Ders Öğretim Planı

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Yıl Dönem AKTS
GTP109 Gıda Kimyası 927001 1 1 3

Dersin Amacı

Bu ders ile öğrencilere; mevzuat ve analiz metotlarına uygun olarak gıdaların temel bileşenleri 1(su, karbonhidratlar,proteinler ve lipidler), 2(enzimler, mineral maddeler ve vitaminler)ve diğer bileşenlerini (fenolik bileşikleri, doğal lezzet bileşenleri ve rastlanan toksik ve kontaminant maddeler) inceleme yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.

Dersin Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri

Lecturer. Dr. Sevil EVREN

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

1.Demirci M., Gıda Kimyası, 2006. 2.Saldamlı, İ., Gıda Kimyası, 2007. Yardımcı kitap ve diğer kaynaklar.

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Dersin İçeriği

Gıdalarda bulunan su, önemi ve fonksiyonları, gıdalarda bulunan karbonhidratlar, önemi ve fonksiyonları, gıdalarda bulunan proteinler, önemi ve fonksiyonları, gıdalarda bulunan lipidler, önemi ve fonksiyonları, gıdalarda bulunan enzimler, önemi ve fonksiyonları, gıdalarda bulunan mineral maddeler, önemi ve fonksiyonları, gıdalarda bulunan vitaminler, önemi ve fonksiyonları, gıdalarda bulunan doğal lezzet maddeleri, önemi ve fonksiyonları, gıdalarda rastlanan toksik ve kontaminant maddeler, önemi ve fonksiyonları.

Değerlendirme

# Etkinlikler Yuzde Katkısı Yarıyıl İci Etkinlik Yıl Sonu Etkinlik
90 Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
91 Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60
1 Ara Sınav 100 1
2 Final Sınavı 100 1

Ders İş Yükü Verisi

# Etkinlikler Adet Süresi(saat) Toplam İş Yükü(saat)
1 Ara Sınav 1 2 2
2 Final Sınavı 1 2 2
5 Derse Katılım 13 3 39
8 Rehberli Problem Çözümü 13 1 13
32 Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 6 6
33 Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 8 8
54 Ev Ödevi 5 1 5

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Gıdalarda bulunan su, önemi ve fonksiyonları.
2 Gıdalarda bulunan su, önemi ve fonksiyonları. Gıdalarda bulunan karbonhidratlar, önemi ve fonksiyonları.
3 Gıdalarda bulunan karbonhidratlar, önemi ve fonksiyonları.
4 Gıdalarda bulunan karbonhidratlar, önemi ve fonksiyonları, Gıdalarda bulunan proteinler, önemi ve fonksiyonları.
5 Gıdalarda bulunan proteinler, önemi ve fonksiyonları.
6 Gıdalarda bulunan lipidler, önemi ve fonksiyonları.
7 Gıdalarda bulunan lipidler, önemi ve fonksiyonları, Gıdalarda bulunan enzimler, önemi ve fonksiyonları.
8 Gıdalarda bulunan enzimler, önemi ve fonksiyonları.
9 Gıdalarda bulunan mineral maddeler, önemi ve fonksiyonları, Gıdalarda bulunan vitaminler, önemi ve fonksiyonları.
10 Arasınav
11 Gıdalarda bulunan vitaminler, önemi ve fonksiyonları.
12 Gıdalarda bulunan fenolik maddeleri, önemi ve fonksiyonlarını
13 Gıdalarda bulunan doğal lezzet maddeleri, önemi ve fonksiyonları.
14 Gıdalarda rastlanan toksik ve kontaminant maddeler, önemi ve fonksiyonları.

Dersin Öğrenme Çıktıları

# Öğrenme Çıktı Id Açıklama
1 1117512 Gıdalarda bulunan su, karbonhidrat, protein ve lipitlerin önemini ve fonksiyonlarını öğrenir/kavrar.
2 1117513 Gıdalarda bulunan enzimler, mineral maddeler ve vitaminleri, önemini ve fonksiyonlarını öğrenir/kavrar.
3 1117514 Gıdalarda bulunan fenolik bileşikleri, doğal lezzet bileşenlerini ve rastlanan toksik ve kontaminant maddeleri, önemini ve fonksiyonlarını öğrenir/kavrar.

Bölüm Program Çıktıları

# Program Çıktı Id Açıklama
1 69240 Gıdalarda temel işlemleri yapar.
2 69241 Gıdaların mikrobiyolojik özelliklerini bilir ve analizlerini yapar.
3 69242 Mesleki alanda sosyal sorumluluk ve etik değerler bilincine sahip olur.
4 69232 Gıdaların kimyasal özelliklerini bilir.
5 69233 Gıda endüstrisinde kullanılan alet ve ekipmanların özelliklerini bilir.
6 69234 Hijyen ve sanitasyon kurallarını bilir ve uygular.
7 69236 Kalite yönetim sistemlerini uygulamayı bilir.
8 69237 İletişim, araştırma ve bilişim olanaklarını kullanarak kendini geliştirir.
9 69239 Gıda ürünlerini işleme ve kontrol teknolojini bilir.
10 69235 Gıdalarda temel işlemleri yapar.
11 69238 Mesleki alanda sosyal sorumluluk ve etik değerler bilincine sahip olur.

Ögrenme Çıktı Matrisi

Program Çıktısı
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Öğrenme Çıktısı
1 4 2 1 5 1 2 2 1 3
2 4 2 1 5 1 2 2 1 3
3 4 2 1 5 1 2 2 1 3
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek