Ders Öğretim Planı

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Yıl Dönem AKTS
GTP234 Hazır Yemek Teknolojisi 927003 2 4 3

Dersin Amacı

Hazır yemek endüstrisi çalışma ortamında yapılması gerekenler, personel hijyeni, satın alma, programlama, menü planlama ve bu sektörde çalıştıklarında öğrencilerin gereken sorumluluğu almaları konusunda gerekli bilgiyi aktarmak.

Dersin Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri

Öğr. Gör. Özge KILIÇ TOSUN

Ön Koşul Dersleri

Yok.

Önerilen Diğer Hususlar

Yok.

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Ders Notları(Yrd. Doç.Dr. Filiz AKSU); Doç.Dr. Adnan Türksoy(Yiyecek İçecek İşletmeleri Yönetimi); Cemal Türkan(Mutfak Hizmetleri) Doç.Dr. Fermani Maviş(Endüstriyel Yiyecek Üretimi); Dr. Vural Yiğit(Toplu Beslenme teknolojisi)

Staj Durumu

Yok.

Dersin İçeriği

Hazır yemek endüstrisinin tarihçesi, hazır yemek teknolojisinde pazarlama, hazır yemek sektöründe alt yapı koşulları, satın alma ve muhafaza, menü planlama, yemek hazırlama yöntemleri ve pişirme ekipmanlarının tanıtılacaktır.

Değerlendirme

# Etkinlikler Adet Yuzde Katkısı Yarıyıl İci Etkinlik Yıl Sonu Etkinlik
90 Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 1 40
91 Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 1 60
1 Ara Sınav 1 100 1
2 Final Sınavı 1 100 1

Ders İş Yükü Verisi

# Etkinlikler Adet Süresi(saat) Toplam İş Yükü(saat)
1 Ara Sınav 1 2 2
2 Final Sınavı 1 2 2
5 Derse Katılım 13 1 13
7 Laboratuvar 13 2 26
14 Gözlem 1 4 4
32 Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 7 7
33 Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 8 8
34 Okuma 1 5 5
54 Ev Ödevi 1 4 4

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Hazır yemek endüstrisinin tarihçesi 1.Hafta-Hazır Yemek Teknolojisi.docx
2 Hazır yemek sektöründe sınıflandırma 2.Hafta-Hazır Yemek Teknolojisi.docx
3 Menü planlama ve pazarlama 3.Hafta- Hazır Yemek Teknolojisi.docx
4 Menü planlama ve pazarlama 4.Hafta-Hazır Yemek Teknolojisi.docx
5 Hazır yemek sektöründe ekipman seçimi 5.Hafta- Hazır Yemek Teknolojisi.docx
6 Satın alma ve depolama 6.Hafta- Hazır Yemek Teknolojisi.docx
7 Mutfak organizasyonu ve tasarımı 7.Hafta-Hazır Yemek Teknolojisi.docx
8 Hazır yemek sektöründe hijyen ve sanitasyon 8.Hafta-Hazır Yemek Teknolojisi.docx
9 Gıda hazırlama yöntemleri 9.Hafta- Hazır Yemek Teknolojisi.docx
10 Ara sınav 10.hafta-Arasınav haftası.docx
11 Gıda güvenliği 11-12.Hafta- Hazır Yemek Teknolojisi.docx
12 Hazır yemek sektöründe karşılaşılan kazalar ve müdahale yöntemleri 11-12.Hafta- Hazır Yemek Teknolojisi.docx
13 Hazır yemek sektöründe kalite uygulamaları 13.Hafta- Hazır Yemek Teknolojisi.docx
14 Hazır yemek sektöründe kalite uygulamaları 14.Hafta- Hazır Yemek Teknolojisi.docx

Dersin Öğrenme Çıktıları

# Öğrenme Çıktı Id Açıklama
1 1296455 Hazır yemek sektöründe çalışma koşullarını öğrenir.
2 1296456 Hazır yemek sektöründe kullanılan ekipmanlarını tanır.
3 1296457 Gıda hazırlama yöntemlerini bilir ve uygular.
4 1296458 Gıda kalite-yönetim sistemlerini bilir ve yürütür.

Bölüm Program Çıktıları

# Program Çıktı Id Açıklama
1 69240 Gıdalarda temel işlemleri yapar.
2 69241 Gıdaların mikrobiyolojik özelliklerini bilir ve analizlerini yapar.
3 69242 Mesleki alanda sosyal sorumluluk ve etik değerler bilincine sahip olur.
4 69232 Gıdaların kimyasal özelliklerini bilir.
5 69233 Gıda endüstrisinde kullanılan alet ve ekipmanların özelliklerini bilir.
6 69234 Hijyen ve sanitasyon kurallarını bilir ve uygular.
7 69235 Gıdalarda temel işlemleri yapar.
8 69236 Kalite yönetim sistemlerini uygulamayı bilir.
9 69237 İletişim, araştırma ve bilişim olanaklarını kullanarak kendini geliştirir.
10 69238 Mesleki alanda sosyal sorumluluk ve etik değerler bilincine sahip olur.
11 69239 Gıda ürünlerini işleme ve kontrol teknolojini bilir.

Ögrenme Çıktı Matrisi

Program Çıktısı
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Öğrenme Çıktısı
1 3 2 4 3 2 3 2 1 3 3 2
2 2 1 2 2 5 3 2 1 2 3 3
3 4 3 2 4 3 3 2 2 3 2 3
4 2 4 2 1 2 4 1 5 2 2 3
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek