Ders Öğretim Planı

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Yıl Dönem AKTS
GKK262 Duyusal Analiz Teknikleri 927003 2 4 3

Dersin Amacı

Bu dersin amacı öğrencilere gıdaların duyusal kalite karakteristiklerini, üretiminin değişik aşamalarında kullanılan duyusal test yöntemleri hakkında bilgi vermektir.

Dersin Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri

Öğr. Gör. Serdar KILIÇ

Ön Koşul Dersleri

Yok

Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Tomris Altuğ, T, Elmacı, Y. 2011. Gıdalarda Duyusal Değerlendirme. Sidas Medya Ltd. Şti. İzmir.

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Staj Durumu

Yok

Dersin İçeriği

Gıda kalitesi ve gıda kalite karakteristikleri, duyusal testin tarihsel gelişimi, duyusal test kullanım amaçları, panelist seçimi ve panel oluşturma, panel örneklerinin hazırlanması, duyusal test yöntemleri, farklılık testleri kalite-kantitite testleri

Değerlendirme

# Etkinlikler Adet Yuzde Katkısı Yarıyıl İci Etkinlik Yıl Sonu Etkinlik
90 Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 0 40
91 Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 0 60
1 Ara Sınav 1 100 1
2 Final Sınavı 1 100 1

Ders İş Yükü Verisi

# Etkinlikler Adet Süresi(saat) Toplam İş Yükü(saat)
1 Ara Sınav 1 2 2
2 Final Sınavı 1 2 2
5 Derse Katılım 14 1 14
7 Laboratuvar 14 1 14
12 Takım/Grup Çalışması 5 2 10
32 Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 16 16
33 Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 16 16

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Gıda kalite karakteristikleri
2 Gıdanın görünüş, kinestetik ve lezzet özellikleri
3 Duyusal testin tarihsel gelişimi ve duyusal testin kullanım amaçları
4 Panel lideri ve panelist seçimi
5 Panelistlerin kararını etkileyen faktörler
6 Dört temel tadın tanımlanması
7 Panel örneklerinin hazırlanması
8 Ara sınav
9 Duyusal analiz yöntemleri
10 Tek örnekli değerlendirme. Farklılık testleri
11 İkili test. İkili-üçlü test, Eşlenmiş kıyaslama testi
12 Üçgen test. kalite-kantitite testleri.
13 Hedonik skala testi. Profil testleri
14 Doku ve lezet profil testleri. Robinson ambalaj testi.

Dersin Öğrenme Çıktıları

# Öğrenme Çıktı Id Açıklama
1 1286131 Gıdaların duyusal özelliklerinin gıda kalitesi açısından önemini kavrama
2 1286132 Duyusal analiz için panelist seçme ve eğitme yeteneğini kazanma
3 1286133 Gıdaları satın almada tüketicilerin duyusal tercihlerinin önemini kavrama
4 1286134 Panel örneklerinin hazırlama yeteneğini kazanma
5 1286135 Duyusal test yöntemlerini öğrenebilme ve uygulayabilme

Bölüm Program Çıktıları

# Program Çıktı Id Açıklama
1 69205 Gıdaların kimyasal özelliklerini bilir.
2 69206 Gıdalarda genel analiz yöntemlerini uygulayıp, yorumlar.
3 69207 Hijyen ve sanitasyon kurallarını bilir ve uygular.
4 69208 Gıda laboratuvarlarında kullanılan alet ve ekipmanların özelliklerini bilir.
5 69209 Gıdaların mikrobiyolojik özelliklerini bilir ve analizlerini yapar.
6 69210 Gıda ürünlerini işleme ve kontrol teknolojisini bilir.
7 69211 Gıda sektörünün talep ve gelişmelerine cevap verebilen özgün fikirler üretebilme ve AR-GE yapabilecek yetenek ve gayrete sahip olur.
8 69212 Gıda katkı maddelerinin özelliklerini bilir.
9 69213 Kalite yönetim sistemlerini uygulamayı bilir.
10 69214 Mesleki alanda sosyal sorumluluk ve etik değerler bilincine sahip olur.
11 69215 İletişim, araştırma ve bilişim olanaklarını kullanarak kendini geliştirir.
12 69216 Çevre ve insan sağlığını korumak için gerekli bilince sahip olur.
13 69217 İş sağlığı ve güvenliği hakkında bilgi sahibi olur.
14 69220 Gıda laboratuvarlarında kullanılan alet ve ekipmanların özelliklerini bilir..
15 69219 Gıdaların kimyasal özelliklerini bilir.
16 69221 Gıdalarda genel analiz yöntemlerini uygulayıp, yorumlar.
17 69222 Gıda katkı maddelerinin özelliklerini bilir.
18 69223 Gıdaların mikrobiyolojik özelliklerini bilir ve analizlerini yapar.
19 69230 Çevre ve insan sağlığını korumak için gerekli bilince sahip olur.
20 69224 Hijyen ve sanitasyon kurallarını bilir ve uygular.
21 69225 Kalite yönetim sistemlerini uygulamayı bilir.
22 69226 İletişim, araştırma ve bilişim olanaklarını kullanarak kendini geliştirir.
23 69227 Mesleki alanda sosyal sorumluluk ve etik değerler bilincine sahip olur.
24 69231 İş sağlığı ve güvenliği hakkında bilgi sahibi olur.
25 69228 Gıda ürünlerini işleme ve kontrol teknolojini bilir.
26 69229 Gıda sektörünün talep ve gelişmelerine cevap verebilen özgün fikirler üretebilme ve AR-GE yapabilecek yetenek ve gayrete sahip olur.

Ögrenme Çıktı Matrisi

Program Çıktısı
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26
Öğrenme Çıktısı
1 1 5 3 4 3 4 4 1 5 4 4 4 1 3 5 4 4 4 2 1 5 2 3 1 3 4
2 1 5 3 4 3 4 4 1 5 4 4 4 1 3 5 4 4 4 2 1 5 2 3 1 3 4
3 1 5 3 4 3 4 4 1 5 4 4 4 1 3 5 4 4 4 2 1 5 2 3 1 3 4
4 1 5 3 4 3 4 4 1 5 4 4 4 1 3 5 4 4 4 2 1 5 2 3 1 3 4
5 1 5 3 4 3 4 4 1 5 4 4 4 1 3 5 4 4 4 2 1 5 2 3 1 3 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek