Ders Öğretim Planı

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Yıl Dönem AKTS
GTP240 Fabrika Proses Kontrolü 927001 2 4 4

Dersin Amacı

Proses Kontrol dersinde gıda mühendisliği uygulamalarında karşılaşılabilecek sistemlerin kontrolü hakkında temel bilgiler verilmektedir. Öğrencilerin bu bilgileri kullanarak proses kontrol sistemleri tasarlama becerisini kazanmaları ve otomatik kontrol sistemlerinin çalışma prensiplerini anlayarak kontrolün daha etkin olmasını sağlamaları amaçlanmaktadır

Dersin Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri

Doç. Dr. Osman GÜL

Ön Koşul Dersleri

Yok

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Staj Durumu

Yok

Dersin İçeriği

Bu derste proses kontrolün temelini oluşturan teorik bilgilerin yanı sıra modelleme kavramı ve model eşitliklerinin proses kontrol uygulamalarındaki önemi ve kullanımı konuları işlenmektedir.

Değerlendirme

# Etkinlikler Yuzde Katkısı Yarıyıl İci Etkinlik Yıl Sonu Etkinlik
90 Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
91 Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60
1 Ara Sınav 100 1
2 Final Sınavı 100 1

Ders İş Yükü Verisi

# Etkinlikler Adet Süresi(saat) Toplam İş Yükü(saat)
1 Ara Sınav 1 2 2
2 Final Sınavı 1 2 2
5 Derse Katılım 13 4 52
16 Alan Gezisi 5 6 30
32 Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 6 6
33 Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 8 8

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 İşletme hedefleri ve proses kontrolün önemi, örnek kontrol sistemlerinin incelenmesi
2 İşletme hedefleri ve proses kontrolün önemi, örnek kontrol sistemlerinin incelenmesi
3 İşletme hedefleri ve proses kontrolün önemi, örnek kontrol sistemlerinin incelenmesi
4 Proses kontrol sistemlerinin temel yapısı, kontrol hedefleri
5 Proses kontrol sistemlerinin temel yapısı, kontrol hedefleri
6 Proses kontrolün belgelendirilmesi
7 Proses kontrolün belgelendirilmesi
8 Proses dinamiği, deneysel yaklaşım, teorik yaklaşım
9 Proses dinamiği, deneysel yaklaşım, teorik yaklaşım
10 Arasınav
11 Kontrol sistemleri için girdi-çıktı modelleri, transfer fonksiyonlarının yazılması
12 Kontrol sistemleri için girdi-çıktı modelleri, transfer fonksiyonlarının yazılması
13 Birinci derece sistemler, ikinci derece sistemler, seri halde bulunan birinci derece sistemlerde değişimler
14 Birinci derece sistemler, ikinci derece sistemler, seri halde bulunan birinci derece sistemlerde değişimler
15
16

Dersin Öğrenme Çıktıları

# Öğrenme Çıktı Id Açıklama
1 1282137 Öğrenci gıda endüstrisinde proseslerin kontrolü için temel işlemler, gıda bilimleri ve teknolojilerinin önemini bilir.
2 1282138 Öğrenci karşılaşılan yeni problemlerin çözümünde gıda bilimleri ve teknolojileri bilgilerinin kullanılarak proses kontrolün temeli olan matematiksel modeli oluşturmayı bilir.
3 1282139 Öğrenci gıda endüstrisinde ürün kalitesini arttırmak için proses kontrolünün önemini bilir.

Bölüm Program Çıktıları

# Program Çıktı Id Açıklama
1 69240 Gıdalarda temel işlemleri yapar.
2 69241 Gıdaların mikrobiyolojik özelliklerini bilir ve analizlerini yapar.
3 69242 Mesleki alanda sosyal sorumluluk ve etik değerler bilincine sahip olur.
4 69232 Gıdaların kimyasal özelliklerini bilir.
5 69233 Gıda endüstrisinde kullanılan alet ve ekipmanların özelliklerini bilir.
6 69234 Hijyen ve sanitasyon kurallarını bilir ve uygular.
7 69236 Kalite yönetim sistemlerini uygulamayı bilir.
8 69237 İletişim, araştırma ve bilişim olanaklarını kullanarak kendini geliştirir.
9 69239 Gıda ürünlerini işleme ve kontrol teknolojini bilir.
10 69235 Gıdalarda temel işlemleri yapar.
11 69238 Mesleki alanda sosyal sorumluluk ve etik değerler bilincine sahip olur.

Ögrenme Çıktı Matrisi

Program Çıktısı
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Öğrenme Çıktısı
1 2 3 4 3 5 4 4 4 4 3 3
2 2 3 4 3 5 4 4 4 4 3 3
3 2 3 4 3 5 4 4 4 4 3 3
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek