Ders Öğretim Planı

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Yıl Dönem AKTS
VSH624 Genel Mikrobiyoloji-I 927003 1 1 6

Dersin Amacı

Mikroorganizmaların klasifikasyonu, morfolojileri, anatomik yapıları, bakterilerde üreme şekilleri ve üreme üzerine etkili faktörler, bakterilerin üretilmesinde kullanılan besiyerlerinin özellikleri ve hazırlanması, bakteriyel sayım teknikleri, bakterilerin identifikasyonunda kullanılan mikroskobik boyama yöntemleri ve biyokimyasal testler hakkında teorik bilgilerin öğretilmesi

Dersin Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri

Prof. Dr. Ertan Emek ONUK

Ön Koşul Dersleri

Yok

Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

1. Temel Mikrobiyoloji, Genişletilmiş İkinci Baskı, Arda, M, (2006). 2. Sistematik Bakteriyoloji, NR Krieg and JG Holt, (1996). 3. Diagnostik Mikrobiyoloji, 5. baskı Koneman EW, Allen SD, Janda WM, Schreckenberger PC and Winn WC (1997). 4. Mikrobiyoloji, 2. baskı, Tortora, G.J., Funke, B.R., Case, CL. (1986).

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Staj Durumu

Yok

Dersin İçeriği

- Mikroorganizmaların sınıflandırılması - Mikroorganizmaların isimlendirilmesi - Makroskobik ve mikroskobik morfolojileri - Fizyolojik, biyokimyasal ve kültürel özellikleri - Plazmid, epizom ve bakteriyofajlar - İzolasyon ve identifikasyon yöntemleri

Değerlendirme

# Etkinlikler Adet Yuzde Katkısı Yarıyıl İci Etkinlik Yıl Sonu Etkinlik
90 Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 0 40
91 Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 0 60
1 Ara Sınav 1 100 1
2 Final Sınavı 1 100 1

Ders İş Yükü Verisi

# Etkinlikler Adet Süresi(saat) Toplam İş Yükü(saat)
1 Ara Sınav 1 2 2
2 Final Sınavı 1 2 2
3 Bütünleme Sınavı 1 2 2
5 Derse Katılım 14 2 28
6 Uygulama/Pratik 14 2 28
7 Laboratuvar 14 2 28
11 Soru-Yanıt 16 2 32
32 Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 15 1 15
33 Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 15 1 15

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Bakterilerin morfolojik özellikleri Bakteriyoloji laboratuarında çalışma kuralları
2 Bakterilerin anatomik ve kimyasal yapıları Mikroskoplar
3 Bakterilerin beslenmesi Bakteriyolojik muayene için preparat hazırlama
4 Bakteriyel enzimler Bakterilerin izolasyon ve identifikasyon teknikleri
5 Bakterilerde üreme ve etkili faktörler Bakterilerde üremenin ölçülmesi
6 Mikrobiyal üremenin kontrolü Anaerobiyozis
7 Bakteri metabolizması Boyalar ve boyama metotları
8 Genetik materyallerin yapısı, genler ve fonksiyonları Gram boyama
9 Arasınav Ziehl-Neelsen boyama
10 Nükleik aistlerin biyolojik fonksiyonları, transkripsiyon, translasyon Spor boyama
11 Bakterilerde varyasyonlar ve genetik madde aktarımı Negatif boyama
12 Plazmid ve epizomlar Yer değiştirebilen genetik elementler Giemsa boyama
13 Bakteriyofajlar Sulandırma teknikleri
14 Bakterilerin patojenik karakterleri Biyakimyasal testler-1

Dersin Öğrenme Çıktıları

# Öğrenme Çıktı Id Açıklama
1 1308870 Bakterilerin Genel Karakterleri
2 1308871 Bakterilerin Genetik Karakterleri
3 1308873 Bakteri Virüsleri
4 1308874 Bakterilerin Patojenik Karakterleri
5 1308869 Mikrobiyal Antijenler

Bölüm Program Çıktıları

# Program Çıktı Id Açıklama
1 70638 Yuksek lisans yeterliliklerine dayalı olarak Su Urunleri Hastalıkları alanındaki guncel ve ileri duzeydeki bilgileri ozgun dusunce ve/veya arastırma ile uzmanlık duzeyinde gelistirebilme, derinlestirebilme ve alanına yenilik getirecek ozgun tanımlara ulasabilme.
2 70639 Su urunlerinde alanındaki yeni bilgileri sistematik bir yaklasımla degerlendirebilme ve kullanabilme.
3 70640 Su urunleri alanına yenilik getiren, yeni bir dusunce, yontem, tasarım ve/veya uygulama gelistirebilme ya da bilinen bir dusunce, yontem, tasarım ve/veya uygulamayı farklı bir alana uygulayabilme, ozgun bir konuyu arastırabilme, kavrayabilme, tasarlayabilme, uyarlayabilme ve uygulayabilme.
4 70642 Alanına ilgili olarak guncellenen her turlu bilgiyi (bilimsel bilgi, mevzuat, vb) takip eder, kullanır ve gerektiginde degistirme yeterliligine sahiptir. Yasam boyu ogrenmeyi ilke edinir ve arastırmaya dayalı bilginin en onemli kazanım oldugunun bilincine sahiptir.
5 70641 Yeni ve karmasık dusuncelerin elestirel analizini, sentezini ve degerlendirmesini yapabilme.
6 70643 Alanının iliskili oldugu disiplinler arası etkilesimi kavrar; yeni ve karmasık fikirleri analiz, sentez ve degerlendirmede uzmanlık gerektiren bilgileri kullanarak ozgun sonuclara ulasır.

Ögrenme Çıktı Matrisi

Program Çıktısı
1 2 3 4 5 6
Öğrenme Çıktısı
1 5 5 5 5 5 5
2 5 5 5 5 5 5
3 5 5 5 5 5 5
4 5 5 5 5 5 5
5 5 5 5 5 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek