Ders Öğretim Planı

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Yıl Dönem AKTS
GTP260 Proses İlkeleri 927001 2 4 3

Dersin Amacı

Çeşitli gıda üretim teknolojilerinin proses kontrollerinin yapılmasını sağlamak.

Dersin Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri

Öğr. Gör. Alime CENGİZ

Ön Koşul Dersleri

Yok

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Prof. Dr. Sebahat Erdoğan/ Niyazi Alper Tapan (Proses Dinamiği ve Kontrolü) Dr. T.Mahmutoğlu ( Gıda Endüstrisinde "Güvenli Gıda" Üretmek)

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Staj Durumu

Yok

Dersin İçeriği

Su Hazırlama, Buhar Üretimi, Gıda Üretiminde Atık Suyun Kontrolü, Fabrika Sanitasyonu, Malzeme Özellikleri.

Değerlendirme

# Etkinlikler Yuzde Katkısı Yarıyıl İci Etkinlik Yıl Sonu Etkinlik
90 Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
91 Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60
1 Ara Sınav 100 1
2 Final Sınavı 100 1

Ders İş Yükü Verisi

# Etkinlikler Adet Süresi(saat) Toplam İş Yükü(saat)
1 Ara Sınav 1 10 10
2 Final Sınavı 1 10 10
5 Derse Katılım 14 3 42
9 Problem Çözümü 2 4 8
31 Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma 2 3 6

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Boyutlar, ölçme sistemleri ve birimler
2 Boyutlar, ölçme sistemleri ve birimler
3 Birimlerin birbirine çevrilmesi ile ilgili örnekler
4 Birimlerin birbirine çevrilmesi ile ilgili örnekler
5 Kütlenin korunumu kanunu ve gıda proseslerine giriş
6 Kütlenin korunumu kanunu ve gıda proseslerine giriş
7 Proses diagramlarının çizilmesi, kütle denkliklerinin kurulması ve ilgili problem çözümü
8 Proses diagramlarının çizilmesi, kütle denkliklerinin kurulması ve ilgili problem çözümü
9 Proses diagramlarının çizilmesi, kütle denkliklerinin kurulması ve ilgili problem çözümü
10 Arasınav
11 Enerjinin korunumu kanunu, enerji denkliklerinin kurulması ve problem çözümü
12 Enerjinin korunumu kanunu, enerji denkliklerinin kurulması ve problem çözümü
13 Enerjinin korunumu kanunu, enerji denkliklerinin kurulması ve problem çözümü
14 Enerjinin korunumu kanunu, enerji denkliklerinin kurulması ve problem çözümü
15

Dersin Öğrenme Çıktıları

# Öğrenme Çıktı Id Açıklama
1 1282262 Temel işlemleri öğretmek
2 1282263 Temel işlem hesaplamaları öğretmek

Bölüm Program Çıktıları

# Program Çıktı Id Açıklama
1 69240 Gıdalarda temel işlemleri yapar.
2 69241 Gıdaların mikrobiyolojik özelliklerini bilir ve analizlerini yapar.
3 69242 Mesleki alanda sosyal sorumluluk ve etik değerler bilincine sahip olur.
4 69232 Gıdaların kimyasal özelliklerini bilir.
5 69233 Gıda endüstrisinde kullanılan alet ve ekipmanların özelliklerini bilir.
6 69234 Hijyen ve sanitasyon kurallarını bilir ve uygular.
7 69236 Kalite yönetim sistemlerini uygulamayı bilir.
8 69237 İletişim, araştırma ve bilişim olanaklarını kullanarak kendini geliştirir.
9 69239 Gıda ürünlerini işleme ve kontrol teknolojini bilir.
10 69235 Gıdalarda temel işlemleri yapar.
11 69238 Mesleki alanda sosyal sorumluluk ve etik değerler bilincine sahip olur.

Ögrenme Çıktı Matrisi

Program Çıktısı
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Öğrenme Çıktısı
1 5 4 2 3 4 3 3 4 5 5 2
2 5 4 2 3 4 3 3 4 5 5 2
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek