Ders Öğretim Planı

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Yıl Dönem AKTS
VBH621 Koyulaştırılmış Süt Ürünleri Teknolojisi 927003 1 2 6

Dersin Amacı

Şekersiz koyulaştırılmış süt, şekerli koyulaştırılmış süt, koyulaştırılmış süt ürünlerinin üretim tekniklerinin öğretilmesi amaçlanmaktadır.

Ön Koşul Dersleri

Yok

Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Tekinşen, C. 2000. Süt ürünleri teknolojisi. Kahraman Maraş. Varnam, A.H. and Sutherland, J.P. 1994. Milk and Milk Products. Chapman & Hall Publ., London Hui, Y.H. 1993. Dairy Science and Technology Handbook. VCH Publ., New York,

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Staj Durumu

Yok

Dersin İçeriği

Koyulaştırılmış süt üretim teknolojileri, şekersiz koyulaştırılmış süt, şekerli koyulaştırılmış süt, konularının öğretilmesi. Sütün koyulaştırılma prensipleri ile koyulaştırma teknolojisi, bu işlemler esnasında oluşabilecek teknolojik hatalar ve giderilme yöntemleri, muhafazaya alınacak gıdaların özellikleri ile ilgili bilgiler verilir

Değerlendirme

# Etkinlikler Adet Yuzde Katkısı Yarıyıl İci Etkinlik Yıl Sonu Etkinlik
90 Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 0 40
91 Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 0 60
1 Ara Sınav 1 100 1
2 Final Sınavı 1 100 1

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Sütün tanımı bileşimi
2 Sütün fizikokimyasal özellikleri
3 Koyulaştırılmış süt teknolojisi
4 Şekerli koyulaştırılmış süt
5 Şekersiz koyulaştırılmış süt
6 Koyulaştırılmış sütün özellikleri
7 Süt tozu teknolojisi
8 Süt tozunun bileşimi
9 Silindir metodu ile süt tozu eldesi
10 Püskürtme metodu ile süt tozu eldesi
11 Süt tozu kusurları
12 Koyulaştırılmış süt ve süt tozu tebliği
13
14
15
16

Dersin Öğrenme Çıktıları

# Öğrenme Çıktı Id Açıklama
89154 1155344 Koyulaştırılmış süt ürünleri teknolojilerini öğrenir
89155 1171562 Şekerli koyulaştırılmış sütün özelliklerini bilir
89156 1175456 Şekersiz koyulaştırılmış sütün özelliklerini bilir

Bölüm Program Çıktıları

# Program Çıktı Id Açıklama
1 67337 Hayvansal gıdaların bileşimi, üretim teknolojileri ile konularında gerekli olan tüm teorik ve uygulamalı bilgileri bilir ve çiftlikten sofraya gıda güvenliği kavramını tanımlar.
2 67330 Gıda alanındaki güncel yasal düzenlemeleri bilir ve bunları uygular.
3 67331 Alanıyla ilgili teknolojik gelişmeleri takip eder, mesleki bilgilerini sürekli günceller.
4 67332 Hayvansal gıdaların analiz yöntemlerini öğrenir ve bu yöntemleri uygular.
5 67336 Besin Hijyeni ve Teknolojisi bilim alanı ilgili konularda karşılaşılan toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunların çözümüne katkıda bulunma ve bu değerlerin gelişimini destekleme yeteneği edinir.
6 67333 Gıda mikrobiyoloji, gıda kimyası ve diğer gıda analizleri konusunda bilgi ve beceri sahibi olur.
7 67334 Yaşam boyunca araştırma ve öğrenme bilinci geliştirme ve bilgilerini sürekli güncel tutabilme alışkanlığının elde edilmesibi sağlar.
8 67335 Gıda alanında bilimsel bir araştırma hazırlayabilme, sunabilme yeteneğine sahip olur.