Ders Öğretim Planı

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Yıl Dönem AKTS
VBH619 İçme Sütü Teknolojisi 927003 1 1 6

Dersin Amacı

Süt bileşimi, sütün fiziko-kimyasal özellikleri, kalite kontrol testleri, pastörizasyon, sterilizasyon tekniklerinin öğretilmesini amaçlar.

Ön Koşul Dersleri

Yok

Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Tekinşen, C. 2000. Süt ürünleri teknolojisi. Kahraman Maraş. Hui, Y.H. 1993. Dairy Science and Technology Handbook. 1. Principles and properties. USA Hui, Y.H. 1993. Dairy Science and Technology Handbook. 2. Product Manufacturing. USA. Hui, Y.H. 1993. Dairy Science and Technology Handbook. 3. Applications Science,

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Staj Durumu

Yok

Dersin İçeriği

İçme sütü teknolojisinin temel kavramları, pastörize ve sterilize sütlerin süt endüstrisindeki önemi sütün fiziko-kimyasal özellikleri, renk, koku, tat, kaynama ve donma noktaları, asitlik ve pH viskozite, platform testleri, sediment, homojenizasyon, kalite kontrol testleri, pastörizasyon, LTLT, HTST, UHT metotları konularının öğretilmesi.

Değerlendirme

# Etkinlikler Adet Yuzde Katkısı Yarıyıl İci Etkinlik Yıl Sonu Etkinlik
90 Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 0 40
91 Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 0 60
1 Ara Sınav 1 100 1
2 Final Sınavı 1 100 1

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Sütün tanımı bileşimi
2 Sütün fiziksel özellikleri
3 Sütün kimyasal özellikleri
4 Sütün pastörizasyonu, sterilizasyonu
5 Yavaş pastörizasyon
6 Çabuk pastörizasyon
7 Hızlı pastörizasyon
8 UHT sterilizasyon
9 Pastörize sütün muhafazası
10 Ara sınav
11 UHT steril sütün muhafazası
12 Pastörizse sütteki kusurlar
13 Steril sütteki kusurlar
14 Sütteki mikroorganizmalar
15
16

Dersin Öğrenme Çıktıları

# Öğrenme Çıktı Id Açıklama
84179 1210782 Sütün bileşimini öğrenir
84180 1210803 Sütün fizikokimyasal özelliklerini öğrenir
84181 1210805 Sütün pastörizasyonu, sterilizasyonunu öğrenir
84182 1210820 Sütün muayene metotlarını bilir
84183 1210847 Sütün muhafazasını bilir

Bölüm Program Çıktıları

# Program Çıktı Id Açıklama
1 67337 Hayvansal gıdaların bileşimi, üretim teknolojileri ile konularında gerekli olan tüm teorik ve uygulamalı bilgileri bilir ve çiftlikten sofraya gıda güvenliği kavramını tanımlar.
2 67330 Gıda alanındaki güncel yasal düzenlemeleri bilir ve bunları uygular.
3 67331 Alanıyla ilgili teknolojik gelişmeleri takip eder, mesleki bilgilerini sürekli günceller.
4 67332 Hayvansal gıdaların analiz yöntemlerini öğrenir ve bu yöntemleri uygular.
5 67336 Besin Hijyeni ve Teknolojisi bilim alanı ilgili konularda karşılaşılan toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunların çözümüne katkıda bulunma ve bu değerlerin gelişimini destekleme yeteneği edinir.
6 67333 Gıda mikrobiyoloji, gıda kimyası ve diğer gıda analizleri konusunda bilgi ve beceri sahibi olur.
7 67334 Yaşam boyunca araştırma ve öğrenme bilinci geliştirme ve bilgilerini sürekli güncel tutabilme alışkanlığının elde edilmesibi sağlar.
8 67335 Gıda alanında bilimsel bir araştırma hazırlayabilme, sunabilme yeteneğine sahip olur.