Ders Öğretim Planı

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Yıl Dönem AKTS
GTP112 Hijyen ve Sanitasyon 927001 1 2 2

Dersin Amacı

Bu ders ile öğrencilere; mevzuat ve hijyen kurallarına uygun olarak kişisel hijyen sağlama ve işletme temizlik ve dezenfeksiyon kurallarını uygulama yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.

Dersin Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri

Öğr. Gör. Dr. Osman GÜL

Ön Koşul Dersleri

Yok

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

BULDUK, Sıdıka. Gıda ve Personel Hijyeni. Detay yayıncılık. Ankara 2003

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Staj Durumu

Yok

Dersin İçeriği

Gıda Endüstrisinde hijyen ve sanitasyon kavramları ve önemi, kontaminasyon kaynakları ve önlenmesi, işletme yapısı ve sanitasyon, temizlik ve sanitasyon uygulamaları, personel hijyeni, temizlik ve dezenfektan malzemeleri, zararlı kontrolü, gıda endüstrisinde kullanılan suyun özellikleri ve dezenfeksiyon

Değerlendirme

# Etkinlikler Yuzde Katkısı Yarıyıl İci Etkinlik Yıl Sonu Etkinlik
90 Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
91 Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60
1 Ara Sınav 100 1
2 Final Sınavı 100 1

Ders İş Yükü Verisi

# Etkinlikler Adet Süresi(saat) Toplam İş Yükü(saat)
1 Ara Sınav 1 2 2
2 Final Sınavı 1 2 2
5 Derse Katılım 14 1 14
32 Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 4 4 16
33 Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 4 4 16

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Kişisel hijyen
2 Kişisel hijyen
3 Kişisel temizlik kuralları
4 Kişisel temizlik kuralları, işletmelerde tuvaletler ve el yıkama alanları
5 İşletmelerde tuvaletler ve el yıkama alanları
6 Periyodik sağlık kontrolleri
7 İşletme giriş ve çıkışları
8 Temizlik malzemeleri
9 Temizlik malzemeleri
10 Ara sınav
11 Temizlik malzemeleri
12 Gıda işletmelerinde temizlik ve dezenfeksiyon
13 Gıda işletmelerinde temizlik ve dezenfeksiyon
14 Gıda işletmelerinde temizlik ve dezenfeksiyon
15
16

Dersin Öğrenme Çıktıları

# Öğrenme Çıktı Id Açıklama
121389 1218654 Kişisel hijyeni sağlar.
121390 1218672 İşletme temizlik ve dezenfeksiyon kurallarını uygular.

Bölüm Program Çıktıları

# Program Çıktı Id Açıklama
1 69240 Gıdalarda temel işlemleri yapar.
2 69241 Gıdaların mikrobiyolojik özelliklerini bilir ve analizlerini yapar.
3 69242 Mesleki alanda sosyal sorumluluk ve etik değerler bilincine sahip olur.
4 69232 Gıdaların kimyasal özelliklerini bilir.
5 69233 Gıda endüstrisinde kullanılan alet ve ekipmanların özelliklerini bilir.
6 69234 Hijyen ve sanitasyon kurallarını bilir ve uygular.
7 69236 Kalite yönetim sistemlerini uygulamayı bilir.
8 69237 İletişim, araştırma ve bilişim olanaklarını kullanarak kendini geliştirir.
9 69239 Gıda ürünlerini işleme ve kontrol teknolojini bilir.
10 69235 Gıdalarda temel işlemleri yapar.
11 69238 Mesleki alanda sosyal sorumluluk ve etik değerler bilincine sahip olur.

Ögrenme Çıktı Matrisi

Program Çıktısı
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Öğrenme Çıktısı
121389 1 4 2 1 3 5 1 1 1 1 1
121390 1 4 2 1 3 5 1 2 1 3 3
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek