Ders Öğretim Planı

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Yıl Dönem AKTS
GTP201 Biyoteknoloji 927001 2 3 2

Dersin Amacı

Gıda biyoteknolojisinin temelini kavratmak. Gıda teknolojisinde kullanılan biyoteknolojik yöntemleri kavratmak.Yeni biyoteknolojik gelişmeleri kavratmak.

Dersin Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri

Öğr. Gör. Özge KILIÇ

Ön Koşul Dersleri

Yok

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Food Biotechnology-Techniques and Applications. By Gauri S. Mittal. 1992. Technomic Publishing Co., Inc., Lancaster, PA. Aran N. ‘‘Gıda Biyoteknolojisi’’ Nobel Yayın Dağ. Ltd. Şti., 2010, Ankara.

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Staj Durumu

Yok

Dersin İçeriği

Biyoteknolojinin uygulama alanları, biyolojik karbon devri, biyoteknolojide önemli mikroorganizmalar, biyoteknolojinin önemi, biyoteknolojik yöntemler, genetik mühendisliği ve uygulama alanları, dünyada biyoteknolojik ürünler.

Değerlendirme

# Etkinlikler Yuzde Katkısı Yarıyıl İci Etkinlik Yıl Sonu Etkinlik
90 Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
91 Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60
1 Ara Sınav 100 1
2 Final Sınavı 100 1

Ders İş Yükü Verisi

# Etkinlikler Adet Süresi(saat) Toplam İş Yükü(saat)
1 Ara Sınav 1 2 2
2 Final Sınavı 1 2 2
5 Derse Katılım 14 2 28
32 Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 8 8
33 Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 10 10

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Biyoteknolojinin uygulama alanları
2 Biyoteknolojide önemli mikroorganizmalar
3 Biyoteknolojik yöntemler
4 Biyoteknolojik yöntemler
5 Genetik mühendisliği
6 Biyogüvenlik kanunu
7 Biyogüvenlik kanunu
8 Enzim biyoteknolojisi
9 Enzim biyoteknolojisi
10 Ara Sınav
11 Biyoteknolojideki son gelişmeler
12 Gıda endüstrisinde biyoteknolojik uygulamalar
13 Gıda endüstrisinde biyoteknolojik uygulamalar
14 Biyoteknolojik ürünlerin endüstriyel üretimleri
15
16

Dersin Öğrenme Çıktıları

# Öğrenme Çıktı Id Açıklama
1 1221397 Klasik ve modern biyoteknoloji yöntemlerini kavrar
2 1221473 Mikroorganizmaların gıda endüstrisinde biyoteknolojik amaçla kullanımını ve üretim yöntemlerini kavrar
3 1221525 Biyoteknolojinin gıdalarda kullanım alanlarını sıralar

Bölüm Program Çıktıları

# Program Çıktı Id Açıklama
1 69240 Gıdalarda temel işlemleri yapar.
2 69241 Gıdaların mikrobiyolojik özelliklerini bilir ve analizlerini yapar.
3 69242 Mesleki alanda sosyal sorumluluk ve etik değerler bilincine sahip olur.
4 69232 Gıdaların kimyasal özelliklerini bilir.
5 69233 Gıda endüstrisinde kullanılan alet ve ekipmanların özelliklerini bilir.
6 69234 Hijyen ve sanitasyon kurallarını bilir ve uygular.
7 69236 Kalite yönetim sistemlerini uygulamayı bilir.
8 69237 İletişim, araştırma ve bilişim olanaklarını kullanarak kendini geliştirir.
9 69239 Gıda ürünlerini işleme ve kontrol teknolojini bilir.
10 69235 Gıdalarda temel işlemleri yapar.
11 69238 Mesleki alanda sosyal sorumluluk ve etik değerler bilincine sahip olur.

Ögrenme Çıktı Matrisi

Program Çıktısı
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Öğrenme Çıktısı
1 3 4 4 3 2 2 2 1 4 3 4
2 3 5 5 4 2 5 2 1 3 2 5
3 3 3 5 4 3 3 2 2 4 4 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek