Ders Öğretim Planı

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Yıl Dönem AKTS
VBH626 Fermente Et Ürünleri Teknolojisi 927003 1 1 6

Dersin Amacı

Etin mikroflorası, ette görülen bozulmalar, etlerin soğukta ve dondurarak muhafazası, et ürünleri üretiminde kullanılan alet/ekipmanlar ile, et ürünleri üretiminde kullanılan katkı maddelerini, et ürünlerinin üretim teknolojilerini öğretmek,

Dersin Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri

Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Doç. Dr. Göknur TERZİ GÜLEL, Doç. Dr. Özgür ÇADIRCI, Yrd. Doç. Dr. Ali GÜCÜKOĞLU

Ön Koşul Dersleri

Yok

Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

1.ANAR,Ş. Et ve Et Ürünleri Teknolojisi, Dora Yayınevi, Bursa, 2010. 2..HUI,Y.H.,NIP,W.K.,ROGERS,R.W.,OWEN, A.Y.Meat Science and Applications, Marcel Dekker Inc, Newyork, 2001. 3.GÖKALP, H.Y., KAYA,M., ZORBA,Ö. Et Ürünleri İşleme Mühendisliği, A.Ü.Yayın No: 786, A.Ü.Ziraat Fak. Ofset Tesisi, Erzurum, 1999. 4.ÖZTAN, A. Et Bilimi ve Teknolojisi, TMMOB Yayın No:1, Ankara, 2003.

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Staj Durumu

Yok

Dersin İçeriği

Et ürünlerinin kaliteli, standart ve sağlık açısından güvenli olarak üretimi konusunda bilgi ve beceri kazandırmak; ayrıca laboratuvar analizleri için örnek alınması, et ve et ürünleri ile ilgili yasal hükümlerin öğretilmesi ve analiz sonuçlarının ilgili yasal hükümler doğrultusunda yorumlanmasını sağlamak.

Değerlendirme

# Etkinlikler Adet Yuzde Katkısı Yarıyıl İci Etkinlik Yıl Sonu Etkinlik
90 Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 0 50
91 Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 0 50
1 Ara Sınav 0 25 1
5 Derse Katılım 0 25 1
29 Bireysel Çalışma 0 25 1
49 Performans 0 25 1
2 Final Sınavı 0 100 1

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Dersin tanımı, kaynak kitapların tanıtımı, genel giriş, et ve et ürünlerinin tanımı, sınıflandırılması, ülkemiz ve dünyadaki durumu, et ürünleri üretiminin temel prensipleri, et ürünlerinin sınıflandırılması
2 Et ürünleri üretiminde kullanılan alet ve ekipmanlar
3 Et teknolojisinde soğutma ve soğuk muhafaza, soğuk depolarda aranan özellikler Et teknolojisinde dondurma yöntemleri ve donmuş muhafaza, dondurulmuş etlerin çözdürülmesi
4 Et teknolojisinde dondurma yöntemleri
5 Et teknolojisinde dondurulmuş etlerin çözdürülmesi
6 t ürünleri üretiminde kullanılan alet ve ekipmanlar I
7 Et ürünleri üretiminde kullanılan alet ve ekipmanlar II
8 Et ürünleri üretiminde kullanılan ham maddelerde arzu edilen özellikler
9 Et ürünlerinde kullanılan starter kültürler ve doğal-yapay kılıflar
10 Et ürünlerinde kürleme yöntemleri
11 Et teknolojisinde dumanlama
12 Fermente sucuk k üretim teknolojisi
13 ısıl işlem görmüş sucuk üretim teknolojisi
14 Hazırlanmış et karışımları üretim teknolojisi

Dersin Öğrenme Çıktıları

# Öğrenme Çıktı Id Açıklama
1 1227597 Et ürünleri üretiminde kullanılan alet ve ekipmanları tanımlayabilir
2 1227601 Et ürünleri üretiminde kullanılan katkı maddeleri ve işlevlerini tanımlayabilir
3 1227603 Et ürünleri üretiminde kullanılan starter kültürleri ve kılıfları tanımlayabilir
4 1227607 Kürleme ve kürleme yöntemlerini tanımlayabilir
5 1227612 Sucuk üretim teknolojisini uygulayabilir

Bölüm Program Çıktıları

# Program Çıktı Id Açıklama
1 67337 Hayvansal gıdaların bileşimi, üretim teknolojileri ile konularında gerekli olan tüm teorik ve uygulamalı bilgileri bilir ve çiftlikten sofraya gıda güvenliği kavramını tanımlar.
2 67330 Gıda alanındaki güncel yasal düzenlemeleri bilir ve bunları uygular.
3 67331 Alanıyla ilgili teknolojik gelişmeleri takip eder, mesleki bilgilerini sürekli günceller.
4 67332 Hayvansal gıdaların analiz yöntemlerini öğrenir ve bu yöntemleri uygular.
5 67336 Besin Hijyeni ve Teknolojisi bilim alanı ilgili konularda karşılaşılan toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunların çözümüne katkıda bulunma ve bu değerlerin gelişimini destekleme yeteneği edinir.
6 67333 Gıda mikrobiyoloji, gıda kimyası ve diğer gıda analizleri konusunda bilgi ve beceri sahibi olur.
7 67334 Yaşam boyunca araştırma ve öğrenme bilinci geliştirme ve bilgilerini sürekli güncel tutabilme alışkanlığının elde edilmesibi sağlar.
8 67335 Gıda alanında bilimsel bir araştırma hazırlayabilme, sunabilme yeteneğine sahip olur.