Ders Öğretim Planı

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Yıl Dönem AKTS
GKK258 Gıda Analizleri 927003 2 4 6

Dersin Amacı

Gıdalara uygulanan başlıca analizleri öğretmek; temel analizleri yapabilecek beceriyi kazandırmak.

Dersin Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri

ebru didem özak

Ön Koşul Dersleri

Yok

Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Staj Durumu

Yok

Dersin İçeriği

Gıda maddelerine uygulanan temel ve özel analizler (duyusal, fiziksel, kimyasal, mikrobiyolojik vb) teorik ve uygulamalı olarak öğretilir.

Değerlendirme

# Etkinlikler Adet Yuzde Katkısı Yarıyıl İci Etkinlik Yıl Sonu Etkinlik
90 Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 0 40
91 Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 0 60
1 Ara Sınav 1 60 1
20 Rapor Hazırlama 10 40 1
2 Final Sınavı 1 100 1

Ders İş Yükü Verisi

# Etkinlikler Adet Süresi(saat) Toplam İş Yükü(saat)
1 Ara Sınav 1 2 2
2 Final Sınavı 1 2 2
5 Derse Katılım 13 4 52
21 Rapor Sunma 1 15 15
31 Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma 1 15 15
32 Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 30 30
33 Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 30 30

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Genel Laboratuvar Bilgisi, Gıda Maddelerinin Temel Kimyasal, Fiziksel, Fiziko- Kimyasal ve Duyusal Analizleri 1.hafta gıda analiz.docx
2 Genel Laboratuvar Bilgisi, Gıda Maddelerinin Temel Kimyasal, Fiziksel, Fiziko- Kimyasal ve Duyusal Analizleri 2-3.hafta gıda analiz.docx
3 Genel Laboratuvar Bilgisi, Gıda Maddelerinin Temel Kimyasal, Fiziksel, Fiziko- Kimyasal ve Duyusal Analizleri 2-3.hafta gıda analiz.docx
4 Süt ve Süt Ürünü Analizleri 4-5.hafta gıda analiz.docx
5 Süt ve Süt Ürünü Analizleri 4-5.hafta gıda analiz.docx
6 Un ve Unlu Mamül Analizleri; Tahıl analizleri; Baharat Analizleri 6-7. hafta gıda analizleri.docx
7 Un ve Unlu Mamül Analizleri; Tahıl analizleri; Baharat Analizleri 6-7. hafta gıda analizleri.docx
8 Meyve-Sebze Ürünleri Analizleri; Konserve Analizleri 8-9. hafta gıda analizleri.docx
9 Meyve-Sebze Ürünleri Analizleri; Konserve Analizleri 8-9. hafta gıda analizleri.docx
10 Arasınav
11 Et ve Et Ürünleri Analizleri 10-11 hafta gıda analizleri.docx
12 Et ve Et Ürünleri Analizleri 10-11 hafta gıda analizleri.docx
13 Alkollü ve Alkolsüz İçecek Analizleri; 13-14hafta gıda analizleri.docx
14 Alkollü ve Alkolsüz İçecek Analizleri; 13-14hafta gıda analizleri.docx

Dersin Öğrenme Çıktıları

# Öğrenme Çıktı Id Açıklama
1 1284028 Örnek alma, örneklerin analize hazırlanması
2 1284029 Gıda işletmelerinde kullanılan genel analiz yöntemlerinden; nem (su) ve toplam kuru madde tayini
3 1284030 Suda çözünen ve çözünmeyen kuru madde tayini, kül tayini, pH ve titrasyon asitliği tayini
4 1284031 Karbonhidrat (şeker tayini), yağ, protein, ve tuz tayini

Bölüm Program Çıktıları

# Program Çıktı Id Açıklama
1 69205 Gıdaların kimyasal özelliklerini bilir.
2 69206 Gıdalarda genel analiz yöntemlerini uygulayıp, yorumlar.
3 69207 Hijyen ve sanitasyon kurallarını bilir ve uygular.
4 69208 Gıda laboratuvarlarında kullanılan alet ve ekipmanların özelliklerini bilir.
5 69209 Gıdaların mikrobiyolojik özelliklerini bilir ve analizlerini yapar.
6 69210 Gıda ürünlerini işleme ve kontrol teknolojisini bilir.
7 69211 Gıda sektörünün talep ve gelişmelerine cevap verebilen özgün fikirler üretebilme ve AR-GE yapabilecek yetenek ve gayrete sahip olur.
8 69212 Gıda katkı maddelerinin özelliklerini bilir.
9 69213 Kalite yönetim sistemlerini uygulamayı bilir.
10 69214 Mesleki alanda sosyal sorumluluk ve etik değerler bilincine sahip olur.
11 69215 İletişim, araştırma ve bilişim olanaklarını kullanarak kendini geliştirir.
12 69216 Çevre ve insan sağlığını korumak için gerekli bilince sahip olur.
13 69217 İş sağlığı ve güvenliği hakkında bilgi sahibi olur.
14 69220 Gıda laboratuvarlarında kullanılan alet ve ekipmanların özelliklerini bilir..
15 69219 Gıdaların kimyasal özelliklerini bilir.
16 69221 Gıdalarda genel analiz yöntemlerini uygulayıp, yorumlar.
17 69222 Gıda katkı maddelerinin özelliklerini bilir.
18 69223 Gıdaların mikrobiyolojik özelliklerini bilir ve analizlerini yapar.
19 69230 Çevre ve insan sağlığını korumak için gerekli bilince sahip olur.
20 69224 Hijyen ve sanitasyon kurallarını bilir ve uygular.
21 69225 Kalite yönetim sistemlerini uygulamayı bilir.
22 69226 İletişim, araştırma ve bilişim olanaklarını kullanarak kendini geliştirir.
23 69227 Mesleki alanda sosyal sorumluluk ve etik değerler bilincine sahip olur.
24 69231 İş sağlığı ve güvenliği hakkında bilgi sahibi olur.
25 69228 Gıda ürünlerini işleme ve kontrol teknolojini bilir.
26 69229 Gıda sektörünün talep ve gelişmelerine cevap verebilen özgün fikirler üretebilme ve AR-GE yapabilecek yetenek ve gayrete sahip olur.

Ögrenme Çıktı Matrisi

Program Çıktısı
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26
Öğrenme Çıktısı
1 1 4 4 4 1
2 3 4 4 4 3
3 3 4 4 4 3
4 3 4 4 4 3
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek