, kalitesi, korunması, işlenmesi gibi aşamaları

Dersin Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri

Prof. Dr. Musa SARICA

Ön Koşul Dersleri

Yok

Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Tavukçuluk Bilimi Poultry Meat Technology

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Staj Durumu

Yok

Dersin İçeriği

Değişik yaşlardaki hayvanlardan elde edilen tavuk etinin özellikleri, tavuk eti kalitesi belirleme yöntemleri, kalite üzerinde etkili faktörler, tavuk eti pazarlama ve parçalama şekilleri, tavuk eti ürünleri

Değerlendirme

# Etkinlikler Adet Yuzde Katkısı Yarıyıl İci Etkinlik Yıl Sonu Etkinlik
90 Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 0 40
91 Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 0 60
1 Ara Sınav 1 30 1
5 Derse Katılım 14 10 1
6 Uygulama/Pratik 5 10 1
24 Seminer 1 30 1
28 Makale Kritik Etme 5 20 1
2 Final Sınavı 1 100 1

Ders İş Yükü Verisi

# Etkinlikler Adet Süresi(saat) Toplam İş Yükü(saat)
1 Ara Sınav 1 1 1
2 Final Sınavı 1 2 2
5 Derse Katılım 14 3 42
6 Uygulama/Pratik 1 7 7
27 Makale Yazma 3 10 30
29 Bireysel Çalışma 15 7 105

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Tavuk eti tanımlamaları ve yaşa göre değişimler
2 Tavuk eti üretim sistemleri ve et kalitesi
3 Üretim sonrası tavuk eti kalitesini etkileyen faktörler
4 Açlık süresi ve tavuk eti kalitesi
5 Kesimhaneler
6 Kesim işlemleri ve tavuk eti kalitesi
7 Kesimhane atıkları
8 Kesim sonrası tavuk eti kalitesinin korunması
9 Tavuk eti taşıma ve pazarlama kanalları
10 Ara sınav
11 Tavuk eti kalitesi belirleme
12 Tavuk eti parçalama
13 Tavuk eti ileri işleme
14 Pişirme ve yeni ürünler
15
16

Dersin Öğrenme Çıktıları

# Öğrenme Çıktı Id Açıklama
1 1201307 Tavuk etinde üretim yöntemlerine göre verimlilik ve karlılıktaki değişimi ortaya koyabilir
2 1208611 Tavuk etinde kaliteye ait ölçümleri öğrenir, uygular
3 1187717 Kalite ile algılar arasındaki farklılıkları ortaya koyabilir

Bölüm Program Çıktıları

# Program Çıktı Id Açıklama
1 66905 Zootekni alanında ileri derecede bilgi ve beceriye sahip olur.
2 66906 Belirli konularda uzmanlık derecesinde bilgi sahibi olur.
3 66910 Öğretme yeteneği gelişir.
4 66907 Proje planlar, yürütür ve analiz eder.
5 66912 Bilişim teknolojilerinden etkin bir şekilde yararlanarak mesleki bilgi ve becerileri gelişir.
6 66909 Akademik bilgi ve beceri düzeyine ulaşır.
7 66908 Zootekni Alanında ulusal ve uluslararası etkinliklere katılma, bilgi paylaşımında bulunma gibi konularda yetkinliğe kavuşur.
8 66911 Akademik derecede ingilizce bilgi düzeyine kavuşur.

Ögrenme Çıktı Matrisi

Program Çıktısı
1 2 3 4 5 6 7 8
Öğrenme Çıktısı
1 4 4 5 5 5 4 4 5
2 5 4 4 4 4 5 5 4
3 4 5 5 5 5 5 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek