Ders Öğretim Planı

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Yıl Dönem AKTS
OTP117 Tohumculuk ve Teknolojisi 927003 1 1 3

Dersin Amacı

Öğrencilere tohum ve tohumluk terimlerinin anlamını kavratmak, bitkisel üretimde kaliteli tohumluğun önemini öğretmek, tohumluk üretim yöntemlerini ve işlemlerini öğretmek, tohumluk işleme, depolama ve dağıtımı konularında bilgi vermek

Dersin Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri

Arş. Gör. Dr. Dursun KURT

Ön Koşul Dersleri

Yok

Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Şehirali, Sezen, 2002. Tohumluk ve Teknolojisi (Yenilenmiş 3. Baskı). İstanbul.

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Staj Durumu

Yok

Dersin İçeriği

Dünyada ve Türkiye'de Tohumluk Üretimi, Dağıtımı, İhracat ve İthalatı Bitkilerde Üreme ve Tohum Oluşum Bitkisel Üretimde Tohumluğun Önemi Tohum Morfolojisi (Buğdaygiller, Baklagiller, Yağ bitkileri vb.) Tohum Fizyolojisi (Durgunluk, çimlenme, tohumun büyüme ve gelişmesi) Tohum Fizyolojisi (çimlenme ve bitki büyüme düzenleyiler arasındaki ilişkiler) Tohumluk Ekolojisi Tohumluk Üretimi (koruma ve izolasyon, tohum yatağının hazırlanması, tohumluk ve aşılanması, ekim zamanı ve yöntemi, ayıklama, yabancı otlar) Tohumluk Üretimi (tamamlayıcı tozlama, gübreleme ve sulama, hastalık ve zararlıların kontrolu, hasat - harman) Tohumlukların kurutulması Tohumlukların işlenmesi Tohumlukların Depolanması Tohumlukların Depolanması

Değerlendirme

# Etkinlikler Adet Yuzde Katkısı Yarıyıl İci Etkinlik Yıl Sonu Etkinlik
90 Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 0 40
91 Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 0 60
1 Ara Sınav 1 100 1
2 Final Sınavı 1 100 1

Ders İş Yükü Verisi

# Etkinlikler Adet Süresi(saat) Toplam İş Yükü(saat)
5 Derse Katılım 14 2 28
32 Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 7 3 21
33 Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 14 2 28

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Dünyada ve Türkiye'de Tohumluk Üretimi, Dağıtımı, İhracat ve İthalatı Tohumculuk 1. hafta.pdf
2 Bitkilerde Üreme ve Tohum Oluşum Tohumculuk ve Teknolojisi.pdf
3 Bitkisel Üretimde Tohumluğun Önemi Tohumculuk ve Teknolojisi.pdf
4 Tohum Morfolojisi (Buğdaygiller, Baklagiller, Yağ bitkileri vb.) Tohumculuk ve Teknolojisi.pdf
5 Tohum Fizyolojisi (Durgunluk, çimlenme, tohumun büyüme ve gelişmesi) Tohumculuk ve Teknolojisi.pdf
6 Tohum Fizyolojisi (çimlenme ve bitki büyüme düzenleyiler arasındaki ilişkiler) Tohumculuk ve Teknolojisi.pdf
7 Tohumluk Ekolojisi Tohumculuk ve Teknolojisi.pdf
8 Tohumluk Üretimi (koruma ve izolasyon, tohum yatağının hazırlanması, tohumluk ve aşılanması, ekim zamanı ve yöntemi, ayıklama, yabancı otlar) Tohumculuk ve Teknolojisi.pdf
9 Tohumluk Üretimi (tamamlayıcı tozlama, gübreleme ve sulama, hastalık ve zararlıların kontrolu, hasat - harman) Tohumculuk ve Teknolojisi.pdf
10 Ara Sınav
11 Tohumlukların kurutulması Tohumculuk ve Teknolojisi.pdf
12 Tohumlukların işlenmesi Tohumculuk ve Teknolojisi.pdf
13 Tohumlukların Depolanması Tohumculuk ve Teknolojisi.pdf
14 Tohumlukların Depolanması Tohumculuk ve Teknolojisi.pdf

Dersin Öğrenme Çıktıları

# Öğrenme Çıktı Id Açıklama
1 1280494 Tohumlukların işlenmesi, depolanması ve dağıtımı konusunda bilgi edinecektir.
2 1280495 Tohumluk üretiminin teknik esaslarını öğrenecektir.
3 1280496 Bitkilerde çiçeklenme, tozlaşma, döllenme ve tohum oluşumunu öğrenecektir.

Bölüm Program Çıktıları

# Program Çıktı Id Açıklama
1 65452 Bitkisel ve hayvansal alanda ıslah çalışmalarına katılır.
2 65453 Organik ürünlerin taşınması, depolanması, pazarlaması ile ilgili bilgi birikimine sahip olur
3 65454 Sektör içi ve dışındaki kişilerle rahatlıkla diyalog kurar, sağlıklı yaşam kurallarını, ülkesinin sosyal ve siyasi tarihini bilir, dilini iyi kullanır, teknolojiden yararlanır ve matematiği iyi bilir.
4 65443 Organik tarımın önemi, gerekliliği ve kapsamı hakkında bilgi sahibi olmak
5 65444 Bitki yetiştiriciliğinin temel prensiplerini kavrayarak meslekte nitelikli eleman olma becerisi kazanabilmek
6 65445 Bitkilerde hücre, doku, organ oluşumları, temel yapı taşları olan primer metabolitler ile kimyasal özelliklerhakkında bilgi sahibi olmak
7 65446 Bitkilerin sınıflandırmasını yaparak, bilimsel isimleri, botanik özellikleri ve sistematikteki yerleri, hayvanların genel özelliklerihakkında bilgi sahibi olmak
8 65447 Bitkilerin ekolojik isteklerini ve bünyelerinde gerçekleşen fizyolojik olayları kavramak
9 65448 Toprak su bitki ilişkileri ile organik yöntemlerle bitki besleme ve verimlilik konularında bilgi sahibi olmak
10 65449 Hayvansal ve bitkisel üretimlerdekarşılaşılabilecek hastalık ve zararlılar ile yabancı otları tanımak ve mücadelesini yapabilmek
11 65450 Bitkilerde hasat yöntemleri, zamanları, işleme ve ambalajlama gibi hasat sonu işlemleri ile standardizasyon ve muhafaza şartları hakkında bilgi edinmek
12 65451 Organik tarım konusunda meslek etiğini kavrayabilmek

Ögrenme Çıktı Matrisi

Program Çıktısı
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Öğrenme Çıktısı
1 3 3 4 2 5 5 2 2 2 5 5 5
2 3 1 3 2 2 5 3 3 2 2 3 5
3 1 3 4 2 3 3 3 3 2 3 2 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek