Ders Öğretim Planı

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Yıl Dönem AKTS
GTP256 Gıda Katkı Maddeleri 927003 2 4 4

Dersin Amacı

Bu ders ile öğrencilere; mevzuat ve analiz metotlarına uygun olarak raf ömrünü uzatan katkı maddelerini incelemek, duyusal özellikleri modifiye etmek için katkı maddeleri kullanmak, beslenme değerini artırmak için katkı maddeleri kullanmak ve işlem yardımcı maddeleri kullanmak, yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.

Dersin Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri

Öğretim Görevlisi Alime CENGİZ

Ön Koşul Dersleri

YOK

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

ÇAKMAKÇI Songül, 2010, Gıda katkı Maddeleri. Atatürk Üniversitesi Yayınları, Erzurum.

Staj Durumu

YOK

Dersin İçeriği

Gıda katkı maddelerinin tanımı. Gıdalarda kalıntı, kontaminasyon, pestisitler. Gıda katkı maddelerinin kullanımında dikkat edilecek hususlar. Gıda endüstrisinde kullanılan katkı maddelerinin sınıflandırılması (enzimler, vitaminler ve aminoasitler, antimikrobiyaller, antioksidanlar, asitler, koruyucular, çelatlar, stabilizatörler, nişasta, emülgatörler, lezzet maddeleri, lezzet arttırıcı ve tatlandırıcılar, renk maddeleri, fosfatlar) ve incelenmesi.

Değerlendirme

# Etkinlikler Adet Yuzde Katkısı Yarıyıl İci Etkinlik Yıl Sonu Etkinlik
90 Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 1 40
91 Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 1 60
1 Ara Sınav 1 40 1
3 Bütünleme Sınavı 1 10 1
5 Derse Katılım 1 20 1
19 Beyin Fırtınası 3 20 1
29 Bireysel Çalışma 2 10 1
2 Final Sınavı 1 60 1
45 Final Sınavı için Bireysel Çalışma 1 40 1

Ders İş Yükü Verisi

# Etkinlikler Adet Süresi(saat) Toplam İş Yükü(saat)
1 Ara Sınav 1 2 2
2 Final Sınavı 1 2 2
3 Bütünleme Sınavı 1 2 2
5 Derse Katılım 14 3 42
11 Soru-Yanıt 4 4 16
12 Takım/Grup Çalışması 4 5 20
29 Bireysel Çalışma 3 4 12

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Asitlik düzenleyici ilavesi yapmak Gıda katkı maddelerı.docx
2 Antimikrobiyal ilavesi yapmak
3 Antioksidan ilavesi yapmak
4 Dokusal yapıyı düzenlemek için katkı maddeleri kullanmak
5 Renklendiricileri kullanmak
6 Lezzet artırıcıları kullanmak

Dersin Öğrenme Çıktıları

# Öğrenme Çıktı Id Açıklama
1 1296172 Gıda katkı maddelerini tanımak ve kullanım amaçlarını sıralamak. Bir maddenin gıda katkısı olabilmesi için hangi özelliklerinin incelendiğini sıralamak Gıda katkı maddelerinin kullanımı sırasında dikkat edilmesi gereken hususları sıralamak. Gıda katkı maddelerini sınıflandırmak. Gıda katkı maddelerinin özelliklerini,etki mekanizmalarını ve kullanım alanlarını ana hatlarıyla belirtmek.

Bölüm Program Çıktıları

# Program Çıktı Id Açıklama
1 69240 Gıdalarda temel işlemleri yapar.
2 69241 Gıdaların mikrobiyolojik özelliklerini bilir ve analizlerini yapar.
3 69242 Mesleki alanda sosyal sorumluluk ve etik değerler bilincine sahip olur.
4 69232 Gıdaların kimyasal özelliklerini bilir.
5 69233 Gıda endüstrisinde kullanılan alet ve ekipmanların özelliklerini bilir.
6 69234 Hijyen ve sanitasyon kurallarını bilir ve uygular.
7 69235 Gıdalarda temel işlemleri yapar.
8 69236 Kalite yönetim sistemlerini uygulamayı bilir.
9 69237 İletişim, araştırma ve bilişim olanaklarını kullanarak kendini geliştirir.
10 69238 Mesleki alanda sosyal sorumluluk ve etik değerler bilincine sahip olur.
11 69239 Gıda ürünlerini işleme ve kontrol teknolojini bilir.

Ögrenme Çıktı Matrisi

Program Çıktısı
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Öğrenme Çıktısı
1 3 4 3 3 3 2 4 5 4 5 3
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek