Ders Öğretim Planı

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Yıl Dönem AKTS
GTP123 Gıda Endüstrisi Makineleri 927001 1 1 6

Dersin Amacı

Gıda endüstrisinde kullanılan makineleri tanımak ve çalışma prensibini bilmek.

Dersin Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri

Öğr. Gör. Alime CENGİZ

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Saldamlı İ, Saldamlı, E., 2004. Gıda Endüstrisi Makineleri, Savaş Kitabevi, Kızılay, Ankara, 547s.

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Dersin İçeriği

Gıdaların temel özellikleri ve üretimde kullanılan ilkeler,hammadde hazırlık makineleri,üretim makineleri.

Değerlendirme

# Etkinlikler Yuzde Katkısı Yarıyıl İci Etkinlik Yıl Sonu Etkinlik
90 Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
91 Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60
1 Ara Sınav 100 1
2 Final Sınavı 100 1

Ders İş Yükü Verisi

# Etkinlikler Adet Süresi(saat) Toplam İş Yükü(saat)
1 Ara Sınav 1 2 2
2 Final Sınavı 1 2 2
5 Derse Katılım 14 1 14
32 Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 11 6 66
33 Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 11 6 66

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Tartma ve Ölçme Aletleri- Taşıma ve İletim Düzenleri
2 Yıkama ve Ayıklama Makineleri
3 Sınıflama ve ayırma makineleri
4 Filtrasyon Sistemleri
5 Santrifügasayon
6 Karıştırıcılar
7 Homojenizatörler
8 Isıl İşlem Makine ve Ekipmanları
9 Evaporatörler
10 Ara Sınav
11 Kurutma işlemi
12 Yıkama, Doldurma ve Kapama Makineleri
13 Aseptik Ambalajlama
14 Aseptik Ambalajlama

Dersin Öğrenme Çıktıları

# Öğrenme Çıktı Id Açıklama
1 1282171 Gıda sanayinde kullanılan makineleri tanıma
2 1282172 Sıvı gıda üretimi esnasında yapılan işlemleri ve bu işlemlerde kullanılan makineleri tanıma
3 1282173 Soğutma ve Isı Tekniklerini kavrayabilme ve ürün ısıtma ve soğutma makinelerini tanıma

Bölüm Program Çıktıları

# Program Çıktı Id Açıklama
1 69240 Gıdalarda temel işlemleri yapar.
2 69241 Gıdaların mikrobiyolojik özelliklerini bilir ve analizlerini yapar.
3 69242 Mesleki alanda sosyal sorumluluk ve etik değerler bilincine sahip olur.
4 69232 Gıdaların kimyasal özelliklerini bilir.
5 69233 Gıda endüstrisinde kullanılan alet ve ekipmanların özelliklerini bilir.
6 69234 Hijyen ve sanitasyon kurallarını bilir ve uygular.
7 69236 Kalite yönetim sistemlerini uygulamayı bilir.
8 69237 İletişim, araştırma ve bilişim olanaklarını kullanarak kendini geliştirir.
9 69239 Gıda ürünlerini işleme ve kontrol teknolojini bilir.
10 69235 Gıdalarda temel işlemleri yapar.
11 69238 Mesleki alanda sosyal sorumluluk ve etik değerler bilincine sahip olur.

Ögrenme Çıktı Matrisi

Program Çıktısı
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Öğrenme Çıktısı
1 3 3 3 3 5 3 4 2 3 4 2
2 3 3 2 3 5 3 4 2 3 4 2
3 4 2 2 3 5 3 4 2 3 4 2
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek