Ders Öğretim Planı

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Yıl Dönem AKTS
ZMT201 Gıda Teknolojisi 927001 2 3 4

Dersin Amacı

Temel besin maddeleri ve bileşenleri, çeşitli gıdaların üretim teknolojilerinin öğretilmesi

Dersin Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri

Prof. Dr. Hasan Temiz

Ön Koşul Dersleri

Yok

Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Gıda Bilimi ve Teknolojisi; Prof. Dr. Ahmet Çanbaş, Çukurova Üniversiteis Ziraat fakültesi, AdaNA 1990.

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Staj Durumu

Yok

Dersin İçeriği

Gıda bilimin temel ilkeleri, gıdaların genel özellikleri, gıdaların kimyasal kompozisyonu, gıdaların fiziksel özellikleri, gıdaların mikrobiyolojik özellikleri, mamül gıda maddelerinin gördüğü işlemler, gıda hazırlanmasında kullanılan yardımcı maddeler, katkı maddeleri

Değerlendirme

# Etkinlikler Adet Yuzde Katkısı Yarıyıl İci Etkinlik Yıl Sonu Etkinlik
90 Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 0 60
91 Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 0 40
1 Ara Sınav 1 50 1
4 Quiz 2 50 1
2 Final Sınavı 1 100 1

Ders İş Yükü Verisi

# Etkinlikler Adet Süresi(saat) Toplam İş Yükü(saat)
1 Ara Sınav 1 18 18
2 Final Sınavı 1 20 20
5 Derse Katılım 14 3 42
52 Quiz için Bireysel Çalışma 2 10 20

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Gıda bilminin temelleri ve çalışma alanları s 1. hafta.pptx
2 Gıdalarda su ve önemi 2. hafta.pptx
3 Gıdalarda bozulma reaksiyonları 3. hafta.pptx
4 Çözeltiler 4. hafta.pptx
5 Karbonhidrat teknolojisi 5. hafta.pptx
6 Protein teknolojisi 6. hafta.pptx
7 Lipid teknolojisi ve gıda katkı maddeleri 7. hafta.pptx
8 Ara sınav
9 Et teknolojisi 9. hafta.pptx
10 Su ürünleri ve yumurta teknolojisi 10. hafta.pptx
11 Meyve suyu teknolojisi 11. hafta.pptx
12 Tahıl teknolojisi 12. hafta.pptx
13 Süt teknolojisi 13. hafta.pptx
14 Bitkisel yağ, şeker ve çay teknolojisi 14. hafta.pptx

Dersin Öğrenme Çıktıları

# Öğrenme Çıktı Id Açıklama
1 1278798 Gıda biliminin temel ilkeleri öğrenir
2 1278799 Gıdaların sınıflandırılması kavrar
3 1278800 Gıdaların kimyasal kompozisyonu, gıdaların fiziksel özellikleri ve gıdaların mikro biyolojik özelliklerini ögrenir
4 1278801 Gıda işleme teknolojilerini kavrar
5 1278802 Gıda kalitesini öğrenir

Bölüm Program Çıktıları

# Program Çıktı Id Açıklama
1 63891 Tarımla ilgili çalışmalarda Tarımsal Yapılar ve Sulama ile ilgili bilim dallarındaki kavramları, prensipleri ve olayları kavrar.
2 63892 Tarımsal Yapılar ve Sulama konularında karşılaştığı sorunları çözecek düzeyde temel bilgi ve becerilere sahip olur.
3 68402 Tarımsal Yapılar ve Sulama alanında karşılaştığı sorunları tanımlayarak uygun çözüm yollarını uygular.
4 68403 Tarımsal Yapılar ve Sulama alanında temel düzeydeki bir çalışmayı bağımsız olarak yürütebilir.
5 68404 Tarımsal Yapılar ve Sulama oluşan sorunları fark ederek, sorunların çözümü için gerekli projeleri yürütür.
6 68405 Tarımsal Yapılar ve Sulama Alanında tesis kurabilir, işletebilir, proje hazırlayabilir ve uygulayabilir.
7 68406 Tarımsal uygulamaların çevre üzerine etkilerine eleştirel gözle bakarak, doğal kaynakların korunmasına yönelik uygulamalara katılır.
8 68407 Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisini sergiler.
9 68408 Alanıyla ilgili güncel konuları takip edebilecek düzeyde (B1 düzeyinde) en az bir yabancı dili kullanır.
10 68409 Mesleki gelişim ve iletişim için bilişim teknolojilerinden etkin bir şekilde yararlanarak mesleki bilgi ve becerilerini sürekli olarak geliştirir.
11 68410 Sanayi ve teknolojik gelişmelerin alanda uygulanması sırasında tarım ve çevre ilişkisini dikkate alır.
12 68411 Alanıyla ilgili mevzuata hakim olur.

Ögrenme Çıktı Matrisi

Program Çıktısı
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Öğrenme Çıktısı
1
2
3
4 4
5 5 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek