Ders Öğretim Planı

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Yıl Dönem AKTS
VSH633 Besiyerleri, Sterilizasyon ve Dezenfeksiyon 927003 1 1 6

Dersin Amacı

Mikroorganizmaların üretilmesinde kullanılan canlı ve cansız ortamlar, bakterilerin üretilmesinde kullanılan besiyerlerinin özellikleri ve kullanım alanları, besiyerlerinin bileşimine giren maddeler, besiyerlerinin hazırlanması ve muhafazasında uygulanan genel prensipler, sterilizasyon ve dezenfeksiyon hakkında teorik bilgilerin verilmesi.

Dersin Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri

Prof. Dr. Ertan Emek ONUK

Ön Koşul Dersleri

Yok

Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Temel Mikrobiyolyoji, Prof.Dr. Mustafa Arda, Medisan Yayın Serisi No:25 Clinical Veterinary Microbiology, Quin ve ark, Wolf Publishing Veteriner Mikrobiyoloji (Bakteriyel Hastalıklar), Ed, Nejat Aydın ve Jale Paracıkoğlu, İlke-Emek Yayınları http://www.oie.int/

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Staj Durumu

Yok

Dersin İçeriği

Bakterilerin ürediği ortamlar ve üremesi için gerekli koşullar, üreme üzerine etki eden faktörler ve bakterilerin üreme özelliklerine göre sınıflandırılması, bakteriyel metabolizma, bakteriyel kültür teknikleri, bakteriyoskopi teknikleri, identifikasyonda kullanılan biyokimyasal testler, patojenite ve toksijenite testleri, hayvan deneyleri, serolojik testler

Değerlendirme

# Etkinlikler Adet Yuzde Katkısı Yarıyıl İci Etkinlik Yıl Sonu Etkinlik
90 Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 0 40
91 Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 0 60
1 Ara Sınav 1 100 1
2 Final Sınavı 1 100 1

Ders İş Yükü Verisi

# Etkinlikler Adet Süresi(saat) Toplam İş Yükü(saat)
1 Ara Sınav 1 4 4
2 Final Sınavı 1 2 2
5 Derse Katılım 14 3 42
11 Soru-Yanıt 14 2 28
28 Makale Kritik Etme 6 3 18
29 Bireysel Çalışma 16 2 32
54 Ev Ödevi 5 4 20

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Mikroorganizmaların ürediği ortamlar
2 Besi yerleri, sınıflandırılması, temel komponentleri
3 Besi yerleri, sınıflandırılması, temel komponentler
4 Zenginleştirme ve selektif besi yerleri, Kullanım amaçları
5 Zenginleştirme ve selektif besi yerleri, Kullanım amaçları
6 Bakteriyel izolasyon (kültür) teknikleri
7 Bakteriyoskopi ve bakteriyoskopi teknikleri
8 Arasınav
9 İdentifikasyonda kullanılan biyokimyasal testler
10 Sterilizasyon ve sterilizasyon teknikleri
11 Sterilizasyon teknikleri-2
12 Sterilizasyon (Sterilliğin) Kontrolü
13 Dezenfeksiyon ve Dezenfeksiyon teknikleri
14 Dezenfeksiyon teknikleri-2

Dersin Öğrenme Çıktıları

# Öğrenme Çıktı Id Açıklama
1 1528156 Bakteriyel izolasyon ve identifikasyonu kullanılan besiyerleri hakkında bilgi sahibi olurlar.
2 1528158 Sterilizasyon metotlarını öğrenirler.
3 1528157 Dezenfeksiyon metotlarını öğrenirler.

Bölüm Program Çıktıları

# Program Çıktı Id Açıklama
1 78313 Yuksek lisans yeterliliklerine dayalı olarak Su Urunleri Hastalıkları alanındaki guncel ve ileri duzeydeki bilgileri ozgun dusunce ve/veya arastırma ile uzmanlık duzeyinde gelistirebilme, derinlestirebilme ve alanına yenilik getirecek ozgun tanımlara ulasabilme.
2 78314 Su urunlerinde alanındaki yeni bilgileri sistematik bir yaklasımla degerlendirebilme ve kullanabilme.
3 78315 Su urunleri alanına yenilik getiren, yeni bir dusunce, yontem, tasarım ve/veya uygulama gelistirebilme ya da bilinen bir dusunce, yontem, tasarım ve/veya uygulamayı farklı bir alana uygulayabilme, ozgun bir konuyu arastırabilme, kavrayabilme, tasarlayabilme, uyarlayabilme ve uygulayabilme.
4 78317 Alanına ilgili olarak guncellenen her turlu bilgiyi (bilimsel bilgi, mevzuat, vb) takip eder, kullanır ve gerektiginde degistirme yeterliligine sahiptir. Yasam boyu ogrenmeyi ilke edinir ve arastırmaya dayalı bilginin en onemli kazanım oldugunun bilincine sahiptir.
5 78316 Yeni ve karmasık dusuncelerin elestirel analizini, sentezini ve degerlendirmesini yapabilme.
6 78318 Alanının iliskili oldugu disiplinler arası etkilesimi kavrar; yeni ve karmasık fikirleri analiz, sentez ve degerlendirmede uzmanlık gerektiren bilgileri kullanarak ozgun sonuclara ulasır.

Ögrenme Çıktı Matrisi

Program Çıktısı
1 2 3 4 5 6
Öğrenme Çıktısı
1 3 2 2 3 2 2
2 3 2 2 3 2 2
3 3 2 2 3 2 2
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek