Ders Öğretim Planı

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Yıl Dönem AKTS
VZO612 Yumurta ve Damızlık Tavuk Yetiştirme 927003 1 2 6

Dersin Amacı

Bu ders, yumurtacı ve damızlık tavuklarda bakım ve yönetim konusunda ve yumurta üretimi ile ilgili ileri düzeyde bilgi kazandırmayı amaçlar.

Dersin Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri

Prof. Dr. Filiz AKDAĞ, Doç. Dr. Bülent TEKE, Doç. Dr. Mustafa UĞURLU

Ön Koşul Dersleri

Yok

Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Tavuk Yetiştiriciliği, Altınel A., 1999. Moden Tavuk Üretimi, Şenköylü N, (2003. Poultry Health and Management. Third edition. Blacwell Science, UK, Sainsbury, D. (1992)

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Staj Durumu

Yok

Dersin İçeriği

Irkları ve özelliklerini, yetiştirme teknikleri, yumurtanın biyolojik özellikleri, yumurta verimi ve kalitesini etkileyen faktörler, yumurtada kalite özellikleri,sağlık koruma ve koruyucu önlemleri içerir.

Değerlendirme

# Etkinlikler Adet Yuzde Katkısı Yarıyıl İci Etkinlik Yıl Sonu Etkinlik
90 Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 0 40
91 Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 0 60
1 Ara Sınav 1 100 1
2 Final Sınavı 1 100 1

Ders İş Yükü Verisi

# Etkinlikler Adet Süresi(saat) Toplam İş Yükü(saat)
5 Derse Katılım 14 4 56
29 Bireysel Çalışma 14 5 70
32 Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 10 10
33 Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 15 15

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Yumurtacı tavuk ırkları ve verim özellikleri
2 Yumurtacı ve damızlık tavuk barınakları
3 Yumurta üretiminde kullanılan ekipmanlar ve özellikleri
4 Yumurtacı ve damızlık tavuk kümeslerinin üretim dönemi öncesi hazırlanması
5 Civciv/piliç büyütme döneminde bakım ve yönetim
6 Yumurta verim döneminde bakım ve yönetim
7 Zorlamalı tüy dökümü programları
8 ara sınav, Işıklandırma programları
9 Yumurta verimi ve verimi etkileyen faktörler
10 Damızlık yumurtalara kümeslerde uygulanan işlemler
11 Damızlık ve yumurtacı tavuk yetiştirmede tutulan kayıtların değerlendirilmesi
12 Yumurtanın biyolojik özellikleri
13 Yumurtada iç ve dış kalite özellikleri
14 sağlık koruma ve koruyucu önlemler

Dersin Öğrenme Çıktıları

# Öğrenme Çıktı Id Açıklama
1 1224999 Tavuk ırklarını ve özelliklerini bilir.
2 1225000 Tavuk barınakları hakkında bilgi sahibi olur.
3 1225002 Yumurtacı tavukların bakım ve yönetim programları hakkında bilgi sahibi olur.
4 1225007 Damızlık tavuk bakım ve yönetim programlarını uygulayabilir.
5 1225011 Zorlamalı tüy dökümü ve ışıklandırma programını bilir.
6 1225017 Yumurta üretimini ve kalite özelliklerini bilir.
7 1225032 Yumurtacı ve damızlık tavuklarda sağlık koruma kurallarını bilir ve uygular

Bölüm Program Çıktıları

# Program Çıktı Id Açıklama
1 70595 Yüksek lisans yeterliliklerine dayalı olarak Zootekni alanındaki güncel ve ileri düzeydeki bilgileri özgün düşünce ve araştırma ile uzmanlık düzeyinde geliştirebilme, derinleştirebilme ve alanına yenilik getirecek özgün tanımlara ulaşabilme
2 70596 Zootekni biliminin ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrayabilme yeni ve karmaşık fikirleri analiz, sentez ve değerlendirmede uzmanlık gerektiren bilgileri kullanarak özgün sonuçlara ulaşabilme
3 70597 Zootekni alanındaki yeni bilgileri sistematik bir yaklaşımla değerlendirebilme ve kullanabilme
4 70598 Özgün ve disiplinler arası sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda liderlik yapabilme
5 70599 Zootekni alanına yenilik getiren yeni bir düşünce, yöntem, tasarım veya uygulama geliştirebilme ya da bilinen bir düşünce, yöntem, tasarım ve uygulamayı farklı bir alana uygulayabilme, özgün bir konuyu araştırabilme, kavrayabilme, tasarlayabilme, uyarlayabilme ve uygulayabilme
6 70600 Yeni ve karmaşık düşüncelerin eleştirel analizini, sentezini ve değerlendirmesini yapabilme
7 70601 Zootekni alanı ile ilgili çalışmalarda araştırma yöntemlerini kullanabilmede üst düzey beceriler kazanmış olma

Ögrenme Çıktı Matrisi

Program Çıktısı
1 2 3 4 5 6 7
Öğrenme Çıktısı
1 4 4 4 4 4 4 4
2 4 4 4 4 4 4 4
3 5 5 5 4 5 5 5
4 5 5 5 4 5 5 5
5 4 4 4 4 4 4 4
6 5 4 4 4 4 4 4
7 5 5 5 4 5 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek