Ders Öğretim Planı

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Yıl Dönem AKTS
VSH603 Çipura ve Levrek Balığı Yetiştiriciliği 927003 1 1 6

Dersin Amacı

Deniz balıklarının ekonomik önemi, sistematiği ve biyolojik özellikleri, çevre ve su istekleri, üreme biyolojisi, kuluçka tekniği, deniz ortamında havuz-kafes yetiştiriciliği yöntemleri ve biyoteknolojik uygulamalar, deniz balıklarının beslenmesi ve yemlenmesi, hastalıkları, hasat, taşıma ve pazarlanması.

Dersin Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri

Prof.Dr. Ertan Emek ONUK

Ön Koşul Dersleri

yok

Önerilen Diğer Hususlar

yok

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

1. Woo P.T.K., Bruno D.W.: Fish Diseases and Disorders, Vol. 3, Viral, Bacterial and Fungal Infections, , CABI Publishing, UK, 1999 2. Buller, N.B : .Bacteria from Fish and Other Aquatic Animals , CABI Publishing, UK, 2004 3. Arda M., Seçer S., Sarıeyyüboğlu M.: Balık Hastalıkları, Medisan Yayın. No: 61; Ankara, 2005 4. Pike A.W., Lewis J.W. : Parasitic Diseases of Fish, , Samara Publishing Ltd., 1994 5. Roberts R.J. : Fish Pathology, W.B. Saunders Harcourt Publishers Ltd., London, 2001 6. Erer , H. : Balık Hastalıkları , Selçuk Üniversitesi Basım Evi, Konya, 2002 7.Düzel S. Paraziter Balık Hastalıkları. Mersin Üniv. Yayınları, 2002

Staj Durumu

Yok

Dersin İçeriği

Dersin içeriğinde Çipura ve Levrek balıklarının sistematiği ve biyolojik özellikleri, türleri ve yetiştirme şartları hakkında bilgiler yeralmaktadır.

Değerlendirme

# Etkinlikler Adet Yuzde Katkısı Yarıyıl İci Etkinlik Yıl Sonu Etkinlik
90 Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 1 40
91 Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 1 60
1 Ara Sınav 1 100 1
2 Final Sınavı 1 100 1

Ders İş Yükü Verisi

# Etkinlikler Adet Süresi(saat) Toplam İş Yükü(saat)
1 Ara Sınav 1 4 4
2 Final Sınavı 1 4 4
3 Bütünleme Sınavı 1 4 4
5 Derse Katılım 14 2 28
6 Uygulama/Pratik 14 2 28
32 Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 15 2 30
33 Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 15 2 30
54 Ev Ödevi 10 2 20

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Çipura ve Levrek balıklarının sistematiği ve biyolojik özellikleri
2 Dünyada ve Türkiye’de yetiştiriciliği yapılan Çipura ve Levrek balıkları türleri
3 Çipura ve Levrek balıklarının çevre ve su istekleri
4 Çipura ve Levrek balıklarının üreme biyolojisi ve sağım teknikleri
5 Çipura ve Levrek balıklarında kuluçka tekniği ve yumurta bakımı
6 Havuz-kafes yetiştiriciliği yöntemleri ve biyoteknolojik uygulamalar
7 Havuz-kafes yetiştiriciliği yöntemleri ve biyoteknolojik uygulamalar
8 Çipura ve Levrek balıklarının beslenmesi ve yem özellikleri
9 Çipura ve Levrek balıklarında larva yetiştiriciliği ve yavru büyütme
10 Çipura ve Levrek balıklarında larva yetiştiriciliği ve yavru büyütme
11 Porsiyonluk boya gelmiş Çipura ve Levrek balıklarında hasat işlemleri
12 Çipura ve Levrek balıklarının taşınması ve pazarlaması
13 Çipura ve Levrek balıklarının pazarlamasında dikkat edilecek hususlar
14 Çipura ve Levrek balıklarında anaç balıklarının bakımı ve beslenmesi

Dersin Öğrenme Çıktıları

# Öğrenme Çıktı Id Açıklama
1 1311267 Çipura ve Levrek balıklarını tanır, Ülkemizde ve Dünyada yetiştiriciliği yapılan alabalıkları bunların yetiştiriciliklerini öğrenir
2 1311268 Çipura ve Levrek balıklarının yetiştiriciliklerine yönelik hususları öğrenir
3 1311269 Çipura ve Levrek balık tesisinin kurulmasına ve işletilmesine yönelik bilgilere sahip olur
4 1311270 Çipura ve Levrek balıklarının yetişecekleri su parametrelerini öğrenir ve bu balıklara uygun su kaynaklarını öğrenir
5 1311271 Çipura ve Levrek balıklarında sağım, kuluçka, larva, ergin ve anaç yetiştiriciliğini öğrenir
6 1311272 Çipura ve Levrek balıklarının beslemesi ve pazarlaması hakkında gerekli bilgilere sahip olur

Bölüm Program Çıktıları

# Program Çıktı Id Açıklama
1 70638 Yuksek lisans yeterliliklerine dayalı olarak Su Urunleri Hastalıkları alanındaki guncel ve ileri duzeydeki bilgileri ozgun dusunce ve/veya arastırma ile uzmanlık duzeyinde gelistirebilme, derinlestirebilme ve alanına yenilik getirecek ozgun tanımlara ulasabilme.
2 70639 Su urunlerinde alanındaki yeni bilgileri sistematik bir yaklasımla degerlendirebilme ve kullanabilme.
3 70640 Su urunleri alanına yenilik getiren, yeni bir dusunce, yontem, tasarım ve/veya uygulama gelistirebilme ya da bilinen bir dusunce, yontem, tasarım ve/veya uygulamayı farklı bir alana uygulayabilme, ozgun bir konuyu arastırabilme, kavrayabilme, tasarlayabilme, uyarlayabilme ve uygulayabilme.
4 70642 Alanına ilgili olarak guncellenen her turlu bilgiyi (bilimsel bilgi, mevzuat, vb) takip eder, kullanır ve gerektiginde degistirme yeterliligine sahiptir. Yasam boyu ogrenmeyi ilke edinir ve arastırmaya dayalı bilginin en onemli kazanım oldugunun bilincine sahiptir.
5 70641 Yeni ve karmasık dusuncelerin elestirel analizini, sentezini ve degerlendirmesini yapabilme.
6 70643 Alanının iliskili oldugu disiplinler arası etkilesimi kavrar; yeni ve karmasık fikirleri analiz, sentez ve degerlendirmede uzmanlık gerektiren bilgileri kullanarak ozgun sonuclara ulasır.

Ögrenme Çıktı Matrisi

Program Çıktısı
1 2 3 4 5 6
Öğrenme Çıktısı
1 5 5 5 5 5 5
2 5 5 5 5 5 5
3 5 5 5 5 5 5
4 5 5 5 5 5 5
5 5 5 5 5 5 5
6 5 5 5 5 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek