Ders Öğretim Planı

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Yıl Dönem AKTS
ZOT731 Protein Beslenmesi 927003 1 2 7.5

Dersin Amacı

Yem değerlendirme sistemleri içerisinde hem fizyolojik önemi, hem de birim maliyeti bakımından önemi yüksek olan besin maddesi bakımından yemlerin nasıl değerlendirileceği konusunda lisans üstü öğrencilerin bilgi birikiminin arttırılmasıdır.

Dersin Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri

Prof. Dr. Nuh OCAK

Ön Koşul Dersleri

Hayvan Besleme Biyokimyası

Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Hayvan beslemede protein ve amino asitler Hayvan besleme biyokimyası, hayvan besleme fizyolojisi ve metabolizması

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Staj Durumu

Yok

Dersin İçeriği

Besin maddeleri, Proteinin tanımı, isimlendirilmesi ve kimyasal yapısı, amino asit, peptit ve poli peptitler, Protein kaynakları, Bitkisel proteinler, hayvansal proteinler, Değerlendirme sistemleri (eski metotlar ve yeni metot, PER değeri, Nitrojen dengesi, Amino asit indeksi, PDCAAS metodu, Yumurta değeri indeksi Biyolojik değer

Değerlendirme

# Etkinlikler Adet Yuzde Katkısı Yarıyıl İci Etkinlik Yıl Sonu Etkinlik
90 Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 0 40
91 Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 0 60
1 Ara Sınav 1 60 1
5 Derse Katılım 14 20 1
28 Makale Kritik Etme 5 10 1
32 Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 10 1
2 Final Sınavı 1 60 1
45 Final Sınavı için Bireysel Çalışma 1 40 1

Ders İş Yükü Verisi

# Etkinlikler Adet Süresi(saat) Toplam İş Yükü(saat)
1 Ara Sınav 1 2 2
2 Final Sınavı 1 2 2
5 Derse Katılım 14 3 42
28 Makale Kritik Etme 2 14 28
32 Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 46 46
33 Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 67 67

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Besin maddeleri,
2 Proteinin tanımı, isimlendirilmesi ve kimyasal yapısı,
3 Amino asit, peptit ve poli peptitler,
4 Protein kaynakları,
5 Bitkisel proteinler, hayvansal proteinler,
6 Değerlendirme sistemleri (eski metotlar ve yeni metot)
7 PER değeri,
8 Nitrojen dengesi,
9 Arasınav
10 Amino asit indeksi,
11 PDCAAS metodu,
12 Yumurta değeri indeksi
13 Biyolojik değer
14 Değerlendirme
15
16

Dersin Öğrenme Çıktıları

# Öğrenme Çıktı Id Açıklama
1 1325247 Besin maddeleri konusunda lisansüstü öğrencileri bilgilendirmek
2 1325245 Protein yapısı ve amino asitler konusunun ayrıntılarının irdelenebilmesi
3 1325246 Protein değerlendirme sistemlerinin ayrıcalığı konusunda yetkilendirme

Bölüm Program Çıktıları

# Program Çıktı Id Açıklama
1 66905 Zootekni alanında ileri derecede bilgi ve beceriye sahip olur.
2 66906 Belirli konularda uzmanlık derecesinde bilgi sahibi olur.
3 66910 Öğretme yeteneği gelişir.
4 66907 Proje planlar, yürütür ve analiz eder.
5 66912 Bilişim teknolojilerinden etkin bir şekilde yararlanarak mesleki bilgi ve becerileri gelişir.
6 66909 Akademik bilgi ve beceri düzeyine ulaşır.
7 66908 Zootekni Alanında ulusal ve uluslararası etkinliklere katılma, bilgi paylaşımında bulunma gibi konularda yetkinliğe kavuşur.
8 66911 Akademik derecede ingilizce bilgi düzeyine kavuşur.

Ögrenme Çıktı Matrisi

Program Çıktısı
1 2 3 4 5 6 7 8
Öğrenme Çıktısı
1 5
2 2
3 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek