Ders Öğretim Planı

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Yıl Dönem AKTS
ZOT730 Etkicil Maddelerde Yeni Teknolojiler 927003 1 1 7.5

Dersin Amacı

Yem katkı maddelerinin hayvan beslemede ekonomik olarak kullanılabilmesi için güncel gelişmelerin takip edilmesi, teknoloji ve uygulamalardaki gelişmelerin hayvan beslemeye uygulanması

Dersin Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri

Prof Dr Ergin ÖZTÜRK

Ön Koşul Dersleri

Yok

Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Yem Katkı Maddeleri Ders kitapları Yem katkı maddeleri ile ilgili araştırma makaleler

Staj Durumu

Yok

Dersin İçeriği

Yem katkı maddelerinin sınıflandırılması. Vitamin ve mineral premiksleri ve hazırlanması. Büyüme uyarıcılarının üretimi. Antioksidanlar ve emülgatörlerin üretimi. Enzimlerin üretimi. Renk maddeleri ve by-pass artırıcıların üretimi. Ürün ömrünü uzatıcı katkıların üretimi. Probiyotik, prebiyotik ve organik asitlerin üretimi. Mikotoksin bağlayıcıların üretimi. Bitki ekstrakları ve pelet bağlayıcılarının üretimi. Katkı maddelerinin yemlerde kullanım düzeyi ve durumları. Kalıntı riskleri ve önleme yolları. Katkı maddelerin üretim teknolojilerindeki gelişmeler. Avrupa Birliği yem katkı standartları.

Değerlendirme

# Etkinlikler Adet Yuzde Katkısı Yarıyıl İci Etkinlik Yıl Sonu Etkinlik
90 Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 0 40
91 Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 0 60
1 Ara Sınav 1 100 1
2 Final Sınavı 1 100 1

Ders İş Yükü Verisi

# Etkinlikler Adet Süresi(saat) Toplam İş Yükü(saat)
1 Ara Sınav 1 1 1
2 Final Sınavı 1 2 2
5 Derse Katılım 13 3 39
28 Makale Kritik Etme 10 3 30
29 Bireysel Çalışma 4 10 40
32 Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 8 8
33 Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 11 11
54 Ev Ödevi 7 8 56

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Yem katkı maddelerinin sınıflandırılması.
2 Vitamin ve mineral premiksleri ve hazırlanması.
3 Büyüme uyarıcılarının üretimi.
4 Antioksidanlar ve emülgatörlerin üretimi.
5 Enzimlerin üretimi.
6 Renk maddeleri ve by-pass artırıcıların üretimi.
7 Ürün ömrünü uzatıcı katkıların üretimi.
8 Probiyotik, prebiyotik ve organik asitlerin üretimi.
9 VİZE
10 Bitki ekstrakları ve pelet bağlayıcılarının üretimi.
11 Katkı maddelerinin yemlerde kullanım düzeyi ve durumları.
12 Kalıntı riskleri ve önleme yolları.
13 Katkı maddelerin üretim teknolojilerindeki gelişmeler.
14 Avrupa Birliği yem katkı standartları.
15
16

Dersin Öğrenme Çıktıları

# Öğrenme Çıktı Id Açıklama
1 1190616 Yem katkı maddelerinin içeriğini, üretim teknolojisini ve diğer özelliklerini bilir
2 1191371 Yem katkı maddelerinin hangi hayvanda ne düzeyde kullanılırsa ekonomik verim elde edileceğini bilir
3 1186680 Katkı maddeleri üretim ve hayvan beslemede kullanılabilme imkanları konusunda son gelişmeleri bilir

Bölüm Program Çıktıları

# Program Çıktı Id Açıklama
1 66905 Zootekni alanında ileri derecede bilgi ve beceriye sahip olur.
2 66906 Belirli konularda uzmanlık derecesinde bilgi sahibi olur.
3 66910 Öğretme yeteneği gelişir.
4 66907 Proje planlar, yürütür ve analiz eder.
5 66912 Bilişim teknolojilerinden etkin bir şekilde yararlanarak mesleki bilgi ve becerileri gelişir.
6 66909 Akademik bilgi ve beceri düzeyine ulaşır.
7 66908 Zootekni Alanında ulusal ve uluslararası etkinliklere katılma, bilgi paylaşımında bulunma gibi konularda yetkinliğe kavuşur.
8 66911 Akademik derecede ingilizce bilgi düzeyine kavuşur.

Ögrenme Çıktı Matrisi

Program Çıktısı
1 2 3 4 5 6 7 8
Öğrenme Çıktısı
1 5 5 5 4 4 5 5 5
2 4 4 4 5 4 5 4 4
3 4 4 4 5 5 5 4 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek