Ders Öğretim Planı

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Yıl Dönem AKTS
GTP242 Fermentasyon Teknolojisi 927001 2 4 4

Dersin Amacı

Öğrencilere fermente gıdaların üretim teknolojisi hakkında teorik ve uygulamaya dayalı birikim kazandırılmasıdır.

Dersin Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri

Öğr. Gör. Dr. Sevil Evren

Ön Koşul Dersleri

Yok

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Akman, A. ve Yazıcıoğlu, T. "Fermentasyon teknolojisi" I ve II cilt. Ankara Üniversitesi Basımevi,

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Staj Durumu

Yok

Dersin İçeriği

Fermantasyonun tanımı, fermantasyon mikroorganizmaları, fermantasyon kinetiği, alkol fermantasyonu, laktik asit fermentasyonu,asetik asit fermentasyonu ve fermente ürünler.

Değerlendirme

# Etkinlikler Yuzde Katkısı Yarıyıl İci Etkinlik Yıl Sonu Etkinlik
90 Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
91 Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60
1 Ara Sınav 100 1
2 Final Sınavı 100 1

Ders İş Yükü Verisi

# Etkinlikler Adet Süresi(saat) Toplam İş Yükü(saat)
1 Ara Sınav 1 2 2
2 Final Sınavı 1 2 2
4 Quiz 5 1 5
5 Derse Katılım 14 4 56
7 Laboratuvar 5 4 20
32 Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 8 8
33 Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 10 10

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Fermantasyonun tanımı, mikroorganizmaları ve çeşitleri
2 Fermentasyon mikroorganizmaları
3 Etil alkol fermantasyonun kinetiği ve hammaddeleri
4 Etil alkol fermantasyonun kinetiği ve hammaddeleri
5 Laktik asit fermentasyonu
6 Laktik asit fermentasyonu
7 Asetik asit fermentasyonu
8 Asetik asit fermentasyonu
9 Sitrik asit fermentasyonu
10 Ara sınav
11 Sirke üretim teknolojisi
12 Zeytin üretim teknolojisi
13 Turşu üretim teknolojisi
14 Boza üretim teknolojisi

Dersin Öğrenme Çıktıları

# Öğrenme Çıktı Id Açıklama
1 1282159 Fermantasyonun tanımını ve mikroorganizmalarını kavrar
2 1282160 Çeşitli fermantasyonların kinetiğini kavrar
3 1282161 Çeşitli fermente ürünlerin üretimini tasarlar,uygular ve analiz eder.

Bölüm Program Çıktıları

# Program Çıktı Id Açıklama
1 69240 Gıdalarda temel işlemleri yapar.
2 69241 Gıdaların mikrobiyolojik özelliklerini bilir ve analizlerini yapar.
3 69242 Mesleki alanda sosyal sorumluluk ve etik değerler bilincine sahip olur.
4 69232 Gıdaların kimyasal özelliklerini bilir.
5 69233 Gıda endüstrisinde kullanılan alet ve ekipmanların özelliklerini bilir.
6 69234 Hijyen ve sanitasyon kurallarını bilir ve uygular.
7 69236 Kalite yönetim sistemlerini uygulamayı bilir.
8 69237 İletişim, araştırma ve bilişim olanaklarını kullanarak kendini geliştirir.
9 69239 Gıda ürünlerini işleme ve kontrol teknolojini bilir.
10 69235 Gıdalarda temel işlemleri yapar.
11 69238 Mesleki alanda sosyal sorumluluk ve etik değerler bilincine sahip olur.

Ögrenme Çıktı Matrisi

Program Çıktısı
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Öğrenme Çıktısı
1 3 4 1 3 3 4 2 1 3 3 1
2 4 3 1 5 3 3 2 1 4 3 1
3 5 3 4 4 5 4 4 3 5 5 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek