Ders Öğretim Planı

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Yıl Dönem AKTS
VPZ767 Et ve Balık Muayenesi Yönünden Parazitler 927001 1 1 6

Dersin Amacı

Bu derste et ve balık ürünlerinin parazitolojik muayenesi hakkında bilgi verilmesi amaçlanmaktadır.

Dersin Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri

Anabilim Dalı akademik kurul kararı ile belirlenir.

Ön Koşul Dersleri

Yok

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

-WHO Study Group. Control of Foodborne Trematode Infections. WHO, Ceneva, 1995. -Steele Jh, Ed., 1982. Handbook Series in Zoonoses. Section C. Parasitic zoonoses Vol.II. CRC Press, Inc. Boca Raton, Florida -Gemmell MA, Meslin F-X, Pawlowski Z, eds. WHOI / OIE Manuel on Echinococcosis in Humans and Animals: A Public Health Problem of Global Concern. World organisation for animal helth and World Hhealth Oorganisation. Paris -Leventhal R, Cheadle RF, 2002. Medical Parasitology, A Self-Instructional Text. Fifth Edition. Philadelphia: Fa Davis Company -Yaşarol Ş, 1978. Medikal Parazitoloji. İzmir -Lapage G, 1956. Veterinary Parasitology. Illionis USA: Charles C Thomas, Publisher. -Marquardt WC, Demaree RS, Grieve RB, 2000. Parasitology, Vector, Biology. New York, Harcourt Academic Press

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Staj Durumu

Yok

Dersin İçeriği

Kasaplık hayvanlar, tavuk ve balık etlerinde bulunan bu etlerin çiğ yada az pişmiş yenmesiyle insan ve diğer hayvanlara bulaşan parazit türleri hakkında morfolojik ve biyolojik bilgi ile bunların teşhis ve korunma yöntemleri anlatılır.

Değerlendirme

# Etkinlikler Yuzde Katkısı Yarıyıl İci Etkinlik Yıl Sonu Etkinlik
90 Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
91 Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60
1 Ara Sınav 100 1
2 Final Sınavı 100 1

Ders İş Yükü Verisi

# Etkinlikler Adet Süresi(saat) Toplam İş Yükü(saat)
1 Ara Sınav 1 5 5
2 Final Sınavı 1 5 5
5 Derse Katılım 14 2 28
6 Uygulama/Pratik 14 2 28
10 Tartışma 14 3 42
19 Beyin Fırtınası 14 3 42

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Giriş
2 Genel bilgiler
3 Hastalıkların halk sağlığı yönünden önemleri
4 Protozoon kaynaklı hastalıkların kontrolü 1
5 Protozoon kaynaklı hastalıkların kontrolü 2
6 Protozoon kaynaklı hastalıkların kontrolü 3
7 Trematod kaynaklı hastalıkların kontrolü 1
8 Trematod kaynaklı hastalıkların kontrolü 2
9 Trematod kaynaklı hastalıkların kontrolü 3
10 Arasınav
11 Cestod kaynaklı hastalıkların kontrolü 1
12 Cestod kaynaklı hastalıkların kontrolü 2
13 Cestod kaynaklı hastalıkların kontrolü 3
14 Nematod kaynaklı hastalıkların kontrolü

Dersin Öğrenme Çıktıları

# Öğrenme Çıktı Id Açıklama
1 1208164 Bu dersin sonunda öğrenciler; et ürünlerinin parazitolojik muayenesini yapabilir.
2 1208475 Balık ürünlerinin parazitolojik muayenesini yapabilir.
3 1208482 Et ve balık kaynaklı paraziter hastalıkları teşhis edebilir.

Bölüm Program Çıktıları

# Program Çıktı Id Açıklama
1 67296 Yüksek lisans yeterliliklerine dayalı olarak parazitoloji alanındaki güncel ve ileri düzeydeki bilgileri özgün düşünce ve/veya araştırma ile uzmanlık düzeyinde geliştirebilme, derinleştirebilme ve alanına yenilik getirecek özgün tanımlara ulaşabilme.
2 67297 Parazitolojinin ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrayabilme; yeni ve karmaşık fikirleri analiz, sentez ve değerlendirmede uzmanlık gerektiren bilgileri kullanarak özgün sonuçlara ulaşabilme.
3 67298 Parazitoloji alanındaki yeni bilgileri sistematik bir yaklaşımla değerlendirebilme ve kullanabilme.
4 67299 Parazitoloji alanına yenilik getiren, yeni bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulama geliştirebilme ya da bilinen bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulamayı farklı bir alana uygulayabilme, özgün bir konuyu araştırabilme, kavrayabilme, tasarlayabilme, uyarlayabilme ve uygulayabilme.
5 67300 Yeni ve karmaşık düşüncelerin eleştirel analizini, sentezini ve değerlendirmesini yapabilme.
6 67301 Parazitoloji alanı ile ilgili çalışmalarda araştırma yöntemlerini kullanabilmede üst düzey beceriler kazanmış olma.
7 67302 Özgün ve disiplinlerarası sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda liderlik yapabilme.

Ögrenme Çıktı Matrisi

Program Çıktısı
1 2 3 4 5 6 7
Öğrenme Çıktısı
1 4 4
2 4 4
3 4 4 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek