Ders Öğretim Planı

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Yıl Dönem AKTS
GTP122 Fonksiyonel Gıda 927001 1 2 4

Dersin Amacı

Öğrencilerin fonksiyonel ürünler hakkında bilgilenmesini sağlayarak fonksiyonel ürünler üretme ve kontrol etme yeteneklerinin gelişmesini sağlamak.

Dersin Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri

Öğr. Gör. Dr. Sevil Evren

Ön Koşul Dersleri

Yok

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Çetinkaya, 2005, "Yöresel peynirlerimiz" Karakaya, 2006, "Fonksiyonel Gıdalar ve Destekler", İzmir Özçelik, 2006, "Fonksiyonel gıdalar ve sağlık: Yeni ürün tasarımları"

Staj Durumu

Yok

Dersin İçeriği

Fonksiyonel gıda kavramı, fonksiyonel gıdaların sağlığa katkısı, fonksiyonel gıdaların bileşenleri ve sağlığa etkileri, fonksiyonel gıdalar açısından gıda endüstrisinin rolü ve fonksiyonel ürünlerin pazarı ve yasal düzenlemeler.

Değerlendirme

# Etkinlikler Yuzde Katkısı Yarıyıl İci Etkinlik Yıl Sonu Etkinlik
90 Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
91 Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60
1 Ara Sınav 100 1
2 Final Sınavı 100 1

Ders İş Yükü Verisi

# Etkinlikler Adet Süresi(saat) Toplam İş Yükü(saat)
1 Ara Sınav 1 2 2
2 Final Sınavı 1 2 2
5 Derse Katılım 14 2 28
6 Uygulama/Pratik 5 6 30
20 Rapor Hazırlama 2 6 12
21 Rapor Sunma 1 2 2
32 Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 10 10
33 Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 10 10

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Fonksiyonel gıdaların tanımı
2 Prebiyotikler, probiyotikler, sinbiyotikler
3 Prebiyotikler, probiyotikler, sinbiyotikler
4 Diyet lifi
5 Lipid bazlı fonksiyonel bileşenler
6 Antioksidanlar ve serbest radikaller
7 Antioksidanlar ve serbest radikaller
8 Fitokimyasallar
9 Ara sınav
10 Fitokimyasallar
11 Diyet takviyeleri
12 Yaşlanma karşıtı ürünler
13 Fonksiyonel gıda üretim yöntemleri
14 Yasal düzenlemeler

Dersin Öğrenme Çıktıları

# Öğrenme Çıktı Id Açıklama
1 1282345 Fonksiyonel gıdaları ve önemini kavrar
2 1282346 Fonksiyonel gıdalar ve özelliklerini açıklar
3 1282347 Fonksiyonel gıdaların üretim tekniklerini bilir

Bölüm Program Çıktıları

# Program Çıktı Id Açıklama
1 69240 Gıdalarda temel işlemleri yapar.
2 69241 Gıdaların mikrobiyolojik özelliklerini bilir ve analizlerini yapar.
3 69242 Mesleki alanda sosyal sorumluluk ve etik değerler bilincine sahip olur.
4 69232 Gıdaların kimyasal özelliklerini bilir.
5 69233 Gıda endüstrisinde kullanılan alet ve ekipmanların özelliklerini bilir.
6 69234 Hijyen ve sanitasyon kurallarını bilir ve uygular.
7 69236 Kalite yönetim sistemlerini uygulamayı bilir.
8 69237 İletişim, araştırma ve bilişim olanaklarını kullanarak kendini geliştirir.
9 69239 Gıda ürünlerini işleme ve kontrol teknolojini bilir.
10 69235 Gıdalarda temel işlemleri yapar.
11 69238 Mesleki alanda sosyal sorumluluk ve etik değerler bilincine sahip olur.

Ögrenme Çıktı Matrisi

Program Çıktısı
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Öğrenme Çıktısı
1 3 2 4 5 4 4 3 5 5 3 4
2 3 2 4 5 4 4 3 5 5 3 4
3 3 2 4 5 4 4 3 5 5 3 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek