Ders Öğretim Planı

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Yıl Dönem AKTS
VHB647 Kanatlı Besleme ve Kanatlı Beslenme Hastalıkları 927003 1 2 6

Dersin Amacı

Kanatlı beslenmesinin ekonomik önemi, ülkemizin dünyadaki konumu, kanatlı türlerinin besin maddeleri ihtiyaçları ve beslenmeleri konularında bilgi vermek.

Dersin Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri

Doç. Dr. Mustafa SALMAN

Ön Koşul Dersleri

Yok

Önerilen Diğer Hususlar

Çiftlik gezileri yaparak uygulamaları yerinde görmek.

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Kanatlı Beslenme Dinamiği ve Biyogüvenlik, Ö.Hakan MUĞLALI, Minpa Matbaacılık, Ankara Cheeke, P. R., Dierenfeld, E. S. 2010. Comparative Animal Nutrition and Metabolism. CABI Noth American Office Cambridge-USA. e-mail: cabi-nao@cabi.org. ISBN: 978-1-84593-631-0. Ergün, A., Tuncer, Ş. D., Çolpan, İ., Yalçın, S., Yıldız, G., Küçükersan, M. K., Küçükersan, S., Şehu, A., Saçaklı, P. 2016. Yemler, Yem hijyeni ve Teknolojisi, 6. baskı, Kardelen Ofset Matbaacılık Tanıtım Hizmetleri San. Ltd. Şti., İncesu Cad. 96'lar Apartmanı 6/Y Kolej-ANKARA. Tel: 0312 432 13 78. ISBN: 975-97808-3-8. Kellems, R. O., Church, D. C. 2016. Livestock Feeds and Feeding. Çiftlik Hayvanlarının Yemleri ve Beslenmesi. Çeviri Editörleri: Alp, M., Kocabağlı, N. 6. Basımdan çeviri. Nobel Akademik Yayıncılık Eğitim Danışmanlık Tic. Ltd. Şti., Mithatpaşa Cad. No: 74/4 Kızılay-Ankara. Tel: 0312 418 20 10. Sipariş: siparis@nobelyayin.com. ISBN: 978-605-320-450-3.

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Staj Durumu

Yok

Dersin İçeriği

Kanatlı sindirim sistemi, kanatlı beslenmesinde kullanılan yemler, yumurta tavukları ile broylerlerin fizyolojik dönemlerine göre besin maddeleri ihtiyaçları, kanatlıların yemlenmesi konularını kapsar ve beslenmeye bağlı bozuklukları içerir.

Değerlendirme

# Etkinlikler Adet Yuzde Katkısı Yarıyıl İci Etkinlik Yıl Sonu Etkinlik
90 Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 0 40
91 Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 0 60
1 Ara Sınav 1 100 1
2 Final Sınavı 1 100 1

Ders İş Yükü Verisi

# Etkinlikler Adet Süresi(saat) Toplam İş Yükü(saat)
5 Derse Katılım 13 2 26
11 Soru-Yanıt 18 3 54
28 Makale Kritik Etme 3 5 15
29 Bireysel Çalışma 12 2 24
32 Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 4 2 8
33 Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 5 5
54 Ev Ödevi 3 6 18

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Kanatlı sindirim sisteminin anatomik ve fizyolojik özellikleri ve türlere göre farklılıkları
2 Kanatlılarda besin maddelerinin sindirimi ve metabolizması
3 Yumurta tavuklarının enerji ve besin madde gereksinimleri, kullanılan yemler ve beslemeleri
4 Broylerlerin enerji ve besin madde gereksinimleri, kullanılan yemler ve beslenmeleri
5 Kanatlılarda beslenme ve bağırsak sağlığı, yumurta kabuk kalitesini etkileyen faktörler, Yemlerin hazırlanması, yemleme yöntemleri
6 Erken besleme, yumurta içinde besleme, civciv maması ile besleme, ön başlatma yemleri ile besleme, kuvözde besleme, aşamalı yemleme, ıslak yemle besleme
7 Arasınav
8 Kazların enerji ve besin madde gereksinimleri, kullanılan yemler ve beslemeleri
9 Ördeklerin enerji ve besin madde gereksinimleri, kullanılan yemler ve beslemeleri
10 Bıldırcınların enerji ve besin madde gereksinimleri, kullanılan yemler ve beslemeleri
11 Yem kaynaklı hastalıklar
12 Enerji ve besin madde dengesizliklerine bağlı hastalıklar
13 Vitamin ve mineral yetersizliğine bağlı hastalıklar
14 Sağlık koruma tedbirleri

Dersin Öğrenme Çıktıları

# Öğrenme Çıktı Id Açıklama
1 1287932 Kanatlı sindirim sistemi hakkında bilgi sahibi olur
2 1287933 Kanatlı türlerinin besin madde ihtiyaçları hakkında bilgi sahibi olur
3 1287934 Kanatlı beslemede kullanılan yemler hakkında bilgi sahibi olur
4 1287935 Kanatlılarda beslenme hastalıkları hakkında bilgi sahibi olur.

Bölüm Program Çıktıları

# Program Çıktı Id Açıklama
1 67361 Hayvan besleme ve beslene hastalıkları alanında bilgi ve deneyim sahibi olur
2 67362 Alanıyla ilgili teknolojik gelişmeleri takip eder, mesleki bilgisini günceller.
3 67363 Yem ve yem ham maddeleri ile çiftlik hayvanlarının besin maddeleri ihtiyacı ve beslenme hastalıkları konusunda bilgi sahibi olur.
4 67364 Çiftlik hayvanlarının fizyolojik durumuna göre rasyon formülasyonu, analitik sistemler, enerji ve protein değerlendirme sistemleri konusnda deneyim sahibi olur.
5 67353 Çiftlik hayvanlarının rasyonel beslenmesi ile beslenme hastalıklarının önlenmesi ve tedavisi konularında beceri sahibi olur.
6 67352 Alanı ile ilgili bilimsel gelişmeleri yakından izleyebilir.
7 67354 Kuramsal olarak belirlenen bakım besleme protokollerini hazırlar ve kullanır.
8 67355 Yetki ve sorumlulukların farkında olarak mesleğinin uzmanlık olduğu alanı icra etme bilincine sahip olur.
9 68897 Mesleğinin gerektirdiği girişimciliğe sahiptir.
10 67356 Bireysel ve grup çalışmalarında sorumluluk alır, alınan görevi becerileri doğrultusunda yerine getirir.
11 67357 Uzmanlık alanı dışındaki problemlerde diğer uzmanlar ile işbirliği içinde, ekip üyesi olarak çözüme katkıda bulunur.
12 67358 Paydaşlarıyla iletişimde olarak, bölgesel ve ulusal düzeydeki sorunlara çözüm üretme çabası gösterir.
13 67359 Bilimsel bilginin üretim ve kullanılma metotlarını kavrar.
14 67360 Eleştirel akılla bilgi ve beceri kazanır.
15 68894 Mesleğini icra ederken ilgili sektör ve kişiler ile rahatlıkla iletişime geçebilir.
16 68895 Mesleğin gerektirdiği sosyal çevre içinde kolaylıkla kendisine yer edinir, değişik rol ve görevlerde bulunur.
17 68896 Alanı ile ilgili bilgi ve beceriler uygular.

Ögrenme Çıktı Matrisi

Program Çıktısı
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17
Öğrenme Çıktısı
1 4 4 5 4 5 5 4 4 4 4 4 4 5 5 5 5 5
2 5 4 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
3 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
4 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek