Ders Öğretim Planı

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Yıl Dönem AKTS
GTP250 Süt ve Süt Ürünleri Teknolojisi-II 927001 2 4 4

Dersin Amacı

Bu ders ile öğrencilere Türk Gıda Kodeksi ve TS standartlarına uygun yöresel peynir çeşitleri, yoğurt, ayran, kefir, tereyağı ve dondurma üretimini kontrol etmek yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Ders kitabı, yardımcı kitap ve diğer kaynaklar

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Dersin İçeriği

Sade yoğurt üretimi, meyveli yoğurt üretimi, probiyotik yoğurt üretimi, yoğurttan ayran üretimi, sütten ayran üretimi, kefir üretimi, krema üretimi, kremaya ön işlemler uygulanması, kremanın olgunlaştırılması, kremanın yayıklanması, tereyağının ambalajlanması ve depolanması, dondurma karışımının hazırlanması ve kontrolü.

Değerlendirme

# Etkinlikler Yuzde Katkısı Yarıyıl İci Etkinlik Yıl Sonu Etkinlik
90 Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
91 Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60
1 Ara Sınav 100 1
2 Final Sınavı 100 1

Ders İş Yükü Verisi

# Etkinlikler Adet Süresi(saat) Toplam İş Yükü(saat)
1 Ara Sınav 1 2 2
2 Final Sınavı 1 2 2
3 Bütünleme Sınavı 1 2 2
5 Derse Katılım 13 3 39
7 Laboratuvar 13 1 13
29 Bireysel Çalışma 5 5 25
32 Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 5 4 20
33 Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 5 4 20

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 yoğurt üretim teknolojisi
2 yoğurt üretim teknolojisi
3 ayran üretim teknolojisi
4 ayran üretim teknolojisi
5 beyaz peynir üerim teknolojisi
6 beyaz peynir üerim teknolojisi
7 Kefir Üretimi
8 Kefir Üretimi
9 Krema Üretimi+ Kremaya Ön İşlemler
10 Ara Sınav
11 UygulanmasıKremaya Ön İşlemler Uygulanması+Kremanın Olgunlaştırılması
12 Kremanın Yayıklanması Tereyağının Ambalajlanması ve Depolanması
13 Dondurma teknolojisi
14 Dondurma teknolojisi

Dersin Öğrenme Çıktıları

# Öğrenme Çıktı Id Açıklama
1 1282264 Yöresel peynir çeşitleri üretimini kontrol eder
2 1282265 Yoğurt üretimini kontrol eder

Bölüm Program Çıktıları

# Program Çıktı Id Açıklama
1 69240 Gıdalarda temel işlemleri yapar.
2 69241 Gıdaların mikrobiyolojik özelliklerini bilir ve analizlerini yapar.
3 69242 Mesleki alanda sosyal sorumluluk ve etik değerler bilincine sahip olur.
4 69232 Gıdaların kimyasal özelliklerini bilir.
5 69233 Gıda endüstrisinde kullanılan alet ve ekipmanların özelliklerini bilir.
6 69234 Hijyen ve sanitasyon kurallarını bilir ve uygular.
7 69236 Kalite yönetim sistemlerini uygulamayı bilir.
8 69237 İletişim, araştırma ve bilişim olanaklarını kullanarak kendini geliştirir.
9 69239 Gıda ürünlerini işleme ve kontrol teknolojini bilir.
10 69235 Gıdalarda temel işlemleri yapar.
11 69238 Mesleki alanda sosyal sorumluluk ve etik değerler bilincine sahip olur.

Ögrenme Çıktı Matrisi

Program Çıktısı
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Öğrenme Çıktısı
1 4 4 3 5 4 4 2 4 2 3 4
2 4 4 3 5 4 4 2 4 2 3 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek