Ders Öğretim Planı

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Yıl Dönem AKTS
BAH701 İleri Sebze Tohumculugu 927003 1 2 7.5

Dersin Amacı

Sebze tohum üretim sistemi ve tohum kalite analizlerinin esasları hakkında bilgi vermektir.

Dersin Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri

Prof. Dr. Ahmet Balkaya

Ön Koşul Dersleri

Yok

Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Yok

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Staj Durumu

Yok

Dersin İçeriği

Tohumun kimyasal yapısı, tohumlarda karbonhidrat birikimi, yağların ve proteinlerin depolanması, tohumlarda bulunan diğer kimyasal bileşikler (tanenler, alkoloidler, glikosidler, büyümeyi düzenleyiciler. Sebze tohumlarının çimlenme istekleri ve çimlenmenin fizyolojisi. Tohumlarda dormansi. Tohumlarda kaliteyi artırıcı uygulamalar.Tohum ömrü ve bozulma (bozulmanın nedenleri ve bozolma belirtileri). Tohumlukların biyolojik değeri. Tohumluk kalitesi için özel testler (elektroforez, kromotoğrafik metotlar, serolojik testler). Çeşit tescili. Sertifikasyona tabi tutulan sebze tohumluklarının tarla ve tohumluk laboratuvar standartları.

Değerlendirme

# Etkinlikler Adet Yuzde Katkısı Yarıyıl İci Etkinlik Yıl Sonu Etkinlik
90 Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 0 40
91 Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 0 60
1 Ara Sınav 1 100 1
2 Final Sınavı 1 100 1

Ders İş Yükü Verisi

# Etkinlikler Adet Süresi(saat) Toplam İş Yükü(saat)
1 Ara Sınav 1 6 6
2 Final Sınavı 1 10 10
5 Derse Katılım 14 3 42
6 Uygulama/Pratik 5 6 30
7 Laboratuvar 5 6 30
29 Bireysel Çalışma 9 5 45
49 Performans 5 5 25

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Tohumun kısımları.Tohumun kimyasal yapısı.
2 Tohumlarda karbonhidrat birikimi, yağların ve proteinlerin depolanması
3 Tohumlukların biyolojik değeri. Tohum canlılığı ve tohum gücü üzerine etki eden faktörler.
4 Sebze tohumlarının çimlenme istekleri ve çimlenmenin fizyolojisi.
5 Sebze tohumlarının çimlenme istekleri ve çimlenmenin fizyolojisi.
6 Tohumlarda dormansi. Tohum ömrü ve yaşlanmanın belirtileri
7 Tohum kalitesinin artırılması için yapılan uygulamalar
8 Tohum kalitesinin artırılması için yapılan uygulamalar
9 Tohum kalitesinin artırılması için yapılan uygulamalar
10 Ara sınav
11 Tohum kalitesinin artırılması için yapılan uygulamalar
12 Tohum kalitesinin artırılması için yapılan uygulamalar
13 Tohum kalitesinin artırılması için yapılan uygulamalar
14 Final Sınavı
15
16

Dersin Öğrenme Çıktıları

# Öğrenme Çıktı Id Açıklama
1 1497980 Tohum kalitesi üzerine etki eden faktörlerini öğrenmiş olur.
2 1497981 Tohum analizlerini pratikte uygulamalı olarak kendisi yapabilir
3 1497982 Tohum sertifikasyon sistemini öğrenmiş olur.
4 1497983 Tohum canlılığı ve tohum gücü üzerine etki eden faktörleri öğrenmiş olur

Bölüm Program Çıktıları

# Program Çıktı Id Açıklama
1 74358 Bahçe Bitkileri Bölümü Doktora programının eğitim amacı; yüksek lisans yeterliliklerine dayalı olarak, alanındaki güncel ve ileri düzeydeki bilgileri özgün düşünce ve araştırma ile uzmanlık düzeyinde geliştirebilme, derinleştirebilme ve yenilik getirecek özgün tanımlara ulaşabilme gücüne sahip mühendislik alanında son gelişmelerin bilgi izleyerek özgün bir sürecin tamamlanması ve bir süreci yönetme yeteneği, algılama yeteneğine sahip mezunlar eğitmektir.
2 74375 Bahçe Bitkileri Bölümü Doktora programının eğitim amacı; yüksek lisans yeterliliklerine dayalı olarak, alanındaki güncel ve ileri düzeydeki bilgileri özgün düşünce ve araştırma ile uzmanlık düzeyinde geliştirebilme, derinleştirebilme ve yenilik getirecek özgün tanımlara ulaşabilme gücüne sahip olan, mühendislik alanındaki son gelişmeleri izleyerek özgün bir sürecin tamamlanması yeteneğine sahip mezunlar eğitmektir.
3 74374 Çalışma alanındaki problemlere yaklaşımları ile toplumu etkileyecek gelişmelere ve araştırmalara liderlik eder.
4 74372 Üretim materyali ve genetik kaynakları korur ve devamını sağlar.
5 74373 Alanında ve iş yaşamında karşılaşılan toplumsal, bilimsel ve etik konularda çözüm üretir ve bu değerlerin gelişimini destekler.
6 74370 En az bir yabancı dilde, ileri düzeyde yazılı, sözlü ve görsel iletişim kurar ve tartışır.
7 74371 Akademik ve profesyonel bağlamda teknolojik, sosyal veya kültürel ilerlemeleri tanıtarak, bilgi toplumu olma sürecine katkıda bulunur.
8 74367 Uzman bir topluluk içinde özgün görüşlerini savunmada yetkinliğini gösteren etkili bir iletişim kurar.
9 74368 Bilime yenilik getiren, yeni bir bilimsel yöntem geliştirir ya da bilinen bir yöntemi farklı bir alana uygular, özgün bir konuyu araştırır, kavrar, tasarlar ve uygular.
10 74369 Yeni fikirlerin analizini, sentezini ve değerlendirmesini yapar.
11 74364 Özgün ve disiplinler arası sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda liderlik yapar.
12 74365 Alanı ile ilgili bir bilimsel makaleyi ulusal ve/veya uluslar arası hakemli dergilerde yayınlayarak alanındaki bilginin sınırlarını genişletir.
13 74366 Alanıyla ilgili çeşitli disiplinler arasındaki etkileşimi kavrar; yeni ve karmaşık fikirleri analiz, sentez ve değerlendirmede uzmanlık gerektiren bilgileri kullanarak özgün sonuçlara ulaşır.
14 74363 Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceler, bunları geliştirir ve gerektiğinde değiştirmeye yönelik eylemleri yönetir.
15 74362 Yaratıcı ve eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme gibi üst düzey zihinsel süreçleri kullanarak alanı ile ilgili yeni fikir ve yöntemler geliştirir.
16 74361 Yeni bilimsel yöntemler geliştirebilir veya bilinen bir yöntemi bir alana uygular, yayınlar ve özgün bir çalışmayı ortaya koyar.
17 74360 Alanındaki yeni bilgilere sistematik bir biçimde yaklaşabilir ve ilgili araştırma yöntemlerinde üst düzeyde beceri kazanır.
18 74359 Alanındaki güncel ve ileri düzeydeki bilgileri özgün düşünce ve araştırma ile uzmanlık düzeyinde geliştirerek, bilime yenilik getirecek özgün tanımlara ulaşır.

Ögrenme Çıktı Matrisi

Program Çıktısı
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
Öğrenme Çıktısı
1 5 5 5 4 5 4 4 4 4 5 4 4 4 4 4 5 4 4
2 5 5 4 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 4 5
3 5 4 5 5 4 5 5 5 5 5 5 5 5 4 5 5 5 5
4 5 5 5 5 4 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 4 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek