Ders Öğretim Planı

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Yıl Dönem AKTS
VSH615 Balıklarda Beslenme Hastalıkları Patolojisi 927003 1 1 6

Dersin Amacı

Balık beslemenin temel ilkeleri, balıkların enerji ve besin maddeleri ihtiyacı, beslenme bozukluklarında oluşabilecek hastalıklar sonucunda patolojik değişikliklerin tanımlanması

Dersin Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri

Doç.Dr. Banu YARDIMCI

Ön Koşul Dersleri

Yok

Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Fish Pathology, Editor: R.J. Roberts, 2001 Cheeke, P.R.. Applied Animal Nutrition Feeds and Feeding. Second edition, Prentice Hall, Upper Saddle River, New Jersey, 1999.

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Staj Durumu

Yok

Dersin İçeriği

Balıklar ve memeliler arasındaki metabolizma farklılıkları, balıklarda yem tüketim davranışı, çevrenin beslenme üzerine etkisi, balık besleme prensipleri, beslenme bozukluklarında oluşabilecek hastalıklar sonucunda patolojik değişikliklerin öğretilmesi

Değerlendirme

# Etkinlikler Adet Yuzde Katkısı Yarıyıl İci Etkinlik Yıl Sonu Etkinlik
90 Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 0 40
91 Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 0 60
1 Ara Sınav 1 100 1
2 Final Sınavı 1 100 1

Ders İş Yükü Verisi

# Etkinlikler Adet Süresi(saat) Toplam İş Yükü(saat)
1 Ara Sınav 1 1 1
2 Final Sınavı 1 1 1
5 Derse Katılım 13 3 39
10 Tartışma 13 3 39
11 Soru-Yanıt 13 2 26
32 Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 6 6
33 Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 10 10
54 Ev Ödevi 6 5 30

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Balık beslemede temel prensipler ve balıklarda beslenme alışkanlıkları
2 Balıklarda sindirim sisteminin anatomik yapısı ve sindirim fizyolojisi
3 Balıklarda besin maddeleri ihtiyaçları
4 Balık beslemede kullanılan yemler
5 Beslenme bozuklukları
6 Protein eksikliğine bağlı oluşan bozukluklar
7 Arasınav
8 Aminoasit eksikliğine bağlı oluşan bozukluklar
9 Karbonhidrat eksikliğine bağlı oluşan bozukluklar
10 Yağların eksikliğine bağlı oluşan bozukluklar
11 Esansiyel yağ asitlerinin eksikliğine bağlı bozukluklar
12 Vitamin eksikliklerine bağlı bozukluklar
13 Mineral eksikliklerine bağlı bozukluklar
14 Final sınavı

Dersin Öğrenme Çıktıları

# Öğrenme Çıktı Id Açıklama
1 1309895 Balıklarda beslenme davranışları hakkında bilgi sahibi olur
2 1309896 Balıklarda sindirim sistemi ve besin maddeleri metabolizmaları hakkında bilgi sahibi olur.
3 1309897 Balıklarda yem tüketimini etkileyen faktörler hakkında bilgi sahibi olur
4 1309899 Balıklarda beslenme bozukluklarına bağlı oluşan hastalıkların patolojileri hakkında bilgi sahibi olur.

Bölüm Program Çıktıları

# Program Çıktı Id Açıklama
1 70638 Yuksek lisans yeterliliklerine dayalı olarak Su Urunleri Hastalıkları alanındaki guncel ve ileri duzeydeki bilgileri ozgun dusunce ve/veya arastırma ile uzmanlık duzeyinde gelistirebilme, derinlestirebilme ve alanına yenilik getirecek ozgun tanımlara ulasabilme.
2 70639 Su urunlerinde alanındaki yeni bilgileri sistematik bir yaklasımla degerlendirebilme ve kullanabilme.
3 70640 Su urunleri alanına yenilik getiren, yeni bir dusunce, yontem, tasarım ve/veya uygulama gelistirebilme ya da bilinen bir dusunce, yontem, tasarım ve/veya uygulamayı farklı bir alana uygulayabilme, ozgun bir konuyu arastırabilme, kavrayabilme, tasarlayabilme, uyarlayabilme ve uygulayabilme.
4 70642 Alanına ilgili olarak guncellenen her turlu bilgiyi (bilimsel bilgi, mevzuat, vb) takip eder, kullanır ve gerektiginde degistirme yeterliligine sahiptir. Yasam boyu ogrenmeyi ilke edinir ve arastırmaya dayalı bilginin en onemli kazanım oldugunun bilincine sahiptir.
5 70641 Yeni ve karmasık dusuncelerin elestirel analizini, sentezini ve degerlendirmesini yapabilme.
6 70643 Alanının iliskili oldugu disiplinler arası etkilesimi kavrar; yeni ve karmasık fikirleri analiz, sentez ve degerlendirmede uzmanlık gerektiren bilgileri kullanarak ozgun sonuclara ulasır.

Ögrenme Çıktı Matrisi

Program Çıktısı
1 2 3 4 5 6
Öğrenme Çıktısı
1 5 5 5 5 5 5
2 5 5 5 5 5 5
3 5 5 5 5 5 5
4 5 5 5 5 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek