Ders Öğretim Planı

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Yıl Dönem AKTS
GTP219 Gıda Güvenliği ve Mevzuatı 927001 2 3 2

Dersin Amacı

Gıda Güvenliği ve mevzuatı ile ilgili gereken bilgilerin öğrenilmesini amaçlar.

Ön Koşul Dersleri

Yok

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Yasal düzenlemelerin yayınlandığı Resmi Gazeteler Codex Alimentarius Jones JM.Food Safety. Eagen Press,St Paul,1998 Helfrich W, Winter CK(Ed).Food Toxicology.CRC Press LLC,2001

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Staj Durumu

Yok

Dersin İçeriği

Gıda Güvenliği ve mevzuatı ile ilgili temel kavramlar Türkiye’de gıdalarla ilgili yasal düzenlemeler Gıda güvenliğini bozan etmenler; sağlık üzerine etkileri ve ilgili yasal düzenlemeler

Değerlendirme

# Etkinlikler Yuzde Katkısı Yarıyıl İci Etkinlik Yıl Sonu Etkinlik
90 Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
91 Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60
1 Ara Sınav 100 1
2 Final Sınavı 100 1

Ders İş Yükü Verisi

# Etkinlikler Adet Süresi(saat) Toplam İş Yükü(saat)
1 Ara Sınav 1 2 2
2 Final Sınavı 1 2 2
5 Derse Katılım 13 2 26
32 Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 6 6
33 Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 8 8
34 Okuma 4 1 4

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Gıda Kontrolü ve Mevzuatına Giriş
2 Gıdaların Kalite Öğeleri
3 Türkiye’de Gıda Kodeksi
4 Türkiye’de Gıda Kodeksi
5 Gıda Kontrolü
6 Gıda Standartları
7 Kontrol Kriterleri
8 Kontrol Kriterleri
9 Ara Sınav
10 Tehlike Analizi
11 Kritik Kontrol Noktaları ( HACCP)
12 Bazı Gıdaların Üretiminde HACCP Uygulamaları
13 Gıda Mevzuatı Açısından Gıdalarda Bulunan Kontaminantlar
14 Türkiye’deki yasal düzenlemeler
15
16

Dersin Öğrenme Çıktıları

# Öğrenme Çıktı Id Açıklama
1 1282127 Gıdalarla ilgili yasal düzenlemeleri ve uygulamaları öğrenir
2 1282128 Gıda kontrolünün ve mevzuatının önemini öğrenir
3 1282129 Gıda kontrolü ve mevzuatının tanımını ve özelliklerini öğrenir.

Bölüm Program Çıktıları

# Program Çıktı Id Açıklama
1 69240 Gıdalarda temel işlemleri yapar.
2 69241 Gıdaların mikrobiyolojik özelliklerini bilir ve analizlerini yapar.
3 69242 Mesleki alanda sosyal sorumluluk ve etik değerler bilincine sahip olur.
4 69232 Gıdaların kimyasal özelliklerini bilir.
5 69233 Gıda endüstrisinde kullanılan alet ve ekipmanların özelliklerini bilir.
6 69234 Hijyen ve sanitasyon kurallarını bilir ve uygular.
7 69236 Kalite yönetim sistemlerini uygulamayı bilir.
8 69237 İletişim, araştırma ve bilişim olanaklarını kullanarak kendini geliştirir.
9 69239 Gıda ürünlerini işleme ve kontrol teknolojini bilir.
10 69235 Gıdalarda temel işlemleri yapar.
11 69238 Mesleki alanda sosyal sorumluluk ve etik değerler bilincine sahip olur.

Ögrenme Çıktı Matrisi

Program Çıktısı
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Öğrenme Çıktısı
1 2 4 5 4 2 5 3 4 2 2 5
2 2 3 5 4 2 5 3 4 2 2 4
3 2 4 5 4 2 5 3 4 2 2 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek