Ders Öğretim Planı

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Yıl Dönem AKTS
GTP248 Meyve ve Sebze Teknolojisi-II 927001 2 4 4

Dersin Amacı

Bu ders ile öğrencilere Türk Gıda Kodeksi ve TS Standartlarına Uygun Olarak Meyve Suyu, Meyve Nektarı, Turşu ve Sirke Üretimini Yapma Yeterliliklerinin Kazandırılması amaçlanmaktadır.

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

CEMEROĞLU, B.,2009. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi, Cilt1 ve 2, 3, Baskı, 707s ve 625s.

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Dersin İçeriği

Meyve suyu üretimi, meyve nektarı üretimi, turşu üretimi, sirke üretimi.

Değerlendirme

# Etkinlikler Yuzde Katkısı Yarıyıl İci Etkinlik Yıl Sonu Etkinlik
90 Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
91 Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60
1 Ara Sınav 100 1
2 Final Sınavı 100 1

Ders İş Yükü Verisi

# Etkinlikler Adet Süresi(saat) Toplam İş Yükü(saat)
1 Ara Sınav 1 2 2
2 Final Sınavı 1 2 2
5 Derse Katılım 13 2 26
7 Laboratuvar 6 10 60
32 Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 6 6
33 Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 8 8

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Meyve Suyu Üretimi için Mayşenin Hazırlanması-Presleme
2 Presleme-Durultma ve Berraklaştırma
3 Filtrasyon-Konsantrasyon
4 Geri Sulandırma/Dolum ve Pastörizasyon
5 Meyve Nektarı Üretimi için Mayşenin Hazırlanması
6 Mayşeye Isıl işlem Uygulama
7 Pulp Elde Etmek-Pulpu Konsantre Etme
8 Geri Sulandırma/Dolum ve Pastörizasyon
9 Turşu Üretimi için Ön İşlemler, Salamura Hazırlama
10 ARA SINAV
11 Salamura Hazırlama ve Dolum/Kapatma
12 Turşu Fermantasyonu
13 Sirke Üretimi için Ön İşlemler
14 Sİrke Fermantasyonu, Dinlendirme/Durultma ve Pastörizasyon

Dersin Öğrenme Çıktıları

# Öğrenme Çıktı Id Açıklama
1 1282268 Meyve nektarı üretimini kontrol eder
2 1282269 Turşu üretimini kontrol eder
3 1282270 Meyve suyu üretimini kontrol eder

Bölüm Program Çıktıları

# Program Çıktı Id Açıklama
1 69240 Gıdalarda temel işlemleri yapar.
2 69241 Gıdaların mikrobiyolojik özelliklerini bilir ve analizlerini yapar.
3 69242 Mesleki alanda sosyal sorumluluk ve etik değerler bilincine sahip olur.
4 69232 Gıdaların kimyasal özelliklerini bilir.
5 69233 Gıda endüstrisinde kullanılan alet ve ekipmanların özelliklerini bilir.
6 69234 Hijyen ve sanitasyon kurallarını bilir ve uygular.
7 69236 Kalite yönetim sistemlerini uygulamayı bilir.
8 69237 İletişim, araştırma ve bilişim olanaklarını kullanarak kendini geliştirir.
9 69239 Gıda ürünlerini işleme ve kontrol teknolojini bilir.
10 69235 Gıdalarda temel işlemleri yapar.
11 69238 Mesleki alanda sosyal sorumluluk ve etik değerler bilincine sahip olur.

Ögrenme Çıktı Matrisi

Program Çıktısı
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Öğrenme Çıktısı
1 3 2 1 4 4 3 2 2 2 2 4
2 2 3 1 5 4 3 3 4 1 2 4
3 2 4 2 5 4 3 4 4 2 2 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek