Ders Öğretim Planı

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Yıl Dönem AKTS
ZOT763 Hayvan Besleme ve Çevre İlişkileri 927003 1 1 7.5

Dersin Amacı

Lisansüstü öğrencilere hayvan besleme ve çevre ilişkileri hakkında bilgilendirmek

Dersin Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri

Prof. Dr. Nuh OCAK

Ön Koşul Dersleri

Kümes hayvanlarının beslenmesi, Ruminant Besleme

Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Ensminger ME, Oldfield JE, Heinemann WW. Feeds and nutrition. Second edition, California, USA, 1990. McDonald P, Edwards RA, Greenhalgh JFD, Morgan CA. Animal nutrition. Sixth edition, Pearson Prentice Hall, 2001. Kellems RO, Church DC. Livestock feeds and feeding. Fifth edition, Pearson Prentice Hall, USA, 2002.

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Staj Durumu

Yok

Dersin İçeriği

Yemlerde bulunan besin maddeleri Hayvan türlerine göre metabolizmaları Yem ve yem katkı maddeleri Beslenme ile ürün miktar ve kalitesi arasındaki ilişkiler Beslemenin süt, et ve yumurtanın miktar ve kalitesi üzerine etkileri Sütün miktarı ve bileşenleri Sütün Duyusal Özellikleri Beslemenin Et verimi ve kalitesi üzerine etkileri Et verimi ve kalite özellikleri Hayvansal ürünlerin besin madde (Kuru madde, Protein, Yağ ve Kül) içerikleri Ette kalite özellikleri (Renk özellikleri ve Su tutma kapasitesi) Etin Duyusal özellikleri Beslemenin Yumurta verimi ve kalitesi üzerine etkileri Fonksiyonel hayvansal ürünler

Değerlendirme

# Etkinlikler Adet Yuzde Katkısı Yarıyıl İci Etkinlik Yıl Sonu Etkinlik
90 Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 0 40
91 Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 0 60
1 Ara Sınav 1 40 1
28 Makale Kritik Etme 14 10 1
32 Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 10 1
33 Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 40 1
2 Final Sınavı 0 100 1

Ders İş Yükü Verisi

# Etkinlikler Adet Süresi(saat) Toplam İş Yükü(saat)
1 Ara Sınav 1 1 1
2 Final Sınavı 1 2 2
28 Makale Kritik Etme 14 5 70
32 Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 48 48
33 Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 66 66

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Yemlerde bulunan besin maddeleri
2 Hayvan türlerine göre metabolizmaları
3 Yem ve yem katkı maddeleri
4 Beslenme ile ürün miktar ve kalitesi arasındaki ilişkiler
5 Beslemenin süt, et ve yumurtanın miktar ve kalitesi üzerine etkileri
6 Sütün miktarı ve bileşenleri
7 Sütün Duyusal Özellikleri
8 Beslemenin Et verimi ve kalitesi üzerine etkileri
9 Et ve yumurta verimi ve kalite özellikleri
10 Ara sınav
11 Hayvansal ürünlerin besin madde (Kuru madde, Protein, Yağ ve Kül) içerikleri
12 Ette kalite özellikleri (Renk özellikleri ve Su tutma kapasitesi)
13 Etin Duyusal özellikleri
14 Beslemenin Yumurta verimi ve kalitesi üzerine etkileri
15
16

Dersin Öğrenme Çıktıları

# Öğrenme Çıktı Id Açıklama
1 1325180 Tarımsal üretimin önemli paydaşlarından biri olan hayvansal üretimin, insan, hayvan ve çevre sağlığı açısından önemi kavramak
2 1325184 Hayvancılığın çevresel etkilerini sürdürülebilir kılmak için, tarımsal ve hayvansal üretimin çevreci üretim metotlarını öğrenmek
3 1325185 hayvancılığın çevresel etkilerinin "iyi yönetim metotları" ile kontrol altında tutulması öğrenmek

Bölüm Program Çıktıları

# Program Çıktı Id Açıklama
1 66905 Zootekni alanında ileri derecede bilgi ve beceriye sahip olur.
2 66906 Belirli konularda uzmanlık derecesinde bilgi sahibi olur.
3 66910 Öğretme yeteneği gelişir.
4 66907 Proje planlar, yürütür ve analiz eder.
5 66912 Bilişim teknolojilerinden etkin bir şekilde yararlanarak mesleki bilgi ve becerileri gelişir.
6 66909 Akademik bilgi ve beceri düzeyine ulaşır.
7 66908 Zootekni Alanında ulusal ve uluslararası etkinliklere katılma, bilgi paylaşımında bulunma gibi konularda yetkinliğe kavuşur.
8 66911 Akademik derecede ingilizce bilgi düzeyine kavuşur.

Ögrenme Çıktı Matrisi

Program Çıktısı
1 2 3 4 5 6 7 8
Öğrenme Çıktısı
1 5
2 4
3 2
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek