Ders Öğretim Planı

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Yıl Dönem AKTS
VBH617 Süt Ürünleri Teknolojisi 927003 1 1 6

Dersin Amacı

Süt ve süt ürünleri hakkında genel bilgi verilmesi, üretim teknikleri, üretim kusurları ve muhafaza teknikleri konularının öğretilmesi amaçlanmaktadır.

Ön Koşul Dersleri

Yok

Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Tekinşen, O.C., Tekinşen, K. 2005. Süt ve Süt Ürünleri. Selçuk Üniversitesi Basımevi – Konya. Özalp, E. ve Kaymaz, Ş. 1994. Süt Ürünleri Teknolojisi. Ankara Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Besin Hijyeni ve Teknolojisi, Teksir – Ankara. Metin, M. 2005. Süt Teknolojisi. Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, İzmir. Demirci, M. ve Şimşek O. 1997. Süt İşleme Teknolojisi. Hasad Yayıncılık Ltd. Şti. – İstanbul. Hui, Y.H. 1993. Dairy Science and Technology Handbook. 1. Principles and properties. USA Hui, Y.H. 1993. Dairy Science and Technology Handbook. 2. Product Manufacturing. USA. Hui, Y.H. 1993. Dairy Science and Technology Handbook. 3. Applications Science, technology, and engineering. Walstra,P., Geurts, T.J., Noomen,A., Jellema,A., van Boekel, M.A.J.S. 1999 Dairy Technology. Marcel Dekker,Inc.,. Erly,R. 1998. The Technology of Dairy Products. Second edtion, Black Academic&Professional, London, New York, Varnam, A.H., Sutherland, J.P 2001. Milk and Milk Products: Technology, chemistry and microbiology. An Aspen publication, Patrick F. Fox, Paul McSweeney, Timothy M. Cogan, Timothy P. Guinee 2000 Fundamentals of Cheese Science.An Apsen Publication,.

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Staj Durumu

Yok

Dersin İçeriği

Pastörize süt, sterilize ve kondanse sütler, yoğurt, meyveli yoğurt, ayran, kefir, kımız, tereyağı, süt tozu, dondurma, yerli ve yabancı peynir üretim teknolojileri konuları öğretilir.

Değerlendirme

# Etkinlikler Adet Yuzde Katkısı Yarıyıl İci Etkinlik Yıl Sonu Etkinlik
90 Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 0 40
91 Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 0 60
1 Ara Sınav 1 100 1
2 Final Sınavı 1 100 1

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Sütün ısıtılması, pastörizasyon
2 Sterilizasyon teknikleri
3 Pastörize süt
4 UHT süt
5 Kondanse süt
6 Süt tozu
7 Yoğurt, ayran
8 Kımız, kefir
9 Beyaz peynir,kaşar peyniri
10 Lor,çökelek
11 Tereyağ
12 Dondurma
13
14
15
16

Dersin Öğrenme Çıktıları

# Öğrenme Çıktı Id Açıklama
89072 1403964 Sütün ısıtılması, pastörizasyon, sterilizasyon tekniklerini öğrenir
89073 1405679 Süt tozu, kondanse süt üretim tekniklerini öğrenir
89074 1417790 Yoğurt, ayran, kımız, kefir tekniklerini öğrenir
89075 1421262 Beyaz peynir, kaşar peyniri, lor, çökelek peyniri üretim tekniklerini öğrenir
89076 1397745 Tereyağ, dondurma üretim tekniklerini öğrenir