Ders Öğretim Planı

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Yıl Dönem AKTS
TBBİO107 Botanik-I 927001 1 1 4

Dersin Amacı

Bu dersin başlıca amacı, öğrencilere bitki hücresinin genel özelliklerini ve kimyasal yapısını, stoplazmada bulunan başlıca organelleri, bitkisel dokuları ve bitki vejetatif organları olan kök, gövde ve yaprağın morfolojik ve anatomik yapılarını öğretmektir.

Dersin Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri

Prof. Dr. Hasan Korkmaz

Ön Koşul Dersleri

Yok

Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Kadıoğlu, A. ve Kaya, Y., 2009. Genel Botanik, Gündüz Ofset Matbaacılık, Trabzon. Mauseth J.D., 2012. BOTANİK BİTKİ BİYOLOJİSİNE GİRİŞ, NOBEL YAYINLARI, ANKARA,

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Staj Durumu

Yok

Dersin İçeriği

Bu dersin sonunda, öğrenciler botaniğin temel konuları hakkında bilgi sahibi olacaklar ve bitkilerin genel morfolojik ve anatomik yapıları ile ilgili özellikleri öğrenmiş olacaklardır. Bunun yanı sıra mikroskop kullanmayı ve bitkisel dokulardan kesit almayı öğreneceklerdir.

Değerlendirme

# Etkinlikler Adet Yuzde Katkısı Yarıyıl İci Etkinlik Yıl Sonu Etkinlik
90 Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 0 60
91 Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 0 40
1 Ara Sınav 1 50 1
4 Quiz 1 20 1
47 Laboratuvar Sınavı 1 30 1
2 Final Sınavı 1 100 1

Ders İş Yükü Verisi

# Etkinlikler Adet Süresi(saat) Toplam İş Yükü(saat)
1 Ara Sınav 1 10 10
2 Final Sınavı 1 10 10
3 Bütünleme Sınavı 1 10 10
5 Derse Katılım 14 2 28
7 Laboratuvar 14 2 28
49 Performans 3 5 15

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Botanik nedir? Botaniğin konuları. Canlılığın Temel bileşenleri Mikroskop tanıma ve kullanımı.
2 Canlılığın Temel bileşenleri Kesit alma ve kesit alma çeşitleri
3 Bitki hücresinin tanıtımı, Bitkiler ve hayvanlar arasındaki farklılıklar, Hücre zarının yapısı ve görevleri, Sitoplazmada bulunan başlıca organeller: Mitokondri, golgi aygıtı, Endoplazmik retikulum ve yapı ve görevleri, Plastidler ve plastid çeşitleri, Ribozomlar ve mikrocisimler Bitki ve hayvan hücresini inceleme
4 Nükleus ve görevleri, Kromozomlar ve çeşitleri, Nükleik asitler, DNA ve RNA Plazmoliz ve deplazmoliz olayını gözleme
5 Hücre hareket şekilleri, Hücrenin şekli ve büyüklüğü, organeller, Hücre Bölünmesi Rotasyon ve sirkülasyon hareketleri
6 Ergastik Maddeler: Karbohidratlar, Nişasta ve çeşitleri, Proteinler,Lipidler, Reçine ve balsamlar, Tanenler, Alkaloidler, Renk maddeleri, Glikozitler ve Kristaller Nişasta ve kristalleri tanelerini inceleme
7 Hücre Çeperi, Geçitler ve görevleri, Plasmodesmata ve Hücre arası boşluklar Hücre arası boşlukları ve kenarlı geçitleri inceleme
8 Bitki Dokuları: Meristematik Dokular ve sınıflandırılmaları, Sürekli dokular ve çeşitleri, Koruyucu Doku: Epidermal sistem ve mantarlaşmış koruyucu doku Stomalar ve lentiselleri inceleme
9 Temel doku (Parenkima dokusu) ve çeşitleri, Parankima dokusunu inceleme
10 Ara sınav
11 Destek doku, Sklerenkima ve kollenkima Sklerenkima ve kollenkima dokusunu inceleme
12 İletim Dokusu, Ksilem ve ksilemi oluşturan hücre tipleri, Ksilemi inceleme
13 Floem ve floemi oluşturan hücre tipleri, İletim demeti tipleri, Floem ve demet tiplerini inceleme
14 Salgı Dokusu Salgı kanalı ve salgı cebini inceleme

Dersin Öğrenme Çıktıları

# Öğrenme Çıktı Id Açıklama
1 1294676 Botanik anabilim dalının çeşitli konularında sorunları belirleyebilir, çözüm
2 1294677 Botanik alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanabilir.Bitkiler ile ilgili kavram ve düşünceleri bilimsel yöntemlerle inceleyebilir, yorumlayabilir, çözüm üretebilir.
3 1294678 Sorunların çözümünde bireysel ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir.
4 1294679 Botanik ana bilim dalının alt bilim dallarında gerekli olan kuramsal bilgilere sahip olur.
5 1294680 Botanik alanında bağımsız olarak mikroskop incelemesi yapabilir.

Bölüm Program Çıktıları

# Program Çıktı Id Açıklama
1 63885 Ekonomik anlamda hayvansal üretim için gerekli olan teorik ve pratik bilgilere sahip olur.
2 63873 Hayvansal üretimde genetik, ıslah, biyoteknoloji, yetiştirme, besleme, muhafaza, hayvan sağlığı, sürü sevk-idaresi, hayvancılıkta elde edilen verilerin analiz eder ve değerlendirir.
3 63874 Tarımsal üretimin diğer kolları ile birlikte özellikle hayvancılık konularında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanır, sorunların çözümünde bireysel ve disiplinler arası çalışmaları planlar ve yürütür.
4 63882 Hayvansal üretim alanında proje tasarlama ve tesis işletme becerisine sahip olur.
5 63875 Hayvansal üretimle ilgili olarak karşılaşacağı sorunları tespit eder ve elde ettiği verileri analiz eder.
6 63880 Çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında gerekli bilince, ayrıca hukuksal farkındalık yanında girişimcilik ve yenilikçilik konularında farkındalığa sahiptir.
7 63876 Yaşam boyu öğrenme gereçlerinin ve sistemlerinin farkındadır ve etkin olarak kullanır.
8 63883 Bilişim teknolojilerinden etkin bir şekilde yararlanarak mesleki bilgi ve becerilerini geliştirir.
9 63877 Çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında gerekli bilince sahip olur.
10 63878 Alanı ile ilgili konuları takip edebilecek düzeyde yabancı dil kullanma becerisine sahip olur.
11 63879 Hayvancılıkla ilgili gelişmeleri izler, meslektaşları ve toplumun farklı kesimleriyle sözlü ve yazılı iletişim kurar ve yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir.
12 63881 Hayvansal üretim alanındaki mevzuatı bilir ve hayvan hakları başta olmak üzere etik kurallara uyar ve uygular.
13 63884 Değişen ekonomik ve toplumsal koşullara göre hayvancılık işletmelerinin üretim yapısına ait düzenlemeler yapar.