Ders Öğretim Planı

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Yıl Dönem AKTS
GKK109 Gıda Kimyası 927001 1 1 3

Dersin Amacı

Bu ders ile öğrencilere; mevzuat ve analiz metotlarına uygun olarak gıdaların temel bileşenleri 1(su, karbonhidratlar,proteinler ve lipidler), 2(enzimler, mineral maddeler ve vitaminler)ve diğer bileşenlerini (fenolik bileşikleri, doğal lezzet bileşenleri ve rastlanan toksik ve kontaminant maddeler) inceleme yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.

Dersin Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri

Dr. Öğretim Üyesi Behice Yavuz Erdoğan

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

1.Demirci M., Gıda Kimyası, 2006. 2.Saldamlı, İ., Gıda Kimyası, 2007. Yardımcı kitap ve diğer kaynaklar.

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Dersin İçeriği

Gıdalarda bulunan su, önemi ve fonksiyonları, gıdalarda bulunan karbonhidratlar, önemi ve fonksiyonları, gıdalarda bulunan proteinler, önemi ve fonksiyonları, gıdalarda bulunan lipidler, önemi ve fonksiyonları, gıdalarda bulunan enzimler, önemi ve fonksiyonları, gıdalarda bulunan mineral maddeler, önemi ve fonksiyonları, gıdalarda bulunan vitaminler, önemi ve fonksiyonları, gıdalarda bulunan doğal lezzet maddeleri, önemi ve fonksiyonları, gıdalarda rastlanan toksik ve kontaminant maddeler, önemi ve fonksiyonları.

Değerlendirme

# Etkinlikler Adet Yuzde Katkısı Yarıyıl İci Etkinlik Yıl Sonu Etkinlik
90 Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 1 40
91 Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 1 60
1 Ara Sınav 1 60 1
21 Rapor Sunma 1 20 1
54 Ev Ödevi 3 20 1
2 Final Sınavı 1 100 1

Ders İş Yükü Verisi

# Etkinlikler Adet Süresi(saat) Toplam İş Yükü(saat)
1 Ara Sınav 1 2 2
2 Final Sınavı 1 2 2
5 Derse Katılım 13 3 39
8 Rehberli Problem Çözümü 13 1 13
32 Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 6 6
33 Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 8 8
54 Ev Ödevi 5 1 5

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Gıdalarda bulunan su, önemi ve fonksiyonları. SU.pdf
2 Gıdalarda bulunan su, önemi ve fonksiyonları. Gıdalarda bulunan karbonhidratlar, önemi ve fonksiyonları. Karbonhidrat terimi.pdf
3 Gıdalarda bulunan karbonhidratlar, önemi ve fonksiyonları. Karbonhidrat terimi.pdf
4 Gıdalarda bulunan karbonhidratlar, önemi ve fonksiyonları, Gıdalarda bulunan proteinler, önemi ve fonksiyonları. AMİNO ASİTLER.pdf
5 Gıdalarda bulunan proteinler, önemi ve fonksiyonları. PROTEİNLER.pdf
6 Gıdalarda bulunan lipidler, önemi ve fonksiyonları. LİPİTLER.pdf
7 Gıdalarda bulunan lipidler, önemi ve fonksiyonları, Gıdalarda bulunan enzimler, önemi ve fonksiyonları. LiPİTLER 2.pdf
8 Gıdalarda bulunan enzimler, önemi ve fonksiyonları. ENZİMLER.pdf
9 Gıdalarda bulunan mineral maddeler, önemi ve MİNERAL MADDELER.pdf
10 Arasınav
11 Gıdalarda bulunan vitaminler, önemi ve fonksiyonları. VİTAMİNLER.pdf
12 Gıdalarda bulunan fenolik maddeleri, önemi ve fonksiyonlarını FENOLİK BİLEŞİKLER.pdf
13 Gıdalarda bulunan doğal renk maddeleri, önemi ve fonksiyonları. DOĞAL RENK MADDELERİ.pdf
14 Gıdalarda rastlanan toksik ve kontaminant maddeler, önemi ve fonksiyonları. GIDALARIN YAPISINDA DOĞAL OLARAK BULUNAN TOKSİK MADDELER.pdf

Dersin Öğrenme Çıktıları

# Öğrenme Çıktı Id Açıklama
86845 1228447 Gıdalarda bulunan su, karbonhidrat, protein ve lipidlerin önemini ve fonksiyonlarını öğrenir/kavrar.
86846 1228448 gıdalarda bulunan enzimler, mineral maddeler ve vitaminleri, önemini ve fonksiyonlarını öğrenir/kavrar.
86847 1228449 Gıdalarda bulunan fenolik bileşikleri, doğal lezzet bileşenlerini ve rastlanan toksik ve kontaminant maddeleri, önemini ve fonksiyonlarını öğrenir/kavrar.

Bölüm Program Çıktıları

# Program Çıktı Id Açıklama
1 69205 Gıdaların kimyasal özelliklerini bilir.
2 69206 Gıdalarda genel analiz yöntemlerini uygulayıp, yorumlar.
3 69207 Hijyen ve sanitasyon kurallarını bilir ve uygular.
4 69208 Gıda laboratuvarlarında kullanılan alet ve ekipmanların özelliklerini bilir.
5 69209 Gıdaların mikrobiyolojik özelliklerini bilir ve analizlerini yapar.
6 69210 Gıda ürünlerini işleme ve kontrol teknolojisini bilir.
7 69211 Gıda sektörünün talep ve gelişmelerine cevap verebilen özgün fikirler üretebilme ve AR-GE yapabilecek yetenek ve gayrete sahip olur.
8 69212 Gıda katkı maddelerinin özelliklerini bilir.
9 69213 Kalite yönetim sistemlerini uygulamayı bilir.
10 69214 Mesleki alanda sosyal sorumluluk ve etik değerler bilincine sahip olur.
11 69215 İletişim, araştırma ve bilişim olanaklarını kullanarak kendini geliştirir.
12 69216 Çevre ve insan sağlığını korumak için gerekli bilince sahip olur.
13 69217 İş sağlığı ve güvenliği hakkında bilgi sahibi olur.
14 69220 Gıda laboratuvarlarında kullanılan alet ve ekipmanların özelliklerini bilir..
15 69219 Gıdaların kimyasal özelliklerini bilir.
16 69221 Gıdalarda genel analiz yöntemlerini uygulayıp, yorumlar.
17 69222 Gıda katkı maddelerinin özelliklerini bilir.
18 69223 Gıdaların mikrobiyolojik özelliklerini bilir ve analizlerini yapar.
19 69230 Çevre ve insan sağlığını korumak için gerekli bilince sahip olur.
20 69224 Hijyen ve sanitasyon kurallarını bilir ve uygular.
21 69225 Kalite yönetim sistemlerini uygulamayı bilir.
22 69226 İletişim, araştırma ve bilişim olanaklarını kullanarak kendini geliştirir.
23 69227 Mesleki alanda sosyal sorumluluk ve etik değerler bilincine sahip olur.
24 69231 İş sağlığı ve güvenliği hakkında bilgi sahibi olur.
25 69228 Gıda ürünlerini işleme ve kontrol teknolojini bilir.
26 69229 Gıda sektörünün talep ve gelişmelerine cevap verebilen özgün fikirler üretebilme ve AR-GE yapabilecek yetenek ve gayrete sahip olur.

Ögrenme Çıktı Matrisi

Program Çıktısı
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26
Öğrenme Çıktısı
86845 5 3
86846 5 3
86847 5 3
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek