Ders Öğretim Planı

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Yıl Dönem AKTS
2102016132010 Organik Sert Kabuklu Meyve Yetiştiriciliği 927003 1 2 8

Dersin Amacı

Bu derste Türkiye için önemli olan organik sert kabuklu meyve türleri (fındık, ceviz, kestane, badem ve antepfıstığı) yetiştiriciliğinin kovansiyonel yetiştiriciliğe göre farklarının, organik yetiştiricilik için gerekli koşulların, yöntem ve uygulamalar ile organik bahçe yönetiminin öğretilmesi amaçlanmıştır.

Dersin Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri

Prof. Dr. Neriman BEYHAN

Ön Koşul Dersleri

Yok

Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

1. Beyhan, N. 2010. Organik Sert Kabuklu Meyve Yetiştiriciliği Ders Notları (Basılmamış) 2. Ulusal ve uluslararası bilimsel dergilerde yayımlanmış makaleler, ppt sunumlar ve web siteleri 3. Ling, K.; Lafer, G.; Schloffer, K.;Innerhofer, G.; Meister, H., 2003. Organic Fruit Growing. Cabi publishing, 281 p. 4. Holz, K. 2003. Organic Agriculture: Sustainability, Markets and Policies, By O ECD, (Organisation for Economic Cooperation and Development), 400 p. 5. Wilkinson, J. 2005. Nut Grower’s Guide. CSIRO Publishing, 225 p. 6. Eliot, C., 2003. The New Organic Grower. Textbook. 7. Karl, S., 2002. Successfull Small-Scale Farming: An Organic Approach. Textbook. 8. Beyhan, N., 2011. Fındık Ders Notları (Yayınlanmamış) 9) Özçağıran, R., Ünal, A., Özeker, E., İsfendiyaroğlu, M., 2004. Ilıman İklim Meyve Türleri, Sert Kabuklu Meyveler, Cilt III, Ege Üniv. Zir. Fak. Yayınları. No: 556., Ege Üniversitesi Basımevi, Bornova-İzmir. 10)Soylu, A., 2004. Kestane Yetiştiriciliği ve Özellikleri. Hasad Yayıncılık, 64s. 11)Şen, S. M., 2011. Ceviz, ÜÇM Yayınları/3, Tarımsal Yayınlar/1,220 s.

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Staj Durumu

Yok

Dersin İçeriği

Organik tarımın tarihçesi, mevzuat ve yönetmelikler, organik sert kabuklu meyve yetiştiriciliğinin Türkiye için önemi, bahçe yer seçimi ve toprak hazırlığı, anaç ve çeşit seçimi, kültürel uygulamalar, organik gübreler, mikoriza ve mikrobiyal preparatlar, fındık zuruf kompost uygulaması, organik yollarla bitki koruma, organik olarak yetiştirilen ürünlerin besin değerleri, organik üretimde hasat ve hasat sonrası işlemler, pazarlama.

Değerlendirme

# Etkinlikler Adet Yuzde Katkısı Yarıyıl İci Etkinlik Yıl Sonu Etkinlik
90 Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 0 40
91 Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 0 60
1 Ara Sınav 100 100 1
2 Final Sınavı 100 100 1

Ders İş Yükü Verisi

# Etkinlikler Adet Süresi(saat) Toplam İş Yükü(saat)
1 Ara Sınav 1 2 2
2 Final Sınavı 1 2 2
5 Derse Katılım 14 3 42
29 Bireysel Çalışma 10 4 40
32 Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 6 5 30
33 Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 8 5 40
54 Ev Ödevi 6 5 30

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Giriş, organik tarımın tarihçesi ve genel kavramları.
2 Organik sert kabuklu meyve yetiştiriciliğinin ilkeleri.
3 Organik tarımın gelişim süreci, organik tarım kanunu ve yönetmeliği.
4 Organik olarak yetiştirilen sert kabuklu meyvelerin Türkiye için önemi.
5 Organik tarım sertifikasyon sistemi.
6 Organik meyve yetiştirme teknikleri.
7 Yer seçimi, toprak hazırlığı, dikim sistemleri,anaç ve çeşit seçimi ve kültürel işlemler.
8 Organik gübreler ve organik kökenli mineral gübreler.
9 Kompost yapılabilecek maddeler ve kompost hazırlığı.
10 Ara sınav.
11 Organik yollarla bitki koruma, elde yapılan ilaçlar ve organik tarımda kullanılan ticari ruhsatlı organik ilaçlar.
12 Organik olarak yetiştirilen ürünlerin besin değerleri.
13 Organik üretimde, hasat ve hasat sonrası işlemler ile özel uygulamalar.
14 Pazarlama stratejisi.

Dersin Öğrenme Çıktıları

# Öğrenme Çıktı Id Açıklama
1 1215917 Organik tarımın ilkeleri ve gelişim sürecini öğrenir.
2 1215926 Çevreyle barışık yöntemleri sert kabuklu meyve türlerinde uygulayabilir.
3 1215931 Organik sert kabuklu meyve yetiştiriciliğinde GLOBALGAP (EUREPGAP) ve diğer sertifikalar hakkında bilgi sahibi olur.
4 1215932 Organik sert kabuklu meyve yetiştiriciliğinde organik yöntemler, bitki koruma, bitki besleme ve hasat sonrası uygulamaları yönetebilir.
5 1215985 Organik sert kabuklu meyvelerin yetiştirilmesinden pazarlamaya kadar olan tüm aşamalarda karşılaştığı sorunları çözer.

Bölüm Program Çıktıları

# Program Çıktı Id Açıklama
1 66662 Bahçe Bitkileri Bölümü Yüksek Lisans programının eğitim amacı; bölümümüzün misyon ve vizyon değerleri doğrultusunda temel mühendislik alanında yeterli bilgi ve donanıma sahip, çevre bilinci gelişmiş, ekip çalışması yapabilen, sosyal ve iletişim becerileri olan, bağımsız kararlar alıp uygulayabilen, sorumluluk sahibi, alanında gerekli çağdaş bilgi ve deneyimle donanmış, sorunların tespiti ve çözümüne yönelik düşünce yeteneğine sahip, üretken, girişimci, işbirliğine açık teknik elemanlar yetiştirmektir.
2 66644 Bahçe Bitkileri Bölümü Yüksek Lisans programının eğitim amacı; bölümümüzün misyon ve vizyon değerleri doğrultusunda temel mühendislik alanında yeterli bilgi ve donanıma sahip, çevre bilinci gelişmiş, ekip çalışması yapabilen, sosyal ve iletişim becerileri olan, bağımsız kararlar alıp uygulayabilen, sorumluluk sahibi, alanında gerekli çağdaş bilgi ve deneyimle donanmış, sorunların tespiti ve çözümüne yönelik düşünce yeteneğine sahip, üretken, girişimci, işbirliğine açık teknik elemanlar yetiştirmektir.
3 66651 Bilime yenilik getiren, yeni bir bilimsel yöntem geliştiren ya da bilinen bir yöntemi bir alana uygulayan veya geliştiren yayınlanabilir özgün bir çalışmayı ortaya koyarak, bilime katkıda bulunur.
4 66652 Üretim materyalinin seçilmesi, çoğaltılması, saklanması ve değerlendirilmesi yetisine sahiptir.
5 66649 Yeni ürün ve yetiştirme modelleri ile güncel gelişmeleri takip eder.
6 66650 Araştırma, deneme ve projelerin tasarlanması ve sonuçları bilimsel metotlarla değerlendirerek yorumlar.
7 66647 Ölçme, değerlendirme ve analiz yapar, çıktıları genel kullanıma sunar.
8 66648 Bahçe Bitkileri ürünlerinin verim ve kalitesinin artırılmasında yeni, modern ve çevreye uyumlu yöntemleri uygular.
9 66645 Kaliteli ve yüksek ürün sağlanması için gerekli süreçleri takip eder (fizyolojik, morfolojik), değerlendirir ve çözüm üretir.
10 66646 Bahçe bitkileri üretim tesislerinin planlanması, kurulması ve yürütülmesi konusunda yeterliliğe sahip olur.
11 66657 Alanında edindiği bilgiyi ve problem çözme yeteneklerini farklı disiplinlerde uygular.
12 66658 Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, yayımlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir.
13 66659 Alanının gerektirdiği düzeyde bilişim ve iletişim teknolojilerine kolayca ulaşır ve ileri düzeyde kullanır.
14 66660 En az bir yabancı dilde sözlü ve yazılı iletişim kurar.
15 66656 Elde edilen bilimsel sonuçları yazılı ve sözlü ifade eder, bunları bilimsel ortamlarda savunur.
16 66655 Alanındaki güncel gelişmeleri takip eder, elde ettiği bilgileri yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarır.
17 66653 Alanıyla ilgili bilgileri değerlendirir ve ileri düzey çalışmaları bağımsız olarak yürütür.
18 66661 Alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanır, uzmanlık gerektiren sorunları bilimsel araştırma yöntemlerini kullanarak çözümler.
19 66654 Sahip olduğu alanda bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir, değerlendirir, yorumlar ve bilimsel araştırmalarda bulunur.
20 66663 Alanındaki bir sorunu, bağımsız olarak kurgular, çözüm üretir, sonuçları değerlendirir ve gerektiğinde uygular.