Ders Kodu | Ders Adı | Ders Türü | Yıl | Dönem | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
TUR605 | Turizm İşletmelerinde Maliyet ve Yönetim Muhasebesi | 927003 | 1 | 1 | 7.5 |
Dersin Amacı
Dersin Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Diğer Hususlar
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
Dersin İçeriği
# | Etkinlikler | Adet | Yuzde Katkısı | Yarıyıl İci Etkinlik | Yıl Sonu Etkinlik |
---|---|---|---|---|---|
90 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 0 | 40 | ||
91 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 0 | 60 | ||
1 | Ara Sınav | 1 | 100 | 1 | |
2 | Final Sınavı | 1 | 100 | 1 |
# | Etkinlikler | Adet | Süresi(saat) | Toplam İş Yükü(saat) |
---|---|---|---|---|
1 | Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
2 | Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
5 | Derse Katılım | 13 | 4 | 52 |
32 | Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 2 | 20 | 40 |
33 | Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 5 | 8 | 40 |
49 | Performans | 5 | 10 | 50 |
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuar | Ders Notları |
---|---|---|---|---|
1 | Maliyet muhasebesinin kavramsal çerçevesi | |||
2 | Maliyetlerin sınıflandırılması | |||
3 | Stok değerleme yöntemleri (FIFO, LIFO, ağırlıklı ortalama) | |||
4 | Stok kayıt yöntemleri (Perpetual, Continuoous) | |||
5 | Maliyet tahsisi * Basit tahsis | |||
6 | Maliyet ayırmaları * Adım adım ayırma | |||
7 | Vize Sınavı | |||
8 | Maliyet tahsisi * Matematik tahsis | |||
9 | Maliyet tahsisleri * Planlanan tahsisi | |||
10 | İş emri maliyet sistemi, proses maliyetleme sistemi | |||
11 | Maliyet hesaplama sistemleri | |||
12 | Mali tablolar (Satılan malın maliyeti, Gelir tablosu, bilanço) | |||
13 | Bütçeleme | |||
14 | Etkinliğe dayalı maliyetleme. |
# | Öğrenme Çıktı Id | Açıklama |
---|---|---|
1 | 1529463 | Temel maliyet kavramlarını kavrar. |
2 | 1529464 | Stok değerleme yöntemlerini uygular. |
3 | 1529465 | Gider dağıtım yöntemlerini ayırt eder. |
4 | 1529466 | Bütçeleme yapar. |
5 | 1529467 | Faaliyet tabanlı maliyet analizi yapar. |
6 | 1529468 | İşletme maliyetlerini yorumlar. |
# | Program Çıktı Id | Açıklama |
---|---|---|
1 | 77338 | Turizm İşletmeciliği alanında, yönetim ve organizasyon konularında bilgi sahibidir. |
2 | 77339 | Turizm İşletmeciliği alanında, üretim yönetimi, pazarlama konularında bilgi sahibidir. |
3 | 77340 | Turizm İşletmeciliği alanında, muhasebe ve finans konularında bilgi sahibidir. |
4 | 77341 | Sektörel ve akademik alandaki kavram, fikir, veri ve bilgileri değerlendirip sorunlara çözüm getirebilir. |
5 | 77342 | Sektörel konjonktürü değerlendirip gelecek ile ilgili öngörülerde bulunarak stratejik amaç ve hedefler belirleyebilir, bunları planlayarak uygulamaya koyabilir. |
6 | 77343 | Sektöre yönelik projeler hazırlayabilir; programlanması, değerlendirilmesi ve yürütülmesi evrelerinde aktif rol üstlenebilir. |
7 | 77344 | Dikkat, hafıza, yargılama ve değerlendirme, mantık kurma, problem çözme ve karar verme, anlama ve dil üretimi gibi bilişsel yeteneklere sahip olur. |
8 | 77345 | Karşılaştığı sorunlarla ilgili çözümlemelerde bulunarak hatalarından ders çıkarma yoluyla öğrenmeyi öğrenebilir ve yaşam boyu öğrenme ilkesini benimseyebilir. |
9 | 77357 | Girişimciliğin temelinde yatan yeni fikirler yaratma, fırsatları görme ve bunları iş fikirlerine dönüştürme becerilerini uygulayabilecektir |
10 | 77346 | İşletmeyi, rakiplerini, sektörü ve sektörel rekabet durumunu çeşitli grafik, matris ve tablolar aracılığıyla analiz edebilir. |
11 | 77347 | Turizm işletmeciliği altında bulunan işletmeler hakkında bilgi sahibidir. |
12 | 77348 | Turizm endüstrisi ile ilgili işletmelerin yatırım kararı alınmasından işletilmesine kadar tüm aşamalarını uygulayabilir. |
13 | 77349 | Turizm işletmeciliği alanında geçerli en az bir yabancı dili sağlıklı iletişim kurabilecek düzeyde bilir. |
14 | 77350 | Turizmin topluma ve dünyaya katkıları konusunda bilinçlidir. |
15 | 77353 | Alanıyla ilgili olarak bilgi sahibidir, bilgisini, öngörülerini ve düşüncelerini yazılı ve sözlü olarak aktarabilir. |
16 | 77351 | Sektörle ilgili iş güvenliği, işçi sağlığı, sosyal güvenlik, kalite ve sürdürülebilirlik gibi toplumu ve işletmeleri ilgilendiren konularda yeterli bilgiye sahiptir. |
17 | 77352 | İşletme yönetiminin stratejik, taktik ve operasyonel boyutlarını; yerel, ulusal, uluslararası ve küresel boyutlarını kavrar |
18 | 77354 | Turizm işletmeciliği alanında sahip olduğu teorik bilgiyi uygulayabilir |
19 | 77355 | Otel işletmelerinin organizasyon yapısındaki tüm bölümleri ile ilgili bilgi ve becerilere sahiptir. |
20 | 77356 | Sektörde kullanılan otomasyon sistemlerine konusunda temel bilgiye sahip olmakla birlikte sektörü oluşturan temel alanlardaki işletmelerde kullanılan otomasyon programlarının bileşenleri hakkında bilgi sahibidir ve iletişim teknolojilerini iyi bir şekilde kullanır. |