Ders Öğretim Planı

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Yıl Dönem AKTS
GTP108 Beslenme İlkeleri 927001 1 2 2

Dersin Amacı

Gıda bileşenleri, besin teknolojileri, toplu beslenme konusunda temel bilgileri kazandırmak ve öğrencilere beslenme esaslarını öğretmek

Dersin Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri

Lecturer Dr.Sevil EVREN

Ön Koşul Dersleri

Yok

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Baysal, "Beslenme" Hatiboğlu yayınevi, Ankara, 2004. Demirci, M. "Beslenme" Rebel Yayıncılık, Tekirdağ, 2003.

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Staj Durumu

Yok

Dersin İçeriği

Tüketiciler için sağlıklı ve dengeli beslenme koşulları, büyüme ve gelişme ile beslenme ve sağlık ilişkileri, beslenme ilkeleri ve toplu beslenme teknikleri, beslenmede hayvansal kökenli gıdaların önemi, besinlerin hazırlanması, saklanması, işlenmesi, yemek planlama, özel durumlarda beslenme.

Değerlendirme

# Etkinlikler Yuzde Katkısı Yarıyıl İci Etkinlik Yıl Sonu Etkinlik
90 Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
91 Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60
1 Ara Sınav 100 1
2 Final Sınavı 100 1

Ders İş Yükü Verisi

# Etkinlikler Adet Süresi(saat) Toplam İş Yükü(saat)
1 Ara Sınav 1 2 2
2 Final Sınavı 1 2 2
5 Derse Katılım 14 2 28
32 Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 8 8
33 Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 10 10

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Beslenme ve sağlık
2 Karbonhidratlar
3 Karbonhidratlar
4 Proteinler
5 Su ve mineraller
6 Lipidler
7 Vitaminler
8 Vitaminler
9 Beslenme çeşitleri
10 Ara Sınav
11 Zayıflık, şişmanlık ve obezite
12 Diyet posası, bitkisel kimyasallar ve işlevsel besinler
13 Gebe ve emzikli kadınlarla çocukların beslenmesi
14 Yaşlı, işçi ve sporcuların beslenmesi
15
16

Dersin Öğrenme Çıktıları

# Öğrenme Çıktı Id Açıklama
1 1221540 Sağlıklı ve dengeli beslenme koşullarını ana hatlarıyla belirtir.
2 1221585 Beslenmenin büyüme, gelişme ve sağlık üzerine etkilerini açıklar.
3 1221596 Dengeli beslenme ilkelerini sıralar
4 1221630 Yetersiz ve dengesiz beslenmeden kaynaklanan sorunları tanımlar.
5 1221639 Besin ögelerini sıralar ve vücut çalışmasında etkinliklerini anlatır.

Bölüm Program Çıktıları

# Program Çıktı Id Açıklama
1 69240 Gıdalarda temel işlemleri yapar.
2 69241 Gıdaların mikrobiyolojik özelliklerini bilir ve analizlerini yapar.
3 69242 Mesleki alanda sosyal sorumluluk ve etik değerler bilincine sahip olur.
4 69232 Gıdaların kimyasal özelliklerini bilir.
5 69233 Gıda endüstrisinde kullanılan alet ve ekipmanların özelliklerini bilir.
6 69234 Hijyen ve sanitasyon kurallarını bilir ve uygular.
7 69236 Kalite yönetim sistemlerini uygulamayı bilir.
8 69237 İletişim, araştırma ve bilişim olanaklarını kullanarak kendini geliştirir.
9 69239 Gıda ürünlerini işleme ve kontrol teknolojini bilir.
10 69235 Gıdalarda temel işlemleri yapar.
11 69238 Mesleki alanda sosyal sorumluluk ve etik değerler bilincine sahip olur.

Ögrenme Çıktı Matrisi

Program Çıktısı
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Öğrenme Çıktısı
1 2 2 3 4 1 3 2 2 2 1 4
2 2 2 4 5 1 3 2 2 3 2 4
3 2 2 4 5 1 3 2 2 3 2 5
4 2 2 5 5 1 3 3 2 3 3 5
5 2 2 3 5 1 4 2 1 3 3 3
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek